Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s klonovani notebooku [vyřešeno]  (Přečteno 2883 krát)

jurry09

• Návštěvník
problem s klonovani notebooku [vyřešeno]
« kdy: 07 Února 2012, 14:49:57 »
Zdravím, mám takový problém a prosil bych o radu. Potřebuju naklonovat disk notebooku(500Gb disk) kde je jak WIN7 tak UBUNTU, abych ho mohl nahrát na cca 20 dalších totožných notebooku. Pouzil jsem Acronis True Image Home a naklonoval si notebook na EXTERNI DISK(250Giga)., externí disk naklonuju na dalsi notebook a ten pak nejde spustit.Pred nabehnutim GRUBU 2  naskoci hlaska error: no such device 2A88b82c88b7f483 pri vyberu jak Win 7 tak Ubuntu naskoci error zase, Win 7 ale nakonec najede.

Předem děkuji za informace :)
« Poslední změna: 10 Února 2012, 15:06:41 od jurry09 »

beer

• Host
Re:problem s klonovani notebooku
« Odpověď #1 kdy: 07 Února 2012, 15:24:14 »
Klonovat windows 7 na 20 dalších notebooků? S tím ti máme pomoct ???

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Února 2012, 15:30:58 »
no nejde ani to ubuntu takze problem bude spolecnej,,,

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 07 Února 2012, 15:38:11 »
Do naklonovaného počitače strč nejdřív DVD windows 7 (je jedno jaké sedmičky to budou) a nabootuj z něj a hned u druhé otázky zvol dole opravit. ;) Tím jsi opravil Windows 7.

A pro obnovu Grubu zase prozměnu nabootuj Ubuntu a pokračuj viz návod zde.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Února 2012, 15:40:19 »
mno k tem notebookam zadne dvdcka s windowsama nebyli, tak asi stahnout :/:) ,,, konci mi pracovni doba zítra skusim, zatím děkuji.
« Poslední změna: 08 Února 2012, 07:20:48 od jurry09 »

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 07 Února 2012, 15:44:09 »
Nešlo by GRUBu vynutit označování /dev/sdXy místo UUID? Pak by stačilo jenom klasické "dd"...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 07 Února 2012, 15:56:59 »
Občas žasnu jak někdo dokáže sehnat práci ajťáka bez pořádných základních znalostí, a navíc mu vždy za to platí nehorázný peníze. ::)
Asi to berou zaměstnavatelé jak s antivirama, čím dražší tím pro firmu lepší.  ;D

No jsem si jen tak vzpomněl když jsem hledal práci tak koukali na to co mám za papíry a né na to co umím. >:(

ps: jurry09 není to myšleno přímo na tebe ale jen tak obecně. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 07 Února 2012, 16:04:56 »
mno k tem notebookam zadne dvdcka s windowsama nebyli, takze si ho asi mam stahnout a vypalit :) ,,, konci mi pracovni doba zítra skusim, zatím děkuji
A pro jakou to firmu chceš vlastně klonovat windows 7? To si nějaká fimra lajzne? Nebo je to nějaká multilicence?
V označování UUID bych problém neviděl. A to z toho důvodu, že ti stejný disk na jednom PC funguje a na jiných ne.
Spíš bych to viděl, že máš špatně tu kopii.

Místo acronyse bych zkusil udělat kopii přes ubuntu (z live usb). Možná by posloužili utility třeba rsync, atd.
Předpokládám, že jsou tedy ty notebooky naprosto totožné, stejné komponenty, stejná grafika, stejné ram, atd?
Ještě je možnost použít nejprve OEM instalaci Ubuntu a tu teprve naklonovat.
« Poslední změna: 07 Února 2012, 16:07:36 od beer »

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Února 2012, 09:55:36 »
základní znalosti mam dobré ale kdyz se nedari tak se nedari,,,,, skusil jsem ted clonovat jinou verzi Acronis ta chyba tam je furt ale uz aspon najede Win 7, Ubuntu ne.... skusil jsem ten odkaz od RRadka na obnovu Rubu a ted se ten grub zmenil :/ viz foto ,

zkousel jsem aj clonezillu a te se nelibilo ze zdrojovy disk je mensi nez cilovy

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 08 Února 2012, 09:57:41 od jurry09 »

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 08 Února 2012, 12:18:02 »
Sežeň si rámeček na externí disk, vlož tam stejný disk, jaký máš v notebooku (500 GB). Předpokládám, že v těch ostatních noteboocích je tedy také 500 GB disk. Pokud máš disky různých velikostí, nediv se, že ti to nefunguje.

Pokud kopíruješ celý disk tj i s mbr atd..../dev/hda tak ho musíš kopírovat zase na celý disk který je větší nebo stejně velký.

Pro takové kopírování se používá třeba již zmíněné dd.

V případě menšího disku by mohlo pomoci rsync, ale pozor, už se mi stalo, že ne všechny windowsí soubory se mi podařilo z linuxu překopírovat.
« Poslední změna: 08 Února 2012, 12:23:10 od beer »

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Února 2012, 07:52:26 »
Acronis prave podporuje clonovani z vetsiho na mensi,,,  byl mi vsema doporucovanej , skusim pohledat neco jinyho asi stahnu Hirens boot cd, tam bytoho melo byt povicero... Ramecek tezko sezenu, musim pracovat stim co mam.

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 09 Února 2012, 10:46:27 »
zjistil jsem ze je chyba v zavaděči, tedy v GRUBU, ale nadari se mi ho opravit :/ vzdy se dostanu na víše uvedny screen,,,

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #12 kdy: 09 Února 2012, 12:00:39 »
A čo tak inštalácia po sieti ;)?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 09 Února 2012, 13:04:52 »
Za tu dobu by už měl všechny ty počítače nainstalovaný standartní cestou...

To mi připomíná...

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2012, 13:20:13 »
to sice jo, ale pokud chce, aby ten systém byl už v nějakém stavu, to znamená nainstalované určité aplikace a aby tam bylo určité nastavení, je klonování lepší řešení... Nicméně trošku tato snaha zavání nelegálním šíření windows, nelegálním používáním acronysu, který je v licenci home ve firemním prostředí, atd. Pokud se skutečně jedná o firmu, tak tam mohou být docela dost vysoké pokuty.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #15 kdy: 09 Února 2012, 16:29:39 »
to sice jo, ale pokud chce, aby ten systém byl už v nějakém stavu, to znamená nainstalované určité aplikace a aby tam bylo určité nastavení, je klonování lepší řešení... Nicméně trošku tato snaha zavání nelegálním šíření windows, nelegálním používáním acronysu, který je v licenci home ve firemním prostředí, atd. Pokud se skutečně jedná o firmu, tak tam mohou být docela dost vysoké pokuty.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 09 Února 2012, 17:02:46 »
Je nutny to ubuntu mit na specialni partition? Asi bych to resil pouze Win7 a ubuntu nainstalovany pres wubi primo do windows, pak se pouzije pouze zavadec windows. S acronisem by pak nemel byt problem distribuce na dalsi PC.

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 09 Února 2012, 17:34:58 »
Ubuntu přes wubi je k ničemu. To tam to ubuntu být vůbec nemusí. Přes wubi se podstatně sníží výkon, není tam swap, atd.

To zadání je celé pochybné, copak firmy klonují běžně disky s windows a ještě za pomoci softwaru, na který nemají potřebnou licenci?

Pokud je to pro firemní použítí, a i kdyby nějaká verze windows se dala legálně klonovat, proč by někdo, kdo zaplatil 20 licencí, tam chtěl mít další operační systém - linux?

Je možné, že se spíš jedná o notebooky určené k ilegálnímu prodeji s pirátskými windows, a aby byly pro uživatele zajímavější, tak je tam ještě ubuntu.

Vy znáte nějakou firmu, kde se na noteboocích používá doalboot windows X linux? Já teda ne.

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #18 kdy: 09 Února 2012, 18:02:10 »
clonezilla + windows opk (sysprep)
Víc tady věci od MS rozvádět nebudu, to na toto fórum nepatří.

//edit: a na zmenšení partition třeba gparted + potom scandisk (jinak bude clonezilla řvát).
« Poslední změna: 09 Února 2012, 18:05:20 od Martin Kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 10 Února 2012, 08:25:35 »
dělám to pro knihovnu a na vsech 20 notebookach uz je  z výrobi nainstalovany ubuntu + win 7 !!! ja si jen jeden vybral NAKONFIGUROVAL a ted bych ho rad NAKLONOV. SNAZIM SE OPRAVIT GRUB, urcite je chyba tam,,,
« Poslední změna: 10 Února 2012, 08:32:13 od jurry09 »

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #20 kdy: 10 Února 2012, 09:08:05 »
Tak si na tom nakonfigurovaném nejdříve zmenšete partitions aby se to vešlo i na ten nejmenší disk a naklonujte clonezillou. Mám mnohokrát vyzkoušené.
To že vám pravděpodobně začnou ty systémy od MS v důsledku klonování zalicencovaného systému 1:1 časem řvát něco o nelegáním systému na tomto fóru řešit nebudu. Nápovědu jsem už napsal.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2012, 10:57:30 »
chtěl jsem to klonovat clonezillou ! ale slo mi kopirovat jenom jednu particion , neslo jich vybrat více naraz:/

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 10 Února 2012, 11:32:55 »
Tímto so klonují windowsy jedna báseň. Na Ubuntu netestováno.
http://www.uloz.to/xefiwZg/active-boot-disk-suite-v5-1-2-livecd-win-dos-editon-retail-iso

jurry09

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 10 Února 2012, 12:50:11 »
RADSI MI PORADNE JAK OBNOVIT GRUB 2 ,,, vzdy ho obnovim tak ze se pak objevi

GNU GRUB version 1.97 beta4
[Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device/file completions]

sh:grub>|

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 10 Února 2012, 12:55:06 »
Na to jsem ti jasně odpověděl v první odpovědi.

Pokud ti něco nejde tak každý krok co uděláš sem zkopíruj včetně toho co ti to vypisuje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.