Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Funkční ping, nefunkční internet, update, GAIM  (Přečteno 5258 krát)

fatman

• Návštěvník
Funkční ping, nefunkční internet, update, GAIM
« kdy: 13 Ledna 2007, 10:11:00 »
Ahoj,
používám Ubuntu 6.10 na svém záložním počítači (z něj píšu tento příspěvek) a po koupení nového disku do hlavního poče jsem si nainstaloval Ubuntu i na něj (dual boot s WXP). Na nově instalovaném počítači nejde internet (tedy v Ubuntu, ve WXP ano). Oba počítače jsou připojeny přes router. Výpis ifconfig se zdá být v pořádku i nastavení v "klikacím" rozhraní jsou shodná (samo až na IP adresu) na obou počítačích. Síťovka je ve správci zařízení detekována správně (integrovaná na desce ASUS P4G8X deluxe, detekována jako Výrobce: Broadcom Corporation, Zařízení NetXtreme BCM5702X Gigabit). Router funguje jako DHCP server, DNS je na obou počítačích nastaven na adresu routeru. Ping funguje, ale aplikace (Firefox, Gaim) ne. Zkusil jsem i zakázat IPv6, ale nic. Pukod zadám v terminálu sudo apt-get update, načte se asi 100 B a pak už jen "Selhalo...".

Máte ještě nějaký nápad, jak to rozchodit?

Díky

Noční motýl

• Návštěvník
    • http://nocni-motyl.wz.cz/index.html
« Odpověď #1 kdy: 13 Ledna 2007, 10:25:37 »
A máš v Ubuntu nastavené jméno počítače? Mě to také potrápilo...
Děkuji všem za ochotu pomoci. Noční motýl
Můj e-mail Noční motýl :lol:

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2007, 10:47:51 »
Díky, za odpověď. Mám, zkusil jsem ho i změnit a restartovat a nic :-(

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2007, 10:54:08 »
okii ... takze..

ping na router ti ide.. . ping na nieco vzdialenejsie ti ide? napr ping www.ubuntu.cz  ... a este skus ping 87.236.198.133  (to je ipcka www.ubuntu.cz)

tymto by sa mal otestovat, ci prejdeme cez router..a ak, tak nejde prvy ping, tak ci nam funguje dns :) (nastavuje sa v /etc/resolv.conf  .. a tam: nameserver )
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

Noční motýl

• Návštěvník
    • http://nocni-motyl.wz.cz/index.html
« Odpověď #4 kdy: 13 Ledna 2007, 11:01:45 »
Jméno bych neměnil, k tomu není důvod, jen všechna PC v síti by měla mít rozdílná jména.

Také používám router. Myslím si, že je chyba v nastavení sítě v Ubuntu. Mě to také potrápilo, ale chyba byla u mě - v nastavení sítě. Prošel bych s tebou nastavení, ale teď bohužel nesedím u svého PC s Ubuntu. Zkus si pohrát s nastavením sítě v Ubuntu, myslím, že chyba bude tam. Po změně nastavení restartuj PC i router. Musí to fungovat. Chce to jen trpělivost. Držím ti palce.
Děkuji všem za ochotu pomoci. Noční motýl
Můj e-mail Noční motýl :lol:

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2007, 12:48:07 »
Podle randyho je treba vyzkouset zda prochazi pakety ven a zda nejde vubec nic, nebo jen nektere sluzby. Jestli je schopen stroj resolvovat domenova jmena. Byly zde popisovany problemy, ze nektere routery spatne komunikovaly s DNS systemem v Ubuntu a Windows sit chodila dobre. Bylo by dobre testovat tuto moznost.

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2007, 16:05:54 »
Pingnu router, pingnu oba počítače navzájem, pingnu jakýkoliv server v internetu (ubuntu.cz, seznam.cz, ...) a správně se mi vrací IP (IP a jméno si odpovídají), takže s DNS taky není problém. Zajímavý je, že když si do Firefoxu zadám IP routeru (192.168.1.1) tak si řekne o jméno a heslo, když je špatně, upozorní mě, jakmile je dobře tak už se do něj nedostanu. Při zadání adresy (třeba seznam.cz) to vypíše Waiting  for seznam.cz a šlus. Tohle píšu taky z Ubuntu 6.10 z jiného počítače zoblému k témuž routeru. Tady si spustím GAIM, přihlásí se, načte contact list. Přihlásím se na tom druhém, tady mě to vyhodí, že se připojuje někdo jiný, ale už nenačte CL. Dám aktualizaci (ať apt-get update nebo Synaptic), přenese se pár byte a šlus.

Pavelp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2007, 18:56:39 »
Nevim, cokoliv, vcetne postaveni planet na obloze a faze mesice. Firewall ?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2007, 19:18:37 »
Opravdu mate vypnuty IPv6 ? Zkuste nastavit jeste jiny DNS server.

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2007, 20:12:48 »
V DNS to není, pingnu server jménem, dostanu IP odpovídající a ani připokusu jít ve Fx na stránku přes IP adresu nic, navíc druhý počítač na tom samém routeru s tím samým nastavením jde. IPv6 vypnut (při spuštění v text. režimu to hlásí Warning nefčního IPv6). A (třeba budu za blba - jak to přesně zjistím), firewall jsem určitě neinstaloval a lsmod nic co by připomínalo firewall nehlásí.

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2007, 21:00:00 »
Hm, tak další zjištění - ještě jsem doma našel live CD s Ubuntu 5.10 a naprosto stejný problém - ping OK, jinak nic. Tak jsem ještě vyhrabal CD s live distrem knoppixu a, jak jest se ukazuje, ten funguje - píšu teď z něj.
Jsem poněkud rozvrkočen, má snad Ubuntu nějaké výhrady vůči ASUS deskám a/nebo jejich integrovaným síťovkám?
Mohu (jak?) zaslat info o systému, aby se na to někdo mrknul?

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 14 Ledna 2007, 23:39:06 »
Klidne vam venuji nejakou sitovou kartu PCI Intel Pro 100 na vyzkouseni. Pokud jste z Prahy, ozvete se a muzete si prijet. Zadne rozumne vysvetleni me nenapada.

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 15 Ledna 2007, 20:09:44 »
Děkuji, PCI síťovek mám po šuplíkách asi 5 a až budu mít čas tak ji tam zkusím hodit, ale spíš mě zajímá, čím by to mohlo být. No ještě zkusím stáhnout 6.06, ale když nejde ani nižší ani vyšší verze, naději tomu příliš nedávám. čudné...

fatman

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Ledna 2007, 21:14:20 »
No, tak vyřešeno instalací PCI síťové karty. Přesto, kdyby někoho napadlo, jak rozchodit integrovanou kartu na ASUS desce, byl bych rád. Tam co teď sedí síťovka jsem chtěl dát původně USB hub, takhle budu muset použít externí.

kchaja

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 05 Dubna 2007, 10:23:23 »
Mám v podstatě stejný problém. Jsem v linuxu úplný začátečník a rozhodl jsem se zkusit Ubunutu. Jenže jsem připojený přes ADSL router WELL PTI 845G a v UBUNTU se mi nepovedlo internet rozchodit. Bratr zkoušel i fedoru, ale jakmile byl použit Gnome, tak internet vůbec nešel. V DNS problém nejspíše nebyl, protože ping fungoval bez problémů.
Ale potom jsem také vyzkoušel Kubuntu, a to na tom bylo lépe. Internet v Konqueroru funguje správně, ale nejde mi vůbec stáhnout nějaké nové balíčky (jakmile jsem zkoušel stáhnout přístupné balíčky po nastavení zdrojů (tuším že na multiverse) v Adeptu, status stahování se ani nehnul). Tak jsem tak trochu usoudil, že v KDE internet jde, ale jestli nezáleží například na nastavení routeru...
Poté jsem taky zkoušel nainstalovat kodeky přes terminál pomocí příkazů, které jsem našel na vaší WIKI. Myslím, že to byl příkaz wget, ale hned se mi zobrazila chyba, že je soubor z internetu nepřístupný. Ale když jsem balíček stáhl ručně v konqueroru, povedlo se mi ho přes adept nainstalovat(i když jsem MP3 potom stejně nespustil :) ).
Jak říkám, jsem opravdu hrozný linux začátečník...

LS

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 05 Dubna 2007, 12:18:18 »
vypnout podporu ipv6 !!!

kchaja

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 06 Dubna 2007, 10:31:13 »
Tak jsem IPv6 vypnul (podle návodu https://help.ubuntu.com/community/WebBrowsingSlowIPv6IPv4), ale bez výsledku. Vypadá to, že pokud chci stáhnout balíček přes wget, ukazuje to stále: Connecting to www.debian-multimedia.org|1.0.0.0|:80... V diskusi na abc linuxu jsem našel, že je třeba editovat soubor /etc/resolv.conf a nastavit v něm DNS providera, ale nevím na koho. Když jsem ho editoval, byl správně nastavený na 10.0.0.2 a pokud se má nastavit na DNS českého telecomu, tak ten zatím netuším. No zkusím ho sehnat.
Jinak jsem ještě našel možnost, že je třeba přeinstalovat DHCP klienta z DHCP3 na DHCP z universe. Ale je k tomu potřeba připojení, které nemám ...
No a potom ještě zkusim vyzkoušet tu změnu DNS: (citace) 2/ zmente v nastaveni routeru pridelovane DNS servery pro klienty na dns.iol.cz (194.228.2.61) a ns2.tel.cz (194.228.2.1) . Ale nemám teď k dispozivi přihlašovací údaje k routeru, tak až je seženu, tak to zkusím...
Mockrát děkuju za jakoukoli radu..

kchaja

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 07 Dubna 2007, 17:27:37 »
Tak už jsem to rozchodil. Stačilo jenom nastavit ručně DNS server, aby to nešlo přes router ale "obcházelo" ho to.
Mimojiné jsem také přešel z Kubuntu na Ubuntu, a zatím je všechno v pohodě, akorát jsem měl problémy s rozlišením...
No, omlouvám se ten menší offtopic a vlastně i monolog..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.