Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kontrola HDD  (Přečteno 2669 krát)

hawkfree

• Návštěvník
Kontrola HDD
« kdy: 03 Února 2012, 18:31:08 »
Ubuntu server používám jako web server a sambu jako NAS v síti na ukládání dat. Poslední dobou nějaká data šli zapsat, číst, ale kopírovaní končilo chybou, ze soubor nejde přečíst. Až po jednom restartu se disk vubec neprihlasil, ani fdisk -l ho neukazal. Pc s winama ho najde, ale nekreda data necitelna. Dají se soubory nějak opravy a jak temto chybam predchazet? Disk je ext3 a temer uplne zaplnen.

Šuohob

• Závislák
Re:Kontrola HDD
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2012, 18:53:51 »
« Poslední změna: 06 Února 2012, 17:55:02 od Šuohob »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

hawkfree

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2012, 17:48:43 »
Děkuji, testy ukazují 1200 vadných sektoru. Jak moc je to vážné? Je to na reklamaci? Jde zachránit data z vadných sektorů a disk dále používat nebo je to jen otázka času, kdy odejde úplně? Jak bezpečně smazat data pro případ reklamace?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Února 2012, 17:59:18 »
Vazne to urcite je. Pokud mas svoje data rad, reklamuj. Reklamaci na zaklade SMART udaju by ti meli uznat (nesetkal jsem se s tim, ze by ji neuznali)
Zachranu dat z vadnych sektoru jsem netrenoval (resp vzdy jsem mel zalohu :) ), takze neporadim.

Pro bezpecne smazani muzes zkusit shred, badblocks, cat /dev/urandom>/dev/sda atd
« Poslední změna: 06 Února 2012, 18:38:32 od Šuohob »

hawkfree

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Února 2012, 18:08:05 »
Děkuji velice za rady, co šlo jsem zálohoval. A na úplné smazání dat použiji LW format, kdy každý výrobce na to má svůj soft. http://www.ariolic.com/activesmart/low-level-format.html
Jen doplním, že se jedná o WD Caviar Green 2T, který jsem koupil s očekáváním dlouholeté životnosti. :(

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2012, 18:35:52 »
low level format NENI uplne smazani dat.
To pouze prepise tabulku diskovych oddilu, ale data jako takova na disku porad jsou (i kdyz pro obycejneho cloveka nejsou videt)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2012, 19:29:09 »
HDD lze přepsat i 39x(je na to soft v repu) nebo jen zapsat náhodné hodnoty(urandom).
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

hawkfree

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2012, 20:38:50 »
Z wiki:
"Nejprve jsou vytvořeny značky na začátku a konci stopy, následně jsou označeny začátky sektorů, je označen konec sektoru, jsou nahrána zkušební data a nakonec jsou všechna data na pevném disku zkontrolována testovacím programem."

Tak jsem soudil, ze nahrání zkušebních dat je stejné jako zapsat náhodné hodnoty, ale díky. Použiji náhodné hodnoty.

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #8 kdy: 07 Února 2012, 14:05:42 »
Jinak jen info k tématu:  na záchranu dat z poškozeného disku (nebo jen oddílu) se mi osvědčil Photorec (je normálně v repo).
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.