Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace alternative, rozdeleni disku  (Přečteno 2743 krát)

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Instalace alternative, rozdeleni disku
« kdy: 13 Ledna 2007, 00:43:25 »
Ahoj,
zformatnul jsem si zapatlanej polorozbořenej system EE s tim, že si z linux plus z divka nainstaluju krasny novy čerstvi EE s tim co budu potřebovat.
Divko má ale nějaký chyby a nechce instalit...(konkretně chyba při čtení souboru Release)

Tak sem si stahnul 6.10 cd alternative (mam jen 256MB ramky, takže kvůli textoví instalaci) a narazil jsem na určité problémy.
1) má někdo zkušenosti při rozdělování disku s LVM ?
Mam ntfs 8GB, boot 120MB, pak zbytek LVM a v tom fat32 10GB, swap 800MB a / zbytek nějakých 18GB.
(to s tou fatkou v LVM sem chtěl vyzkoušet, jestli to pujde rozchodit pod woknama. bylo by to pak dobrý kvůli pozdějšímu měnění velikostí atd... nebo když bych potřeboval uždibnout nějakej kousek disku na spec účely)

s timdle nastavenim to zkolabuje dál při instalaci. když dám alt+F4, tak to tam vyhazuje nějaký I/O chyby na hdc kde je to LVM a na f1 to poše že se má čekat, ale to bych čekal do smrti.

2) chci si zvolit vlastní programy co se budou instalovat, de to nějak? Při standartním postupu si to dycky dělá co chce. Chtěl bych vynechat všechny hry a nepotřebný aplikace jako evolutions atd.. a rovnou si tam vybrat to co mě vyhovuje pokud by to tam bylo na cd...

3) co se při instalaci hodí za příkazy v konzoli? a když mě zamrzne ta textova instalace, šlo by ji nějak zresetovat a danou část zopakovat nebo nani navázat.
Když zresetuju počítač, tak pak můžu začít uplně znova a to neni ono...

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 13 Ledna 2007, 10:00:12 »
Tak mě tak napadlo, má cd ubuntu 6.10 v sobě packages pro LVM?
při instalaci s nízkou úrovní otázek sem se propracoval až k základní instalaci a ve 4tý konzoli koukám na:
apt-install: The following NEW packages will be installed:
apt-install: lvm-common lvm2 mdadm

a pak to začne

dhclient: DHCPREQUEST on eth0 to 192.168.0.1 port 67
dhclient: DHCPACK from 192.168.0.1
dhclient: bound to 192.168.0.2 -- renewal in 300 seconds.

a to se opakuje každých 5 minut

njn když při instalaci nepovolim eth0 aby si zjišťoval DHCPčko, tak to skončí na 73% a ve vypisu poslední dva řádky:
apt-install: lvm-common lvm2 mdadm

konec... potažmo nic to dál nedělá... nechapu, že to nenapíše aspoň nějakou chybu nebo upozornění...

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2007, 12:41:58 »
300 sekund je pet minut.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2007, 13:03:23 »
Pavelp: jj to sem si taky spočítal :oP a to se neustále opakuje. Asi se snaží nějak připojit a něco stáhnout co nato cedu neni.. a bez toho to nejde dal.

Moc kulantně vyřešený to tedy neni :o/

Ví někdo jestli na dvd ubuntu 6.10 už LVM je.. bo nechci stahovat 4,5GB (mam 12GB traffick) jen tak zbůhdarma....

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 13 Ledna 2007, 13:27:22 »
zkusil sem nainstalit fedoru..
sama implicitně si rozdělila disk na LVM, v základu tam je nějaká grafická vychytávka s tou kostkou, která hned funguje, networkmanager

jakej je rozdíl mezi fedorou a ubuntu? že bych zkusil počkat na nové ubuntu nebo až se kemě dostane nějaký dvd...

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2007, 13:58:18 »
Tak dobre, jde o cas pronajmu pridelene ip adresy - lease time, dotaz  na obnoveni je posilan kazdych 300 sec.

Rozdil mezi distribucemi je 1. zadny - oboji je linux
2. obrovsky, jde o uplne jinou distribuci s jinou politikou, balickobacim systemem a spoustou dalsich odlisnosti.
3. Vysledek po instalaci by mel byt opet vpodstate stejny, tj. funkcni desktop.

Zkouset muzete doaleluja, vzdyt to mate zadarmo!

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2007, 14:33:35 »
Pavelp: ale čas neni zadarmo :oD
utíká jak voda...

a co dělá lease time při instalaci? potažmo proč tam je lease time když se má instalovat... :o)

Pavelp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2007, 18:54:16 »
Lease time dava dhcp server dhcp klientovi, aby vedel, jak dlouho ma s pridelenou IP pracovat. V polovine toho uplyvajicihio time se client opet zepta serveru, jestli je nazivu. Pred uplynutim si vyzada prodlouzeni. Lease time nastavuje spravce dhcp serveru v konfiguracnim souboru. S instalaci to nema nic, ale nic spolecneho.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2007, 14:17:46 »
Pavelp: aha, tak to v tom případě můžu konstatovat, že mam problem nainstalovat ubuntu 6.10 EE z cedeček. ::P
live je tak pomalí až se mi chce brečet a zatuhne když poklikám na install,
alternativ skončí u normální instalace na 85% a pak už ani ťuk.. vždy tam je něco ve smyslu:
a jeden příkaz apt-install:  jako například nahoře...

je ubuntu 6.06 rychlejší než ubuntu 6.10? já přemýšlím, že bych se vrátil na DD a pak bych přešel až na FF 7.04...

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2007, 15:10:55 »
právě instaluju z alternative 6.10 standartni cestou na jeden oddil ext3 20GB přípojnej bod / a 700MB tam je swap a par dalších oddílů.
vše v pohodě až do instalace základního systému - instalace jádra (stahuji a instaluji linux-image-generic...

v konzoli F4 poslední výpis
apt-install: linux-image-2.6.17-10-generic linux-image-generic

a pak začne
dhclient: DHCPREQUEST on eth0 to 192.168.0.1 port 67
dhclient: DHCPACK from 192.168.0.1
dhclient: bound to 192.168.0.2 -- renewal in 300 seconds.

což je viz výše jen komunikace s DHCP která nemá s instalací nic společného..

v tomto stavu je to už 25 minut...

Co to je a co s tim?

jo a málem bych zapoměl, CD je samozřejmě v pořádku,.

Czario

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2007, 17:55:24 »
Zkoušel jsem nainstalovat 6.06 a tam byla chyba akorát kekonci (ta černá obrazovka).. to sem nějak pro entroval, reboot a jede...

takže jestli nikdo nevíte, tak bych řek, že to cd 6.10 alternative je nějaký špatný a chtělo by to aby to někdo vyzkoušel a případně dat nějaký varování ať to lidi nestahujou.. (mam pocit, že jinde mi někdo říkal, že mu to taky dělalo problemy a nainstaloval 6.06 a upgradoval přes neta, což asi udělam taky...

PS: uvažuju samozřejmě různé verze distribucí, dejme tomu ubuntu 6.06,6.10, xubuntu, fedoru core 6... atd
možná to vypadá divně, proč to dělat? ale potřebuju jeden normalni system na všechno, jeden na naročnější aplikace(lehčí desktop), a další os ktery budu zkoušet.. a samozřejmě na nějakym kde budu zkoušet různý aplikace atd.. takle sem si oddělal svuj system, kde mi všechno blblo potom co jsem nainstaloval desktop xubuntu..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.