Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak hromadně přejmenovat soubory [vyřešeno]  (Přečteno 1751 krát)

Ladka

• Návštěvník
Jak hromadně přejmenovat soubory [vyřešeno]
« kdy: 25 Listopadu 2011, 12:06:44 »
Zdravím,
mám takový dotaz. Mám v PC několik set souborů pojmenovaných např takto "CIV0005.IDT", "CIV0005.TXT" .... jedná se o součásti databáze Musiau ... pro její funkčnost na Linuxu je prý potřeba tyto soubory pojmenovat pouze pomocí malých písmen tedy jako "civ0005.idt"... etc.
Nevíte, jestli se to dá v linuxu nějak hromadně "přejmenovat"? Představa, že těch několik set souborů ručně přepisuji mě děsí.....
Popř. Nevíte někdo jak zprovoznit na linuxu Musaios (databázi klasických grk a lat textů).... Mám ho i s licencí, ale prohlížeč databází je "exe" a nějak mi nejde před Wine nainstalovat .... stáhla jsem tedy Diogenes (pro linux), ale nevím, jak do něj dostat databáze určené pro Musaios :(
Moc prosím, poraďte někdo
« Poslední změna: 26 Listopadu 2011, 08:35:58 od Vojtěch Trefný »

Kedrigern

Zkus program gprename, či si dej vyhledat rename. Takových programů je hodně.

S tím program ti neporadím, neb nevím o co se jedná. Pod winem mám zprovozněné různé DB filosofických textů a tak. Ty docela chodí (pod novějšími wine).

petergula

• Stálý člen
  • **
gnuru.org/article/815/converting-filenames-lowercase
Kód: [Vybrat]
rename 'y/A-Z/a-z/' *
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

RNA

• Stálý člen
  • **
THUNAR tohle umí přímo ve funkci „přejmenovat”. Thunar je v základní výbavě Xubuntu jako defaultní file manager, ale dá se nainstalovat do každého Linuxu, (já ho používám i na SuSE s KDE, právě pro tuto jeho vlastnost, že má komfortní přejmenovávání).

Ladka

• Návštěvník
Zkus program gprename, či si dej vyhledat rename. Takových programů je hodně.

S tím program ti neporadím, neb nevím o co se jedná. Pod winem mám zprovozněné různé DB filosofických textů a tak. Ty docela chodí (pod novějšími wine).

Díky moc.... stáhla jsem a funguje :-)
Pak jsem objevila jak se to dělá v tom Thunaru :-D .... takže i za ten děkuju :-) To se bude hodit ;)

klepeto

• Návštěvník
Re:Jak hromadně přejmenovat soubory [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2012, 12:15:04 »
Zdravím, neviete náhodou či je možné pomocou príkazu rename automaticky prideliť názov súborom v pričinku?
Napríklad napríklad 100 fotkam prídeliť návzy podla postupnosti 1,2.....100.jpg.
Ďakujem za
Ubuntu 10.4. LTS

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2012, 14:53:06 »
Zdravím, neviete náhodou či je možné pomocou príkazu rename automaticky prideliť názov súborom v pričinku?
Napríklad napríklad 100 fotkam prídeliť návzy podla postupnosti 1,2.....100.jpg.
Ďakujem za
No tak to uděláš snadno v bashy (skriptování).

Nějak jednodušeji (bez znalosti skriptování) to asi nepůjde.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2012, 00:44:24 »
Ďakujem za
No, však tohle umí excelentně Thunar.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.