Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení HDD (win-ubuntu) [vyřešeno]  (Přečteno 2704 krát)

Juve

• Návštěvník
Rozdělení HDD (win-ubuntu) [vyřešeno]
« kdy: 26 Ledna 2012, 14:25:24 »
Ahoj,
chci formátovat HDD a nainstalovat vedle sebe win7 a ubuntu.
Rád bych věděl jak při formátování nejlépe rozdělit svůj HDD..
Mám HDD (250GB),
-jestli mám rozdělit HDD na 3 oddíly, 1. oddil pro Win7 cca 16GB, 2. oddíl pro ubuntu cca 10GB a zbytek pro data?
-nebo cely HDD rozdělit rovnoměrně třeba 120GB pro win a zbytek pro ubuntu?

nevím co je nejlepší, ani jestli to tak jde jak jsem popsal, oba systémy mám v planu využívat rovnoměrně, prosím o radu.Děkuji
« Poslední změna: 27 Ledna 2012, 16:26:23 od daysleeper »

Rover623

Re:Rozdělení HDD (win-ubuntu)
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2012, 16:52:19 »
Navrhuji udělat 3 oddíly, 2 o velikosti cca 20GB pro každý systém, zbytek použít na data, oddíl NTFS a z obou systémů udělat linky na složky s daty

Juve

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2012, 18:03:27 »
Pokud 3. oddíl s daty bude formátován NTFS, bude schopen system ubuntu s těmito daty pak pracovat?? Ukládat, instalovat programy určené pro Ubuntu atd?

Dal byste mi sem nějaký link, kde se popisuje to "dělání linků na složky s daty"? Případně nějak jinak nasměrovat?

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2012, 18:38:25 »
Ubuntu nemá problém pracovat s daty na NTFS, Windows bohužel operovat s daty na ext a jiných linuxových FS absolutně nezvládají.

Jak to provedeš je celkem jednoduché, jak přesměrovat výchozí složku Dokumenty ve Windows asi víš, pak do složky Dokumenty na tom 3 oddílu vytvoř složky, které budeš používat. Pokud ti budou stačit ty výchozí v nautilu vytvoř tam ty, udělej symbolické odkazy a ty nakopíruj potom do tvého domovského adresáře místo stávajících adresářů, které vymažeš

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2012, 20:15:14 »
Citace
Jak to provedeš je celkem jednoduché, jak přesměrovat výchozí složku Dokumenty ve Windows asi víš, pak do složky Dokumenty na tom 3 oddílu vytvoř složky, které budeš používat. Pokud ti budou stačit ty výchozí v nautilu vytvoř tam ty, udělej symbolické odkazy a ty nakopíruj potom do tvého domovského adresáře místo stávajících adresářů, které vymažeš
Rouver623 Zajímalo by mě, když někdo takto nainstaluje oba OS, zda při pozdější přeinstalaci jednoho nebo druhého OS zaručeně zůstanou veškerá data na třetím oddíle bez problému viditelná a použitelná u obou OS. Díky za odpověď.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2012, 21:52:23 »
Jistě, reálně v systému jsou totiž pouze symbolické odkazy (jak ve Windows, tak v Linuxu), při případné přeinstalaci přeformátuji pouze oddíl se systémem čímž v systému zruším jen ty odkazy, data se fyziky nacházejí jinde.

Při některé práci je nutné myslet na to, že data jsou fyzicky jinde a to co vidím ve správci souborů je pouze odkaz.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 26 Ledna 2012, 22:07:48 »
Tak to budu muset odzkoušet. Je to někde oficiálně popsáno?
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 26 Ledna 2012, 22:13:07 »
Stačí si dohledat něco o symbolických odkazech, ale přímo v nautilu je pod pravým tlačítkem volba "Vytvořit odkaz" čímž se vytvoří odkaz na soubor nebo adresář, který lze potom libovolně přejmenovávat a přesouvat přičemž cíl zůstává vždy stejný

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 27 Ledna 2012, 09:23:12 »
No tedy, pokud je toto ono http://manpages.ubuntu.com/manpages/hardy/cs/man1/ln.1.html tak to je složitější než mlátička a nebo druhá možnost, je to sice jednoduché, ale já mám vedení bez konce.  :-[
Zkoušela jsem pravým kliknout v nautilu, jenže tam nic takového nikde nevidím, našla jsem tam pouze "sdílení složek"
Možná je dobré dodat, že používáme pouze Ubuntu a máme vytvořen oddíl speciálně na data. Vše pracuje dobře, akorát při práci s daty na tomto oddílu musíme oddíl připojit a pak zase odpojit. Myslela jsem že by výše uvedená úprava odstranila zbytečné připojování disku.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 27 Ledna 2012, 09:57:10 »
Pokud je na disku pouze Ubuntu, tak nemá cenu se něčím jako symbolické odkazy zaobírat, prostě se /home umístí na samostatný oddíl a hotovo. Jinak disk není nutné připojovat ručně, stačí ho zapsat do fstab. Návod je na Wiki.

Ještě pro původního tazatele, úplně mi vypadlo, že bude nutné vytvořit ještě 4 oddíl pro swap. Pokud se bude do budoucna používat hibernace (uspání na disk) měl by mít velikost alespoň 125% paměti RAM

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 27 Ledna 2012, 10:51:53 »
Citace
prostě se /home umístí na samostatný oddíl a hotovo

Ale to už jsem přeci zkoušela http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60699.0 a při dalším přepsání OS mi to přestalo vidět data na třetím oddíle. To by mi moc nepomohlo. Nebo se mýlím?
K původnímu tazateli, myslím že druhá možnost co uvádí je pro začátečníky jednoduší. Pokud má v plánu celý HDD formátovat, tak třeba na ntfs, potom nainstalovat Windows, dále nainstalovat "ubuntu vedle windows" a instalačka mu sama rozdělí disk na dvě poloviny + vše ostatní co je potřeba. A časem když bude postrádat disk speciálně na data tak si ho přes gparted  utvoří, nebo cvičně instalaci provede znovu. Promiň že tak hlasitě uvažuji.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Juve

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 27 Ledna 2012, 10:56:19 »
Tak rozděleno a nainstalováno mám i s 4. odkládacím prostorem a ještě bych rád věděl, jesli můžu použít jako odkaz nejen svou výchozí složku dokumenty, ale i složku Program Files?
-Jestli můžu překopírovat tuto složku ze systémového(win7) 1. oddílu na 3. oddíl s daty a v systémovém(win7) oddílu vytvořit odkaz na tuto složku?? Díky

Juve

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Ledna 2012, 10:59:24 »
to Jana: ano, teď zjištuji, že jsem to měl asi takto udělat.. díky  :)

Rover623

« Odpověď #13 kdy: 27 Ledna 2012, 14:11:48 »
Lze vytvořit i symbolický odkaz na Program files, ale obávám se, že některé programy to nebudou ochotné rozdejchat.

Umístění /home na samostatný oddíl má smysl pouze pokud je na disku jeden nebo více Linuxových systémů které se o /home mohou dělit. V případě koexistence s Windows je to zbytečnost, protože si jen "Dokumenty" z Windows zasviním skrytými adresáři s nastavením programů.

Pokud je /home umístěno na samostatný oddíl a přepisuje se oddíl se systémem, je nutné znovu během dělení disku nastavit flag pro /home a swap, pokud se to neprovede systém se oddílů z důvodu ochrany dat ani nedotkne, protože neví co na nich je. Lze to potom následně řešit ručním zápisem do fstab na již nainstalovaném systému. Pokud si chci šetřit práci, lze si původní fstab ze starého systému nejdřív zálohovat a potřebné položky potom do nového souboru jen překopírovat

Juve

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 27 Ledna 2012, 16:17:56 »
Tak už to mám vše nastavené a zdá se funkční, děkuji za pomoc  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.