Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Root a heslo v recovery mode [vyřešeno]  (Přečteno 1495 krát)

itsme

• Návštěvník
Root a heslo v recovery mode [vyřešeno]
« kdy: 16 Února 2012, 21:50:37 »
Zdravím, ještě jedna zvídavá otázka. Xubuntu 11.10, jsem nový a ještě poněkud neznalý uživatel Linuxu. Je normální, že mě po nabootování do recovery mode systém v klidu pustí na možnost provádění změn pod rootem aniž by po mě chtěl jakékoliv heslo na roota?

Pokud vím, tak v *buntu systémech je root v základu přítomen seč blokován, aby nebylo možné se na něj přímo přepnout - což mi vyhovuje. Ale v případě nabootování do recovery je tedy root přístupný (a protože heslo nemá, protože standartně vlastně není tak bez hesla)? V tom případě by mi přišlo lepší si roota raději nahodit, abych mu mohl nastavit nějaké hustokrutopřísné heslo jen kvůli recovery a standartně ho nechat spát..

Díky za pomoc Vám všem, I.
« Poslední změna: 17 Února 2012, 21:00:27 od itsme »

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Root a heslo v recovery mode
« Odpověď #1 kdy: 16 Února 2012, 21:57:15 »
Možná najdeš inspiraci na wiki  :)

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 17 Února 2012, 10:20:37 »
Alebo si daj heslo k rootovi keď ti to tak vadí. V podstate je to jedno, či bude heslo toor, root alebo 1111 keď ho tak budú mať všetci a každý o tom bude vedieť. To sa mi už lepšie vidí(z pohladu vývojára distribúcie) nedávať tam to heslo vôbec. Ten kto by ten počítač chcel použiť, tak si to heslo lahúčko nájde alebo poprípade vie. Ďalšia vec je, že iný by to asi nerobil  ;D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

itsme

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Února 2012, 12:08:46 »

Díky - přesně to jsme hledal. Nesnáším FAQy :) brání rozletu pomocí ctrl+F.

Alebo si daj heslo k rootovi keď ti to tak vadí. V podstate je to jedno, či bude heslo toor, root alebo 1111 keď ho tak budú mať všetci a každý o tom bude vedieť. To sa mi už lepšie vidí(z pohladu vývojára distribúcie) nedávať tam to heslo vôbec. Ten kto by ten počítač chcel použiť, tak si to heslo lahúčko nájde alebo poprípade vie. Ďalšia vec je, že iný by to asi nerobil  ;D

Mě by spíš přišlo logičtější aby bylo heslo pro sudo stejné jako rootovo (když to vlastně dělá to samé). Ale to je asi věc názoru.

Díky I.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #4 kdy: 17 Února 2012, 12:38:33 »

Mě by spíš přišlo logičtější aby bylo heslo pro sudo stejné jako rootovo (když to vlastně dělá to samé). Ale to je asi věc názoru.

Díky I.
Kód: [Vybrat]
man sudo
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 17 Února 2012, 13:35:18 »

Díky I.

To nejde, co kdyby v systému bylo více uživatelů, kteří používají sudo, to nedává smysl, protože každý by měl jiné heslo. Heslo, které zadáváš, když zadáváš sudo, tak je heslo tvého účtu, nikoliv heslo roota.
Heslo si samozřejmě můžeš na roota nastavit, aby bylo stejné. Já to třeba mám.

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #6 kdy: 17 Února 2012, 14:39:19 »
Citace
To nejde, co kdyby v systému bylo více uživatelů, kteří používají sudo...

Přesně tak, já jsem exemplární případ, kdy mám dva uživatele, kteří mají právo k používání sudo a určo nejsem sám :-)
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

itsme

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Února 2012, 21:00:13 »
Citace
To nejde, co kdyby v systému bylo více uživatelů, kteří používají sudo...

Přesně tak, já jsem exemplární případ, kdy mám dva uživatele, kteří mají právo k používání sudo a určo nejsem sám :-)

Ale o to by nešlo - root by prostě dostal v základu stejné heslo jako user zadaný při instalaci (dalším změnám, uživatelům apod se meze nekladou).

Ale o to až tak nejde, vyřešeno a díky všem za vysvětlení!

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 17 Února 2012, 21:09:51 »
...
Nedělá to to samé. Privilegovaný přístup se dá pomocí sudo mnohem jemněji nastavit (viz man sudoers). U roota je to v zásadě stylem všechno nebo nic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.