Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Disky a rozdíly mezi k(ubuntu)  (Přečteno 4524 krát)

JHappy

• Návštěvník
Disky a rozdíly mezi k(ubuntu)
« kdy: 15 Ledna 2007, 16:47:36 »
Dobrý den uvažuji o instalaci linuxu a rozmýšlím se mezi Kubuntu a ubuntu co by jste mi jako nováčkovi poradili.
Druhá otázka je je možné mít vidět soubory pod win i linuxem?
Don't worry be Happy

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2007, 16:50:46 »
1. oboji je stejny zaklad, jiny je jen graficky "nakyd" nad tim zakladem. Zkusit muzete oba najednou. Viz wiki.
2. ano, viz Wiki.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #2 kdy: 15 Ledna 2007, 16:50:56 »
ubuntu,
v linuxu uvidíš. ve win to je horší.
Dělá se to tak, že si uděláš oddíl FAT32 kam si nahráváš data pro oba systémy a vydíš je u obou i donich z obou můžeš bezpečně zapisovat.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2007, 16:55:33 »
Citace: JHappy
Dobrý den uvažuji o instalaci linuxu a rozmýšlím se mezi Kubuntu a ubuntu co by jste mi jako nováčkovi poradili.
To je jedno, rozdíl je pouze v pracovním prostředí (KDE nebo Gnome), které je lepší vám nepovím, protože to je spor starý jako linux sám :) a nehodlám tu rozpoutat flame, ale pro začátečníka je to prakticky jedno, prostě si vyzkoušejte live verzi Kubuntu (KDE) i Ubuntu (Gnome) a rozhodněte se podle toho, co se vám líbí více.

Citace: JHappy
Druhá otázka je je možné mít vidět soubory pod win i linuxem?
Linux umí mountovat windosovské oddíly pro čtení a zápis, ve windows existuje rozšíření pro Total Commander, které umí linuxové disky zobrazovat, ale jen pro čtení.
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Ubuntu_a_Windows

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 15 Ledna 2007, 17:17:05 »
Po instalaci jednoho posléze můžete nainstalovat, případně i později odstranit, i ten druhý. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Ledna 2007, 18:45:41 »
Citace: vojtech.t
Linux umí mountovat windosovské oddíly pro čtení a zápis, ve windows existuje rozšíření pro Total Commander, které umí linuxové disky zobrazovat, ale jen pro čtení.
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Ubuntu_a_Windows
http://www.fs-driver.org/ - ovladac ext2 (i ext3, ale nedoporucuju) pro Windows (cteni i zapis).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Derek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Ledna 2007, 19:02:13 »
Ten driver pro ext2/3 pro Win bohuzel neumi diakritiku.
Lip se mi osvedcil NTFS driver pod Ubuntu - uspesne sdilim FF a TB profily pro Win i Lin verzi programu, umistene na NTFS oddilu.

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Ledna 2007, 19:46:58 »
Citace: milhouse
Po instalaci jednoho posléze můžete nainstalovat, případně i později odstranit, i ten druhý. :)
To je sice pravda, ale ma to sve male "ale"... po instalaci ubuntu (do kubuntu) mam ted  ubuntu dostupne, ale spousta gnome aplikaci urcenych pro ubuntu se pridala i do menu v kubuntu. Vcelku zadouci chovani v pripade ze si clovek do kubuntu chce doinstalovat tu kterou konkretni aplikaci z ubuntu, ale v pripade ze doinstalujete do kubuntu ubuntu jen aby jste se podivali jak to vypada a jede, tak najednou mate 2x tak velke menu ve kterem zavladl docela chaos a pro vetsinu zakladnich ukonu 2 ruzne systemove nastroje (obcas i vyhoda kdy jeden z nich zacne blbnout :)).

Mne osobne to trochu rozladilo, i kdyz to neni zas nejaky velky problem.

Spis se ted trochu bojim to ubuntu odinstalovat, aby mi nahodou nesebral i neco navic. :) Jsem asi prilis paranoidni. :D Radeji si jen casem procistim to menu. :)

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Ledna 2007, 20:07:52 »
ped: odinstalace ubuntu-desktop ti nic nevezme. Spis naopak ti prave nevezme vubec nic...jestli si ho instaloval prikazem aptitude, tak odinstalace je jednoducha, jednoduse napises aptitude remove ubuntu-desktop a je to...jestli si ho instaloval pres apt-get, tak si nekde sezen navod, protoze pro uplny odstraneni budes muset odstranit mrte dalsich balicku...

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #9 kdy: 15 Ledna 2007, 20:22:13 »
Citace: ped
Citace: milhouse
To je sice pravda, ale ma to sve male "ale"... po instalaci ubuntu (do kubuntu) mam ted  ubuntu dostupne, ale spousta gnome aplikaci urcenych pro ubuntu se pridala i do menu v kubuntu. Vcelku zadouci chovani v pripade ze si clovek do kubuntu chce doinstalovat tu kterou konkretni aplikaci z ubuntu, ale v pripade ze doinstalujete do kubuntu ubuntu jen aby jste se podivali jak to vypada a jede, tak najednou mate 2x tak velke menu ve kterem zavladl docela chaos a pro vetsinu zakladnich ukonu 2 ruzne systemove nastroje (obcas i vyhoda kdy jeden z nich zacne blbnout :)).

Mne osobne to trochu rozladilo, i kdyz to neni zas nejaky velky problem.

Spis se ted trochu bojim to ubuntu odinstalovat, aby mi nahodou nesebral i neco navic. :) Jsem asi prilis paranoidni. :D Radeji si jen casem procistim to menu. :)
A to stejný je i naopak - pokud do ubuntu přidáš kubuntu... jak píše 3x3cut0r, tak je lepší přidat to které desktopové prostředí přes aptitude než přes apt-get - na fóru je můj návod, jak jsem to řešil, když jsem kubuntu přidával přes apt-get - je to 2 - 3 x více práce a určitě si musíš stáhnout Orphaner, aby jsi odstranil všechny "zbytky".

Osobně pro nováčky doporučuji Gnome, KDE mi připadá více složité. No, a i Gnome jde lehce upravit dle svého a připadá mi i estetičtější, KDE mi až moc připomíná widle a je to takové "omalovánkovaté" - můj osobní názor!
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Ledna 2007, 20:52:54 »
Vetsinou by se myslim mel clovek rozhodovat podle toho, jestli pouziva vic qt, nebo gtk aplikace....Ja pouzivam skoro samy qt a tak mam KDE (ovsem trochu predelany - zadny ikonky, transparent auto-hidden panel apod...)...Kazdopadne na desktop stejne uz skoro nelezu, sem furt u laptopu, kde mam FluxBox...:D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 15 Ledna 2007, 21:39:03 »
Heh, tak já mám ted nainstaleno: Kubuntu-desktop, Ubuntu-desktop, Xubuntu-desktop, IceWM.
Pokud se chcete čistě zbavit jednoho prostředí *-desktop, použijte http://www.psychocats.net/ubuntu/purekde .
Jednoduché, elegantní, bezpečné.
S tím menu to je pravda, pak člověk neví co je QT a co GTK, ale to není tak na škodu. A pro to vyzkoušení prostředí se to hodí.

N. Á. V. O. D. Y.

ped

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 15 Ledna 2007, 23:49:53 »
Instaloval jsem to pres adepta. do aptitude lezu jen kdyz adept blbne vic nez obvykle (a ted mi posledni dobrou pada i aptitude :( ), a ciste apt pouzivam jen v stavu nejvyssi nouze.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 16 Ledna 2007, 09:58:51 »
Vložit do konsole jeden příkaz, i když sakra velký, snad není takový problém? A příkazová řádka je často jednodušší.

N. Á. V. O. D. Y.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.