Yep, měl jsem to zaškrtaný víceméně podobně. Tím "nezvládnul téměř nic" jsem myslel jenom ty kostlivce, jinak toho samozřejmě zvládnul hodně (sestřelil něco přes 1 GB, což se dá považovat za úspěch)
Každopádně, kostlivce jsem vyřešil!
~/.local/share/applications - složka plná zbytečností od wine. (byla jenom moje, tzn kdybych byl jako jiný uživatel, tak bych je tam neměl, ale tohle jsem neměl jak zjistit, páč nemám víc účtů.)
Každopádně ve složce ~/.local se hodlám pořádně prohrabat a promazat, vypadá, že se v ní skladuje dost zbytečností.
EDIT: Tak jsem si myslel, že jsem to vyřešil - změnil jsem /etc/mime.types, /etc/gnome/default.list, /usr/share/applications/wxmaxima.desktop i ~/.local/share/applications/mimeapps.list a pořád nic, začínám být opravdu bezradný. Všechny tyhle soubory se tváří, že ten mimetype existuje, existuje k němu spustitelný odkaz a všechno, jen prostě nechápu, proč to nejede.
EDIT2: Už jsem se chtěl radovat, že jsem to vyřešil - jediný nezměněný soubor byl /usr/share/applications/mimeinfo.cache a v něm nebyla ani zmínka o text/x-wxmaxima-batch. Změnil jsem jej a... NIC!