Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace vedle Windows  (Přečteno 8591 krát)

m_v

• Aktivní člen
  • *
Instalace vedle Windows
« kdy: 15 Ledna 2012, 16:05:13 »
Rád bych si nainstaloval Ubuntu 11.10, mám HP ProBook 4510s a instalované Win7 - disk mám rozdělený na C a D. Bohužel mi to při instalaci nenabízí možnost instalovat vedle Win7 jen přemazat nebo Něco jiného. Před instalací jsem defragmentoval disk (C i D, ale jen ve Win7 a to nevím jestli stačí. V sekci Něco jiného to vidí spoustu oddílů, ale já tomu vůbec nerozumím a nerad bych do toho šahal. Existuje nějaká možnost jak zprovoznit instalace vedle Win7. Jsem úplný začátečník s Ubuntu a nikde ve foru jsem tenhle problém nenašel. Moc děkuji za odpověď

Jo a chtěl bych instalovat 64 bit, zkontroloval jsem kvalitu staženého obrazu i CD a LiveCD verze Ubuntu mi běží bez problému - jas, zvuk, připojení k wifi - prostě radost, hned bych si to instaloval, ale Win7 budu potřebovat i dál. Díky
« Poslední změna: 15 Ledna 2012, 16:07:23 od m_v »

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re:Instalace vedle Windows
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2012, 16:34:51 »
To muze byt zpusobene tim, ze krome "C" a "D" budou na disku vytvorene dalsi dva primarni oddily (nejaky ten rescue a instalacni). A protoze jich muze byt max 4, neni mozne vytvorit dalsi. Pokud je mozne obsah "D" docasne nekam presunout, pak by se dal oddil, ktery se ve win hlasi jako D: odstranit a na jeho miste vytvorit rozsireny oddil a v nem tolik dalsich oddilu, kolik je potreba.
Jen je otazka, kolik je v "D" volneho mista.
Odstraneni primarniho a vytvoreni rozsireneho oddilu je mozne udelat v Gparted (editor diskovych oddilu) na LiveCD.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Ledna 2012, 17:00:39 »
Ano, to bude nejspíš tím - i při defragmentaci vidím 4 oddíly (C, D a nějaké divné další:)). Na disku D je 283GB volný (zaplněno je jen 83GB), na C je 35GB volných ze 100GB. Nejde to vše udělat ve Win? O Gparted vím, ale nikdy jsem v tom nedělal, taky je nepříjemný, že musím D úplně zlikvidovat - půjde to udělat tak abych to měl opět i ve Win - tedy C a D? Nebo to mám vše udělat v tom celkem složitém dělení disků při instalaci? Moc děkuji za informace

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2012, 17:02:37 »
Každopádně bych do toho šel, protože já tak velké D nepotřebuji - je to pracovní stroj, nemám tam hudbu, filmy apod a Ubuntu mě hodně láká. Zkuste mě ještě někam dál nasměrovat a já se vydám na cestu:)

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Ledna 2012, 17:12:23 »
Ještě na to koukám - nebude lepší, když to D zmenším při instalaci a do toho zmenšeného oddílu (třebas 20GB) vytvořím 2 oddíly pro Ubuntu - to bych snad zvládnul, ten návod v instalaci je hodně dobrý

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #5 kdy: 15 Ledna 2012, 17:42:21 »
Rozhodně si ten disk zmenšit můžeš, otázka je, zda budeš moci vytvořit dvě další particie. Nic tím zkazit nemůžeš, zmenši a zkus v gparted vytvořit. Když se povede, můžeš instalovat. Když ne, neznám složení disku, tak budeš muset D zrušit. Zazálohuj, vytvoř po zmenšení extended partition a pak další dvě logické, 6 GB a 14 gb, swap ani být nemusí. Nevím, jestli je D disk nebo partition. Když disk, jít by to mělo, když partition tak asi ne.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 15 Ledna 2012, 18:06:21 »
Aha, D bude část disku, protože tam mám samozřejmě jeden fyzický disk, zkusím a napíšu:)

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Ledna 2012, 21:49:31 »
Co se stane kdyz to D zmensim a nepujde vytvorit dalsi oddil. Musim D uplne odstranit a nebo to bude dal fungovat jen tam nekde bude 20gb ve vzduchoprazdnu. Mam tam data, ktera potrebuju skoro porad, zalohu mam, ale kopirovani by me dost zaseklo. Omlouvam se za hloupe dotazy, diky za odpovedi

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 15 Ledna 2012, 22:16:52 »
Pokud je jako primarni oddil a jsou dalsi 3 primarni, tak zmensenim se dosahne jen toho, ze bude tech 20GB nevyuzitych a nevyuzitelnych. Jedina cesta je ten oddil odstranit a na jeho miste vytvorit rozsireny oddil, ve kterem pak uz pujde vytvorit 3-4 oddily (1. korenovy adresar, 2. swap, 3. /home, 4. puvodni "D" -- 2 a 3 neni bezpodminecne nutne, ale je to lepsi)

jmp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Ledna 2012, 07:56:22 »
hmm
zalohovat
overit zalohu

pokud si chce clovek trochu potrenovat, tak muze:
zmensit d
posunout zmensene d
zvetsit c
presunout data z d na c
zrusit d
a je tam nahle misto na extended partition...

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 16 Ledna 2012, 08:14:50 »
Pokud je jako primarni oddil a jsou dalsi 3 primarni, tak zmensenim se dosahne jen toho, ze bude tech 20GB nevyuzitych a nevyuzitelnych. Jedina cesta je ten oddil odstranit a na jeho miste vytvorit rozsireny oddil, ve kterem pak uz pujde vytvorit 3-4 oddily (1. korenovy adresar, 2. swap, 3. /home, 4. puvodni "D" -- 2 a 3 neni bezpodminecne nutne, ale je to lepsi)
Je to tak.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 16 Ledna 2012, 22:01:03 »
Děkuji za odpovědi. Pokusím se tedy odstranit D, jen bych měl ještě pár otázek:

1. mám to vše dělat v LiveCD  a v Gparted, nebo přímo při spuštění instalace?
2. D odstraním
3. dám vytvořit extension disk o velikosti třebas 400GB
4. v něm vytvořím 4 oddíly - 1. korenovy adresar, 2. swap, 3. /home, 4. puvodni "D"
5. Jak nastavit jednotlivé oddíly - tj. přípojný bod, použít jako (tj. ext4), typ nové oblasti atd.??? určitě bych chtěl mít jeden oddíl o velikosti třebas 150GB jako D pro windows.
6. Co se stane, když se něco nepovede, bude disk nutné kompletně formátovat, nebo poběží alespoň windows apod.

Omlouvám se za spousty neodborných otázek, ale mám z toho trochu obavy. Díky za pomoc
A otázka mimo: v LiveCD jsem zkoušel pustit nějaký film (avi) a chtělo to stáhnout kodeky, nakonec to ale nešlo, furt to hlásilo, že nejde něco v repositářích - je to u live cd normální a u plné instalace to bude ok?
« Poslední změna: 16 Ledna 2012, 22:03:46 od m_v »

DoNtIkE

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 17 Ledna 2012, 08:38:53 »
1. je to jedno, ale raději bych to dělal pří LiveCD v GParted. Zálohování dat a odstranění bych udělal přes liveCD potom postupuj určitě v instalaci.
2.Ano, zazálohuj si vešekrá data co jsou na D
3.Velikost bych dal přes celý zbytek diskuk, tedy stejně velký jako je teď nyní D
4.záleží na tobě. Vystačíš si jen se dvěma (kořenový adresář a D) ale pro snadnější úpravy do budoucna to udělej jak píšeš. Swap o dvojnásobné velikosti ram, D nastav typ souborového systému ntfs (aby byl přístupný z windows
5. bod 4
6. Pokud se ti nepodaří sformátovat celý disk nebo nesmažeš MBR tak ano.

Mimo. Ano v instalaci to pujde stáhnout a nainstalovat.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 17 Ledna 2012, 21:17:58 »
Díky, ale pořád se trochu obávám - jak přesně nastavit oddíly pro Ubuntu (nevím totiž co přesně myslíte kořenovým adresářem - jak je v gparted označen, pro Windows nastavim ntfs a pro Ubuntu ext4 a jak přípojný bod - má to být /? Můžete mě někam nasměrovat, nebo je to v Gparted podobný jako v návodu k instalaci? Nerad bych v Gparted něco špatně udělal - rozumím tomu dobře, že když nesmažu nějaké MBR a nesformátuju celý disk tak to bude v pořádku a poběží mi nadále i Win?

Díky za rady a pomoc

Ještě mě napadá: Nemám to udělat tak, že poté co vytvořím extension disk tak v něm vytvořím 3 oddíly pro ubuntu  a D vytvořím jako disk primární? Jaký tam mám nastavit přípojný bod - windows? Rád bych to dnes udělal a tak hledám další info.

6. Pokud se ti nepodaří sformátovat celý disk nebo nesmažeš MBR tak ano. - doufám, že se mi toto nepodaří
« Poslední změna: 18 Ledna 2012, 12:36:56 od m_v »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 18 Ledna 2012, 20:33:08 »
Ano, korenovy adresar je /
Co se tyka "oznaceni v gparted" (a nejen v gparted), bude se hodit si neco o tom precist. Pismenkove znaceni disku ve win muze byt dost nejednoznacne az matouci. http://wiki.ubuntu.cz/Linuxov%C3%A9%20zna%C4%8Den%C3%AD%20disk%C5%AF

Na to co potrebujes v podstate staci rucni deleni pri instalaci - odstranit oddil a vytvorit nove. Gparted je mocnejsi nastroj, ktery umi i oddily i s daty zmensovat/zvetsovat, presouvat po disku i na fyzicky jiny disk.

Citace
Ještě mě napadá: Nemám to udělat tak, že poté co vytvořím extension disk tak v něm vytvořím 3 oddíly pro ubuntu  a D vytvořím jako disk primární? Jaký tam mám nastavit přípojný bod - windows? Rád bych to dnes udělal a tak hledám další info.
Disk muze byt rozdelen maximalne na 4 primarni (nebo primarni + extended). Takze "D:" musi byt pod tou extended. Pripojny bod nedavej zadny, win si to pripoji po svem.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 23 Ledna 2012, 22:16:29 »
Díky za informace. Udělal jsem to takhle:

1. zrušil D
2. vytvořil extended místo D (o velikosti D, tj. 400GB
3. vytvořil 30GB, ext4, přípojný bod: /
4. vytvořil 8GB, linux-swap, přípojný bod nic
5. vytvořil 20GB, ext4, přípojný bod: /home
6. Vytvořil ze zbytku GB D, ntfs, přípojný bod nic

Co dál? Když klinku na instalaci, tak se to rozjde, nabídne vedle Windows 7 a pak to nabízí posun posuvníkem mezi dev/sda8 (ntfs, 163GB) a dev/sda9 (ext4, 166GB), což je vlastně celý to D a přijde mi, že to vytváří další oddíly sda8 a sda9. To se mi moc nechce, jak to nainstalovat do toho připraveného kořenového adresáře 30GB. Nebo tomu celému špatně rozumím? Moc děkuji za pomoc

Mimo téma: při LiveCD mi hrozně hučí větrák (HP ProBook 4510s), půjde to pak nějak vyřešit? Díky a zase díky
PS: Windows mi běží bez problémů, ukazuje C (100GB), D (300GB) a ve správě disků ještě primární oddíl o velikosti swap, primární oddíl o velikosti 30GB (kořenový adresář linux), primární oddíl o velikosti 20GB (/home) a pak C, HPTools, a nějaké zbytky. Jo a to D je v zeleném rámečku (asi to znamená podle legendy Rozšířený oddíl). Je to všechno OK, mám obavy, ale vše vypadá v pořádku. Díky
« Poslední změna: 23 Ledna 2012, 22:28:36 od m_v »

janek-m

• Host
« Odpověď #16 kdy: 24 Ledna 2012, 08:15:36 »
Tu je podrobný návod, ako na dualboot Linux/Win: http://linuxos.sk/clanok/254/index.html a ešte aj tu: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 24 Ledna 2012, 09:58:27 »
Oba návody jsem prošel a myslím, že jsem jednotlivé oddíly vytvořil správně, jde mi jen o následující:

1. Jak ubuntu nainstalovat do připraveného kořenového adresáře o velikosti 30GB?? Mám při instalaci vybrat manuální nastavení (místo vedle Win7) a postavit se kurzorem na kořenový adresář a dát instal?

teď mi totiž nabízí (při výběru instalace vedle win7) instalaci do toho volného prostoru, který jsem si vyhradil jak D (ntfs) a chci jej používat ve win7. Moc děkuji za odpověď a pomoc, omlouvám se za svojí natvrdlost, ale já ty návody prošel a odpověď na svojí otázku jsem tam nenašel :(

jmp

• Host
« Odpověď #18 kdy: 24 Ledna 2012, 11:08:32 »
kdyz jste v tom rucnim deleni a partisny (oddily) mate uz hotove dopredu, tak uz nevytvarite nove, ale musite vzdy konkretni vybrat a dat zmenit....

janek-m

• Host
« Odpověď #19 kdy: 24 Ledna 2012, 11:33:38 »
Tak ak som dobre rozumel, tak ste vytvorili voľný priestor, ktorý je rozdelený:
/ 30 GB
/home 20 GB
swap 8 GB
+ ntfs

Ale nerozumiem otázke „Jak ubuntu nainstalovat do připraveného kořenového adresáře o velikosti 30GB??“  /, /home, Swap – budú linuxové oddiely. A ak ste takto vytvorili oddiely, tak ste museli ísť cez „manuálne nastavenie“ alebo sa tu uvádza aj  voľba „Niečo iné“.  Ak sú oddiely vytvorené zobrazí sa finálna tabuľka, kde sa dá ešte všetko skontrolovať. Tu budete vidieť vaše rozdelenie oddielov. Ak je všetko OK, môžete kliknúť na Inštalovať.

Citace
Mimo téma: při LiveCD mi hrozně hučí větrák (HP ProBook 4510s), půjde to pak nějak vyřešit?

Toto je celkom bežné, že pri načítavaní a testovaní linuxu je PC/NB hlučnejší.

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 24 Ledna 2012, 18:35:40 »
Ano, přesně tak to mám, ale vše jsem dělal přes Gparted v LiveCD a pak jsem dal instal, potom instal vedle win7 a tam se automaticky nabídly dva další oddíly místo toho ntfs s posuvníkem kolik dám pro Ubuntu a kolik pro ntfs. Takže pokud tomu dobře rozumím, tak mám spustit instal, zvolit možnost Něco jiné a kliknout na instal a Ubuntu se automaticky instaluje do těch připravených oddílů? Přijde mi to logické, ale raději se desetkrát zeptám, než to jednou zvořu. Díky za odpověď

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 24 Ledna 2012, 18:48:03 »
To víš, že to tak není. Kdybys pořádně četl, tak by ses nemusel ptát. Zvolíš něco jiného, pak první partition, tamzvolíš použít jako ext4, zaškrtněš formátovat, jako přípojný bod zvolíš "/", odsouhlasíš a to samé uděláš u home. Pak dáš instalovat, zeptá se to na jméno, heslo, to vyplníš, dáš instalovat. Prosím Tě se ale příště takhle pitomě neptej, přece máš hlavu. Nejlepší je si něco přečíst a pak instalovat. Návod máš, tak instaluj.
« Poslední změna: 24 Ledna 2012, 18:50:25 od phplus »

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 24 Ledna 2012, 18:52:07 »
A ještě, na co máš kořenový adresář 300 GB, nato Ti stačí v pohodě 20 GB.

janek-m

• Host
« Odpověď #23 kdy: 24 Ledna 2012, 20:39:38 »
Cez Gparted bolo treba zmenšiť oddiel D. (Inak oddiely sa dajú zmenšovať aj priamo vo Win). Tak vzniklo voľné miesto. Čiže modelová situácia: Máme napr. 60 GB voľného miesta. Dáme nabootovať Live CD Ubuntu a klik na inštalovať. Vyberieme „Niečo iné“ - čiže  sami si určíme oddiely.  Inštalátor prehľadá disky a vyskočí nám tabuľka s oddielmi.  V tabuľke si nájdeme náš oddiel so 60 GB (Klikneme naň). Ak je vo formáte NTFS klikneme pod tabuľkou na tlačidlo ZMAZAŤ a vytvorí sa voľné miesto. Keď máme takto vytvorený voľný priestor, klikneme na ZMENIŤ a vytvoríme  napr.
20 000 MB  / (prípojný bod)    súborový systém ext4  potom klik na Potvrdiť (budiž)
Opäť nám vyskočí tabuľka zo zvyškom voľného miesta. Zas klikneme na ZMENIŤ a vytvoríme oddiel na naše dáta:
32 000 MB    /home               súborový systém ext4  Zas klik na Potvrdiť
8 000 MB      swap  Veľkosť závisí od veľkosti RAM (1,5x viac u NB)

Tak a všetko skontrolujeme vo výslednej tabuľke, ak niečo nie je dobre, tlačidlom Späť sa vrátime do tabuľky a urobíme opravy. Ak je všetko OK klikneme na Inštalovať.  :D
« Poslední změna: 24 Ledna 2012, 21:58:04 od janek-m »

m_v

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 24 Ledna 2012, 21:41:11 »
Tak já se moc omlouvám a půjdu instalovat. Díky za informace, prostě jsem to blbě řešil přes tu instalaci vedle win7, měl jsem jít rovnou přes Něco jiného. Jinak jsem už dříve psal, že kořenový adresář mám 30GB a ne 300 - to je ntfs a D pro win. Dám tedy formátovat to co už mám připravené (určitě ne sda1, tam je win) a uvidím. Díky a ještě jednou se omlouvám

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.