Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Moznosti ubuntu serveru?  (Přečteno 3161 krát)

Kacko

• Návštěvník
Moznosti ubuntu serveru?
« kdy: 09 Ledna 2012, 17:13:50 »
Zdravim,
mam doma server s ubuntu 10.04, k tomu 2xdesktop PC + Notebook + TV + tablet. Ma idea je vytvorit centralizovany system a rad bych vas, jako zacatecnik, pozadal o radu jak na to a shovivavost ohledne mozne stupidity dotazu:)

Tedy v bodech:
1) desktop by byl pouze klient, idealne nemel HDD a OS(Win7) by bezel na serveru, pricemz do desktopu by se streamoval obraz
2) na serveru by bezely i pc hry, vse by zpracovaval server, moznost spusteni x ruznych her v plne grafice z ruznych zarizeni
3) na serveru bych rad rozchodil cosi jakou svou TV, ktera by streamovala videa dle zadanych kriterii na nejakem portu(?) - moznost tvorit program + prehrat i v TV

Jde to nejak poresit, pripadne jak?

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Moznosti ubuntu serveru?
« Odpověď #1 kdy: 09 Ledna 2012, 17:35:46 »
1) Boot on LAN není na linuxu problém, ale musí to podporovat BIOS (na rootu je o tom myslím návod)
1a) Win by musely být virtualizované a VNCčkem (teamviewerem) si musíš přenášet obraz
2) Pochybuji že na to máš ve spojení s 1a) hardware
3) Ve spojení s předchozími i slušnou konektivitu, přes wi-fi ti to fakt neproleze

Ještě nad tím zauvažuj...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #2 kdy: 09 Ledna 2012, 18:33:58 »
1.ty W7 na serveru - mas na mysli boot on lan nebo VNC (tzn ten system pobezi na serveru nebo na stanici?)
2.jake zelezo mas vyhrazeno pro ten centralni "server" a jak planujes jeho chod (24/7?), jakou bude mit spotrebu, platis si elektrinu? :)
3.co umi ta TV? Jen NAS (aspon NAS?)?
4.Jak mas doma udelanou sit? (zabezpeceni, drat/bezdrat,fw-kde, je tam DMZ?) jak to mas promyslene?
jinak castecne prvni nakopnuti by mozna mohlo byt http://wiki.ubuntu.cz/MythTV
jinak ja osobne bych soustredil beh aplikaci na stanice, server pouze jako data storage + nejake ty torrenty a podobne s nizkou spotrebou (mozna i jako poskytovatele pripojeni, FW + iptables a podobne) a beh televize si ridil nejakym malym sikovnym HTPC...
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Kacko

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2012, 11:37:32 »
Rad bych, aby to vsechno bezelo na serveru.
Wifi router mam n-kovy, vse jede pres wifi, ale neni problem napr. ty 2 desktopy pripojit na gigabit. Firewall zadny.
TV je tato http://www.alza.cz/46-sharp-aquos-lc46le830e-d239733.htm

Momentalne na to hardware nemam, ale pocitam s upgradem v zavislosti na potrebach. Financne nejsem nijak moc omezeny, ale kdybych se vesel do 50k, tak bych byl spokojeny.

Technicky to promyslene nemam nijak moc, nikdy jsem nic podobneho nedelal - jsem naprosty laik, proto potrebuju nakopnout spravnym smerem.
Jde mi hlavne o to dat tu masinu nekam do garaze a doma mit klid. Nemuset kupovat pokazde 2 nove graficke karty, ale pridat do te masiny jen jednu. Jednoduse a levne pridat dalsi pc. Mit svou TV s programem generovanym podle kriterii(napr. kanal s dokumenty, kanal kde od 18-20h budou serialy, pak filmy..).

Chapu, ze to vse jde udelat levneji, odhlucnit pc atp. ale je rok 2012, tak proc to nemit takhle:)

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2012, 13:06:23 »
Takze v podstate potrebujes:
1.DLNA server (PS3MS/serviio)
2. virtualizacni masinu pro stanice (KVM?)
oboje muze bezet na jednom zeleze s ubuntu serverem prirozene. Zde se ale uz poustim do mist kde nejsem zase az tak doma a myslim si, ze na to budes muset potrebovat vyslovene serverovou techniku. Taky nedovedu dost posoudit propustnost te site, ale domnivam se, ze pokud pujde vzduchem 1x DLNC stream do TV v nejakem HD rozliseni + nekolik VNC spojeni do stanic tak to stacit nebude.
Taky vzhledem k tomu, ze boot on lan jsem zatim videl pouze pres eth0, bude muset na stanicich bezet aspon nejaky maly OS treba z pametove karty ktery bude schopen spustit VNC klienta.
Kapitolou sama o sobe pak bude bezpecnost, jak rikas nemas FW (ten by mohl taky bezet na tom serveru, pokud se budes pres nej pripojovat "ven), zabezpeceni bezdratove site (pokud nebydlis nekde na samote u lesa :) ), nechces prece aby se ti kdokoliv kdekoliv prehraboval v tom co mas na disku a co delas...to je dost velky problem.
Osobne si myslim, ze za ty penize by to mohlo byt mozne, ale jen za predpokladu ze si to vsecko udelas sam, budes toho muset hodne nastudovat atd...zalezi jak moc blizko k tomu mas.
Osobne pokud tomu moc nerozumis, bych ti spis doporucil nejakeho odbornika/firmu, v tomhle meritku v jakym si to predstavujes uz to vubec neni legrace.
A kde by to bylo mozne volil bych pripojeni kabelem (treba po wifi jen notebooky, telefony atd). Znamena to sice kolikrat sekat do zdi, ale co se tyce bezpecnosti, rychlosti a stability pripojeni, neda se s bezdratem vubec porovnavat. Nehlede na to, ze zarizeni co vyzarujou nejake elmg pole cim dal vic pribyva a resit po peti letech nejake zahady s rusenim (treba zabezpecovaciho systemu, babysitteru nebo buh vi ceho), to bych nikomu nepral...
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Hyp

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2012, 13:54:49 »
Hmm domnivam se, ze resime v podstate to same jako ja
Kód: [Vybrat]
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60799.0, take v tom tapu.
Me v soucasniosti toi reseni beha, ale vubec neodnadnu moznosti site, procesoru a uzivatelske...

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2012, 17:21:54 »

Doporucuji precist pro zacatek: http://www.root.cz/clanky/dvd-mechaniky-konci-prichazi-cas-startovat-ze-site/

Citace
Na domácí 100Mbit síti jsem do toho šel s tím, že na konci na mě bude čekat systém, který se možná občas někde trošku zadrhne, ale jinak ho od normálního stroje s diskem nepoznám.

Toto očekávání bylo mylné, protože systém běžící z NFS na zmíněné síti reaguje pomalu i při práci z řádky, natož z X Serveru. Možná se bude 1 Gbit síť chovat jinak, ale i tak bych pro vytvoření bezdiskové stanice volil jiné řešení. Od sepsání několika postřehů mě to ovšem neodradilo.

Nema s tim nekdo zkusenosti na optice ?
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #7 kdy: 30 Ledna 2012, 20:42:42 »

Doporucuji precist pro zacatek: http://www.root.cz/clanky/dvd-mechaniky-konci-prichazi-cas-startovat-ze-site/

Citace
Na domácí 100Mbit síti jsem do toho šel s tím, že na konci na mě bude čekat systém, který se možná občas někde trošku zadrhne, ale jinak ho od normálního stroje s diskem nepoznám.

Toto očekávání bylo mylné, protože systém běžící z NFS na zmíněné síti reaguje pomalu i při práci z řádky, natož z X Serveru. Možná se bude 1 Gbit síť chovat jinak, ale i tak bych pro vytvoření bezdiskové stanice volil jiné řešení. Od sepsání několika postřehů mě to ovšem neodradilo.

Nema s tim nekdo zkusenosti na optice ?
Jaký je rozdíl mezi optikou a metalikou v kontextu "rychlosti" sítě?

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #8 kdy: 30 Ledna 2012, 21:05:49 »
No očekávat od 100Mb to samé jako od lokálního disku s 90MB/s je asi naivita. To samé se týká latence. Na druhou stranu používám NSF storage pro 2 ESXi servery každý 15 VM kompletně z NFS a latence na konzoli teda nepociťuji. NFS bez problémů krmí plnej gigabit.
  bod 1 je možné, jako server použít windows terminal server.
  bod 2 Je úplně mimo,
   bod 3 není problém, stačí vlc seznamy ip tv streamů se dají najít na pultech p2p.

jabber:  Armus69@jabber.cz

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 30 Ledna 2012, 23:59:08 »
Jaký je rozdíl mezi optikou a metalikou v kontextu "rychlosti" sítě?
V rychlosti ani ne, jako spíš v možných vzdálenostech. Metalika je tak do 15m. (bavím se o 10Gb a víc)
Na doma bych se koukal po ceně, takže bych vynechal infiniband (i když co se týká latence...), klasický 10Gb by měl stačit. 10 Gb Myricom používám v práci, na doma bych ale vystačil s:

Do serveru něco z řady Intel X520, Switch Dell PowerConnect 5524 + transceiver podle toho co se vybere do serveru, do jednotlivých PC pak od 1x1Gb metaliky po 4x1Gb, nebo také
nějaký 10Gb propojený buď s druhým portem na switchi nebo s druhým portem serveru.

------------------
Tak ale k původnímu dotazu:
Na hraní her - zkuste zvážit - jak na to koukám tak žádný nepotřebujete mít extra desktop, ale desktop hodně daleko od klávesnice, myši a monitoru.
Na schovaném desktopu nastavit duplikování výstupu grafiky na DVI a HDMI (monitor + TV)
A pouhé prodloužení kabelů:
http://www.krup.cz/?cls=spresenttrees&strid=1907
http://www.krup.cz/?cls=spresenttrees&strid=1905
http://www.krup.cz/?cls=spresenttrees&strid=1908

Zpoždění tam bude vždy, ale řekl bych že bude menší než při přenosu obrazu přes vnc.

No a k tomu podstatně slabší server na streamování a ostatní věci - DLNA, nebo rovnou výstup hdmi z mythtv, xbmc nebo síťový stream z dvb-t a dvb-s pomocí getstreamu (už jsem dlouho nesledoval, ale možná je už implementovaný i DLNA server také). Kolega má v bytě druhý přijímač UPC s "krabičkou" pro ovládání a sledování TV přes internet. Jenže pod linuxem bohužel neběhá.
Televize náhodou neumožňuje dálkové ovládání (hlasitost, přepínání vstupů apod.)? Můj Aquos to umí přes sériovou konzoli.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Armus69

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.netlancers.cz
« Odpověď #10 kdy: 31 Ledna 2012, 08:14:16 »
Mám dojem že hry na linuxu asi nebudou cílem otázky, po HW a AV stránce se dostáváme na hranici šestimístné ceny.

jabber:  Armus69@jabber.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.