Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace kubuntu  (Přečteno 6812 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« kdy: 14 Ledna 2007, 20:09:47 »
dobry den. prechazim na linux. konkretne kubuntu6.06. stahl jsem si obraz cd. z neho udelal bootovaci cd. po nabootovani se deje toto: uvodni obrazovka kde vybiram jazyk je v poho. odkliknu a poustim cd. jenze tady nastava problem. po nekolika minutach by mel najet live system a v nem spustit instalaci. tak se ovsem nestane ani po pul hodine. :/ obrazovka je modra a cd chrousta a chrousta. s mysi nejde delat nic. nepomaha ani ctrl+alt+del. proste pocitac se musi natvrdo vypnout. zkousel jsem to cd stahnout jeste jednou a vypalit taky. zkousel jsem to i s distribuci kubuntu6.10 i ubuntu6.10. vysledek uplne stejny, jen v ubuntu bylo pozadi cervenohnede. pocitac: toshiba tecra8100. PIII500MHz, 256MB pamet, hdd6GB. se systemy win to beha bez potizi. nezna nekdo pricinu? jsem zacatecnik s linuxem. predem dekuju

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
instalace kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2007, 20:20:01 »
Problém bych viděl buď v nedostatku RAMky (liveCD potřebuje minimálně 256MB, takže jste na hraně) nebo v grafické kartě (napište typ).
Pro vaši konfiguraci bych ale doporučil spíš Xubuntu, je zaměřeno na starší pc (menší hw nároky), ale jako velký problém do budoucna bych viděl 6GB hdd, to je velmi, velmi málo, zvlášť pokud byste chtěl dualboot s win.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2007, 21:27:26 »
ted zkousim distribuci ubuntu s alternativni instalaci. ale je-li to problem s hw, tedy s jeho starim, urcite vyzkousim xubuntu a pak dam vedet. hdd 6gb mam pouze ted, vetsi (40gb)jede do servisu, nevydrzel muj pracovni napor. dualboot nezamyslim vubec. zatim dekuju.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2007, 20:38:55 »
no, z live cd skutecne nenainstaluju z duvodu starsiho hw. tak jsem zkousel instalovat alternative verzi. pri instalaci zakladniho systemu mi to hodilo par hlasek (napr: file///cdrom/pool/u/ubuntu-minimal_0.120_i386.deb was corrupt) takoveto podobne hlasky mi to hlasi i pri instalaci xubuntu. provedl jsem kontrolu cd. u vsech vypalenych obrazu mi test neprosel. cca po 48% testovani se test ukoncil s tim, ze je tam chybka. obrazy mam vypalene zatim na cd-rw. to by ale nemel byt tak zasadni problem. tak v cem by mohla byt chybka? cd mechaniku mam proverenou a je v poradku. win-dle nemaji potize se na ntbk dostat. boot z usb mass storage neni podprovana. leda, ze by slo usb dvd mechaniku zprovoznit pomoci boot diskety. a zkusis instalaci z teto mechaniky. abych vyloucil/potvrdil chybu cdrom. je jeste neco, co bych mel vyzkouset?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
instalace kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 16 Ledna 2007, 21:06:21 »
Spatne vypalene CD nebo spatne stazene ISO. Ve FAQ je tato situace popsana, vcetne doporuceni, co v takovem pripade delat.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 16 Ledna 2007, 21:30:50 »
no jo, jenze toto jsem opakoval nekolikrat. nepomohlo vubec nic. faq jsem cetl. proto pisu sem. kdyby byl spatne stazen obraz, nesel by vubec vypalit. a ze bych stahnul vsechny verze spatne? nebo ze bych je stejne vsechny spatne vypalil? s vypalovanim neni vubec zadna potiz. probiha uplne na jinem stroji, nez kam ma prijit linux. pouzivam media verbatim. velikost stazeneho obrazu se shoduje s velikosti na serveru. timto vylucuju spatne stazeni. spise bych rad zkusil instalaci pres usb mass storage, za pomoci fdd. pak bych znova resil obrazy.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 16 Ledna 2007, 22:09:43 »
tak. obrazy jsou v poradku. i cd je vypalene v poradku. prosel jsem testem na jine mechanice v jinem kompu. bez potizi. v tomto smeru ma linux problem s radicem cdromky me mechaniky. jak jsem psal hned na zacatku, jedna se o ntbk toshiba tecra 8100. problem s mechanikou jako takovou vidim spise jako minimalni. takze je potreba zprovoznit boot s fdd a naslednou instalaci z usb dvd mechaniky. jestli nekdo vi jak na to, necht napise. osobne to jdu resit. jak budu vedet vic, napisu postup. zatim diky za tipy. martas

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 16 Ledna 2007, 22:25:46 »
Co máte za hardware?
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 16 Ledna 2007, 23:05:23 »
pro upresneni: PIII 500MHz coppermine, zakl. deska portable PC - toshiba, chipset intel i440B/ZX, operacni pamet 256 sdram, cdrom MK6015MAP - toshiba, typ grafiky a zvukovky nezjistim, nemam moznost bez instalnutych oknousu a z live cd s win mi to neukaze. to ale pro me ted neni dulezite. spise ted resim jak donutit za pomoci fdd bootovat z usb zarizeni. jinak kdyby byla moznost instalovat primo z cd, privital bych to. primo z usb neumi, chci ho to naucit pomoci fdd.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 16 Ledna 2007, 23:17:49 »
Tady je dokonce psáno o instalaci Ubuntu 5.04 na váš notebook...
http://www.jhbutcher.com/toshibalinux.html

takže chyba bude asi opravdu někde v mechanice...

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 17 Ledna 2007, 18:06:16 »
diky za tip. sice s prectenim jsem mel potize, nejsem zdatny v AJ. ale problem to neresi. jinak pro sechny. boot z usb pomoci fdd nelze. jdu badat.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 20 Ledna 2007, 21:53:18 »
tak, problem relativne vyresen. sahl jsem po verzi kubuntu 5.04. instalace probehla bez vetsich potizi. ale, ikdyz jsem navolil cestinu, nakonec vse na me mluvilo anglicky. navic mi po spusteni pocitace obrazovka do citelneho zobrazeni s prihlasovacim okenkem najede az stisknuti klaves ctrl+alt+del. driv je to rozlozene a jeste v zakladnim rozliseni. proto prosim o radu:

1. jak naucit kubuntu mluvit cesky.
2. jak ho naucit najizdet rovnou do spravneho rozliseni

v kazdem pripade budu upgradovat az na verzi kubuntu 6.06. timto postupem si myslim, ze na tomto ntbk tu verzi mit budu. :-)

vrele dekuju za radu

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 20 Ledna 2007, 23:12:22 »
Tohle je rada pro Ubuntu 6.06, nevím jak to v Kubuntu 5.04 vypadá...
System->Administration->Language Support
Zde si vybrat jako default language Czech

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
instalace kubuntu
« Odpověď #13 kdy: 20 Ledna 2007, 23:19:44 »
Citace: jakub.lucky
Tohle je rada pro Ubuntu 6.06, nevím jak to v Kubuntu 5.04 vypadá...
System->Administration->Language Support
Zde si vybrat jako default language Czech
Hlavně bych si nebyl tak jist, jestli pro 5.04 vůbec čeština byla.

Martasek: 5.04 je velmi špatná volba - už ani není podporováno, nevycházejí opravy... Zkoušel jste to xubuntu?

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #14 kdy: 22 Ledna 2007, 18:39:09 »
xubuntu jsem zkousel, lec se stejnym vysledkem jako kubuntu6.06. s tou cestinou je to nejspis tak, nebyla podporovana. ale upgrade na vyssi verze by mohla projit, ne? urcite dam vedet jak to cele dopadlo. ted ntbk odcestoval jako nahradni stroj, jen s oknousy. u toho ntbk je nejspis problem s radicem te cd rom. je totiz vyjimatelna  a zamenitelna s fdd. tudiz je pripojena pres scsi radic a kubuntu a jim podobne verze je nejspis nepodporuji na 100%. tak zatim musim s badanim pockat. ale diky za rady.

Bellami

• Návštěvník
instalace kubuntu
« Odpověď #15 kdy: 28 Ledna 2007, 18:23:46 »
lidičky pomoc, mám na PC už měsíc Kubuntu a prakticky mi na tom jede jen internet ... nastavení češtiny, mikrofonu, email klienta, kamery, TV karty, radio karty apod apod ... naprosto nemožná věc a přitom bych potřeboval, aby mi jela celá kancelář .. pokud by se našel nějaký dobrák, který by mne vedl přes ICQ 58-046-040, byl bych moc rád

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace kubuntu
« Odpověď #16 kdy: 28 Ledna 2007, 20:05:24 »
Co máte za verzi Kubuntu?
mohu nabídnout tyto návody, které jsou opravdy luxusně zpracovány:
Dapper Drake (6.06) http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3129
Edgy Eft (6.10) http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153

Kdyby nebylo něco jasného, pište třeba mně :-)

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #17 kdy: 08 Února 2007, 08:19:22 »
tak jsem tady opet. mel bych jeden dotaz. zkousel jsem live cd kubuntu 6.06 na jinem ntbk. krasne prostredi. to je fakt. i pracoval jsem v nem chvili. jsem tak nadsen, ze ho instalnu. ale nejdriv si musim nekde zjistit jak potom nastavit ip adresy pro pripojeni k netu, abych mohl zprovoznit dalsi periferie. dokonce jsem nasel  stranku s ovladaci na tiskarny pro linux. ale jak jsem psal, mam problem tento operacni system dostat na ntbk toshiba. napadla me takova a dost mozna uplna hovadina. instalnout kubuntu na jinem ntbk a potom prenest jeho obraz na ntbk toshiba. lze to vubec? jestli ano, bylo by to super. nerikam, ze win mi sluzbu neudelali, ale je cas opravdu zkusit neco jineho. a jestli je linux mnohem stabilnejsi, zustanu u neho. ikdyz win nejspis obcas zapnu kvuli zakazkam. predem dekuju za odpoved.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
instalace kubuntu
« Odpověď #18 kdy: 08 Února 2007, 09:34:35 »
Přenášení obrazu bych nedělal, jedině z přesně stejného HW...

Mě osobně přijde Ubuntu stabilnější a rychlejší, na starším HW (>= 256MB RAM apod) zas tak rychlý není, ale pokud se nainstaluje nějaké lehčí prostředí než KDE tak je to srovnatelné až rychlejší

Nastavení sítě se dá bez problémů naklikat v System->Administration->Networking

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
instalace kubuntu
« Odpověď #19 kdy: 08 Února 2007, 11:34:50 »
Nemusíte přenášet přímo obraz disku, ale stačí jen normálně zkopírovat a obnovit Grub. Zkusit to můžete, maximálně nenainstaluje systém.
Nebojte se ani dát Kubuntu na slabší PC. Jsou sice rychlejší grafická prostředí, to ano. Nedávno jsem dával kamarádoj Kubuntu 6.10 na PII 233Mhz 164 RAM. Člověk si chvilku musí počkat, ale na o něco lepším PC to bude OK. Když si vypnete tedy ty zkrášlovací hovadinky. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #20 kdy: 08 Února 2007, 12:25:13 »
dekuju za reakce. v kazdem pripade vyzkousim.

martasek

• Aktivní člen
  • *
instalace kubuntu
« Odpověď #21 kdy: 09 Února 2007, 10:49:26 »
na ty starsi pocitace s kubuntu si musim jeste pockat. starsi ntbk je jeste porad jako plne funkcni winzaloha u sestry. ale zkousel  jsem pocestit prostredi kubuntu 6.06 na jinem ntbk a nedari se mi to. mam navoleno jako default jazyk cestinu. ale porad je to v anglictine i po restaru. tak nevim kde bych mohl delat chybu. procital jsem to tu a nenasel nic. mozna je chyba jen nekde mezi klavesnici a zidli - pripoustim.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
instalace kubuntu
« Odpověď #22 kdy: 09 Února 2007, 16:05:16 »
tady je návod na rozchození vícejazyčného systému. Nastavíte tak i češtinu. Zaměřte se na příkazovou řádku v tom návodu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.