Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nízká výdrž baterie v novém NB  (Přečteno 2618 krát)

Guraim

• Návštěvník
Nízká výdrž baterie v novém NB
« kdy: 07 Ledna 2012, 10:36:59 »
Zdravím,
mám nový notebook Fujitsu AH 531 s Ubuntu 11.10 64bit. Tento notebook má docela slušnou baterii a ve windows vydrží kolem 6,5 hodiny, když si trochu pohraju s power managementem. Proto bych se rád zeptal, nemáte-li někdo zkušenost s něčím takovým pro Ubuntu. Neb výdrž 3 hodiny s wifi není opravdu mnoho. Rád bych například vypnul Bluetooth, wired LAN atd. a obecně mu nastavil větší power saving.

Díky, Guraim

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Nízká výdrž baterie v novém NB
« Odpověď #1 kdy: 07 Ledna 2012, 13:00:18 »
Jestli máš procesor intel sandy bridge, tak se tě týká bug v 3.x jádře, který způsobuje o 30-70% vyšší spotřebu. Nějaké patche jsou, ale nejsou schválené.

Bluetooth a další služby můžeš vypnout v Aplikacích po spuštění (některé jsou důležité!) a v programu Boot Up Manager (balík "bum", tady opravdu opatrně).
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Guraim

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Ledna 2012, 18:39:24 »
Nějaké patche jsou, ale nejsou schválené.

A kde je najdu a co s nimi mám udělat?

Bluetooth a další služby můžeš vypnout v Aplikacích po spuštění (některé jsou důležité!) a v programu Boot Up Manager (balík "bum", tady opravdu opatrně).

Neexistuje na to nějaký bezpečný návod? Nerad bych něco podělal a nejsu zkušený.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 07 Ledna 2012, 18:58:02 »
« Poslední změna: 07 Ledna 2012, 20:27:52 od jAster_BA »
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 07 Ledna 2012, 19:09:34 »
Najde je google i s readme (kernel 3.x power regression patch), ale každopádně zahrnují kompilaci kernelu a kopec složitostí okolo.

"Aplikace po spuštění" najdeš v menu v Příslušenství/nastavení systému (bum musíš doinstalovat a bude tam taky). Bezpečně můžeš vypnout cups (tiskárny), samba (smb, sdílení souborů), bluez-utils (bluetooth), ubuntu-one... viz http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD%20startu%20syst%C3%A9mu#Boot-Up_Manager a když si nebudeš jistý tak to radši nevypínej.

Další tipy a triky jsou tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20517.0 ,zkus použít vyhledávání, snad najdeš něco novějšího.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 07 Ledna 2012, 20:00:52 »
To jAster_BA: máš tam chybku v kódu (detail) :-) i915.i916_enable_rc6=1 -> i915.i915_enable_rc6=1
Jinak já na Fedoře jsem udělal toto:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel_i915_power&num=1
Přidal ty 3 parametry. Myslím, že to pomohlo. Spíše mně trápí, že se neustále točí větrák :-/
EDIT: To Guraim: Chtělo by to asi napsat konfiguraci NTB :-)
« Poslední změna: 07 Ledna 2012, 20:04:14 od Dandim »

Guraim

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2012, 13:00:54 »
EDIT: To Guraim: Chtělo by to asi napsat konfiguraci NTB :-)

Tak, tady jsem udělal report s konfigurací :)

Kód: [Vybrat]
http://leteckaposta.cz/862118781
Díky za rady, podívám se na to co se s tím dá dělat :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.