Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Inštalácia 11.10- rozlíšenie monitora- VYRIESENE  (Přečteno 1275 krát)

JC

• Návštěvník
Inštalácia 11.10- rozlíšenie monitora- VYRIESENE
« kdy: 30 Ledna 2012, 20:39:41 »
Ahoj, už niekoľký krát inštalujem U 11.10 a mám problém z inštalátorom, pretože pravdepodobne na staršom monitore mi zle detekuje rozlíšenie monitora, ktorý ho nezvládne a vypne OUT OF RANGE, skúšal som aj spustiť Ubuntu z cd a potom inštalovať, kde som zaškrtol cez F6 voľby, ale aj tak sa nedostanem po reštarte do prihlasovacej obrazovky. Mám intel integrovanú grafiku. Ako mám pri inštalácii nastaviť 1024x768 6OHz.

Vďaka za radu
« Poslední změna: 05 Února 2012, 07:39:17 od JC »

Rover623

Re:Inštalácia 11.10- rozlíšenie monitora
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2012, 22:08:41 »
A LiveCD ti funguje i s obrazem?

JC

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2012, 20:57:34 »
Ahoj, štanardne mi nenaehne ani live, ale ked pri štarte cez F6 zaškrtnem všetky tie voľby (presne som nikdy nezisťoval ktorá na čo je, len si pamatám že niektorá súvisi s monitorom(alebo grafikou)) tak potom mi nabehne live, ale keď som inštaloval z live tak aj tak sa urobí inštalácia zo zlým rozlíšením. Toť vše. Ako čo najjednoduchšie to obísť.

Vďaka za radu

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2012, 23:08:23 »
Je nutné buď přes recovery mode nebo přes LiveCD vytvořit v systému soubor xorg.conf. Cesta je /etc/X11/xorg.conf, ale musíš být root, takže asi dej do terminálu tohle
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf to by ti mělo vytvořit nový prázdný soubor, do něj potom vlož následující
Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "ViewSonic VA2216w-2"
    HorizSync       30.0 - 82.0
    VertRefresh     50.0 - 75.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
    Option         "metamodes" "1024x768_60 +0+0; 1024x768 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Jak vidíš, sekci Screen jsem ti již upravil tak aby najíždělo rozlišení 1024x768 v 60Hz, do sekce monitor musíš vložit údaje svého monitoru, aby se v tom lépe orientovalo a pro snadnější pochopení jsem tam vložil údaje svého monitoru, ty pouze přepiš na údaje relevantní pro ten tvůj

JC

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Února 2012, 15:36:08 »
Ahoj, urobil som to tak ako si napísal, ale bez pozitívneho výsledku. Čo všetko minimálne musí obsahovať xorg.conf, myslím údaje o xinerama, lebo nemám dual vga výstup. Ešte ak mi vieš poradiť, ktorá verzia ubuntu z posledných umožňuje pri štarte zvoliť rozlíšenie. Skúsil som 10.10 ale tiež to nesprávne detekuje a nedá sa zvoliť rozlíšenie monitora. Skúsim nainštalovať a upgradnúť.

Dík

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 02 Února 2012, 18:58:36 »
Podívej se do tohoto tématu http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44678.0.html a nech si v systému vygenerovat vlastní xorg.conf, ten by potom mělo stačit upravit

JC

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2012, 15:01:20 »
Ahoj vyskúšal som, ale neuspel som. Tak som chcel nastaviť acpi=off v grube a tu som narazil na ďalšie problémy, ktoré neviem prejsť. Po veľa pokusoch som zeditoval subor /etc/default/grub a doplnil som acpi=off. Len na doplnenie v návodoch je : spustiť live cd v tremináli pod sudo zeditovať subor a uložiť. Tento krok som v niakom prípade nezvládol lebo stále mi editoval sa súbor z live cd, ktorý mi nedovolilo prepísať ani pod root. Tak po veľa pokusoch som vytiahol disk pripojil cez usb k notebooku zeditoval som ten pravý súbor, prvý krok mám spravený. Pri druhom kroku bolo treba urobiť update-grub, pri štartovaní cez shift, zvolením recovery a spustením príkazovej riadky root(4 voľba). Po zadaní príkazu update-grub vyhodí hlášku: GRUB-CONFIG 255: cesta k súboru Nebolo možné vytvoriť súbor pretože systém je read only. a toto už neviem prekonať. Je na to nejaká cesta ako spravím ten update-grub? Otázka ešte či mi tento krok vôbec pomôže spustiť systém( uvažujem že ano, lebo live cd tak nabehne).

JC

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Února 2012, 15:40:22 »
Ešte ma napadlo, že inštaláciu som robil na predchádzajúci systém Mandriva 2010 kde som mal rozdelený disk na 3 časti: 1. / 2. swap 3. /home a pri inštalovaní ubuntu som formátoval iba 1. / a 2. swap. Mohli sa spraviť nekorektné nastavenia z HOME?

TAkže tu si odpoviem sám nemalo to vplyv na inštaláciu, pretože som vymazal všetko a nechal som si iba svoje data a znovu nainštaloval a mám ten istý problém.
« Poslední změna: 04 Února 2012, 20:15:08 od JC »

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2012, 20:28:10 »
Ten GRUB upravíš takhle, spusť systém přes "recovery mode", tam jsi říkal, že to jde. Zadej
sudo gedit /etc/default/grub doplň acpi=off a potom proveď
sudo update-grub Pokud už tam máš acpi=off doplněno stačí spustit to menu toho "recovery mode" a tam je přímo položka "aktualizovat zavaděč" nebo něco takového

JC

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Února 2012, 22:00:18 »
Tak tu aktualizaciu zavadzača som nevedel tak som nehľadal, ale už som to vyriešil, požičal som si monitor nastavil rozlíšenie zadal v grube acpi=off a update-grub som spravil v naštartovanom systéme. zapojil som môj monitor a reštartoval a konečne mi to ide, len som zistil že ked dám vypnúť PC tak sa nevypne, ale ak stlačím tlačitko tak sa vypne, to pravdepodobne súvisí s acpi=off.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.