Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: klávesové berličky při "zamrznutí" systému  (Přečteno 1404 krát)

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
klávesové berličky při "zamrznutí" systému
« kdy: 20 Prosince 2011, 20:35:36 »
Dobrý den, zajímalo by mě jaké klávesové zkratky mi pomůžou v případě že mi zamrzne xserver, prostě jak se můžu přepnout do konzolí nezávislých na session xserveru. Jaké má na to ubuntu klávesové zkratky? Byl sem zvyklý už před léty v redhat linuxu že se šlo přepínat mezi několika text konzolema pomocí ctrl+alt + fx a myslím že F8 byl xserver - šlo se přepnout z konzole do xserveru a opačně bez problému, tohle mi v ubuntu docela dost chybí. Dá se to nějak aktivovat?

Třeba dneska sem zkusil se přihlásit jako host a pak se přepnout do svého účtu, pak sem se vrátil do hosta, tam sem dal ukončit sezení, to se ukončilo a dostal sem se na přihlašovací obrazovku ale nebyla to ta jako předtím jako se zobrazuje z uzamčené sešny ale jako po restartu, prostě přihlašovací dialog vlevo a ne uprostřed, což bylo divný. No a jak sem se chtěl opět přihlásit tak mi to zamrzlo tím způsobem že mi zhasla obrazovka a nešlo s tím nic dělat, nakonec jediná možnost byla natvrdo ukončit. Přijde mi to jako nějakej bug v přepínání uživatelů. Nebo že se to snažilo znova vytvořit sešnu pod stejným účtem a zkolabovalo to z toho důvodu, že pod jedním uživatelem nemohou existovat 2 sezení xserveru zároveň?

Shrnu to: jak můžu aktivovat funkčnost textových konzolí včetně
ctrl+ alt + backspace  = shození xserveru
ctrl +alt + del            = ukončení systému

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re:klávesové berličky při "zamrznutí" systému
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2011, 07:24:33 »
Přepínání na virt. konzole pomocí Ctrl+Alt+Fx samozřejmě funguje i v Ubuntu. Xka jsou obvykle na F7

Povolit Ctrl+Alt+Backspace můžete v nastavení Klávesnice, někde u volby Rozložení tam bude něco jako "Možnosti rozložení" a tam si nastavíte "Pořadí kláves zabíjející server X" a zaškrtněte pole "Control + Alt + Backspace".

Další možnosti poskytuje SysRq -- http://wiki.ubuntu.cz/SysRq

TUX IN MACHINE

• Stálý člen
  • **
Re:klávesové berličky při "zamrznutí" systému
« Odpověď #2 kdy: 22 Prosince 2011, 05:50:18 »
Aha diky. zjistil sem ze to fakt funguje (ale jen v pripade ze se system nekousne) aspon ty konzole ctrl alt f1-f6 , jenom to nefacha kdyz neco zamrzne, to pak nepomaha ani svecena ale zkusim ty dalsi veci, jak ste navrhl. treba dneska sem si hral prepinal se mezi konzolema a f7 grafikou a jak sem se prepnul z konzole do grafiky najednou byl nizsi jas obrazovky nez puvodne tak sem se prepl zas do text a umrtvil sem system pokusem nastaveni jasu v konzoli (klasicky fn+ slunicko), zacalo to blinkat neco jako cannot change brightnes a neco o ACPI a pak pri pokusu prepnout pomoci ctrl alt f7 zpet do grafiky to zamrzlo totalne  :(

Cim to muze byt? Ze by si jadro nerozumelo s hw / biosem?

Přepínání na virt. konzole pomocí Ctrl+Alt+Fx samozřejmě funguje i v Ubuntu. Xka jsou obvykle na F7

Povolit Ctrl+Alt+Backspace můžete v nastavení Klávesnice, někde u volby Rozložení tam bude něco jako "Možnosti rozložení" a tam si nastavíte "Pořadí kláves zabíjející server X" a zaškrtněte pole "Control + Alt + Backspace".

Další možnosti poskytuje SysRq -- http://wiki.ubuntu.cz/SysRq

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.