Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém po instalaci Ubuntu 11.10  (Přečteno 2012 krát)

sukuka

• Návštěvník
Problém po instalaci Ubuntu 11.10
« kdy: 25 Února 2012, 12:45:21 »
Dobrý den, mám problém se spuštěním Ubuntu 11.10. Nainstaloval jsem si tuto veri Ubuntu k mému Win XP a vše dopadlo dobře. Ovšem po restartu a následném vybrání OS mi obrazovka zčernala a objevil se nápis Out of frequency. Z tohoto fóra jsem se dočetl, že stačí přepsat xorg.conf a doplnit tam, které frekvence můj monitor zvládá. Jenže nevím vůbec, jak se k tomuto xorg.conf dostanu. Při startu Ubuntu mi to tu hlášku Out of frequency vyhodí okamžitě. Zkusil jsem také bootovat z CD, ale místo spuštění Ubuntu mě přivítala nová instalace!!! Jsem už úplně bezradný, díky Súkup

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
Re:Problém po instalaci Ubuntu 11.10
« Odpověď #1 kdy: 25 Února 2012, 13:30:07 »
Soubor xorg je umístěn v /etc/X11/xorg.conf .

Dostat se k němu lze dvěma způsoby:

1) Recovery: při spouštění počítače, po naběhnutí biosu držet SHIFT, měla by se zobrazit nabídka zavaděče. Tam vybrat něco jako 'Ubuntu, with linux ..... (recovery mode)'. Po naběhnutí recovery to možná bude chtít přihlásit. Takže zadat jméno uživatele a poté heslo (při psaní není heslo vidět).
Po přihlášení zadat příkaz:

Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
Otevře se xorg.conf, po provedení změn se uloží CTRL+O a stisknout enter.  Poté CTRL+X se zavře. Následuje příkaz sudo reboot pro restart počítače.

2) LiveCD: Nabootovat LiveCD Ubuntu (vložit CD/DVD s Ubuntu, restartovat, až bude fialová obrazoka s malou ikonou dole, tak stisknout libovolnou klávesu, zvolit jazyk a vybrat "Vyzkoušet Ubuntu bez instalace"), spustit terminál, zadat příkaz

sudo fdisk -l
Zobrazí se oddíly s popisy. Tam najít oddíl, na kterém je nainstalované Ubuntu (/dev/sda1, nebo /dev/sda2 atd...)
Zadat příkaz:

sudo mount /dev/sda1 /mnt
(/dev/sda1 je uvedeno pro příklad, že je Ubuntu nainstalované na oddílu 1)
Poté příkaz:

sudo nano /mnt/etc/X11/xorg.conf
Otevře se soubor xorg.conf, manipulace jako v popisu při recovery.

« Poslední změna: 25 Února 2012, 13:34:19 od mattyy1 »
NTB - MSI GE60 / i5 4210H / GTX 860M / Arch Linux x64 + KDE5
PC - i5 4460 / GTX 750 Ti / Ubuntu 16.04 x64 + Unity

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Února 2012, 13:53:52 »
Jak poznám, že mi naběhl BIOS když se mi jako první na monitoru hned objeví logo Fujitsu SIEMENS a hned potom výběr OS?? Už jsem z toho úplně na prášky  >:( Jinak díky za pomoc

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 25 Února 2012, 14:05:43 »
To je právě ono, to logo Fujitsu, to je takové jakoby naběhnutí biosu. Jestli se ti hned zobrazí výběr OS, tak ani ten SHIFT držet nemusíš, jen tam vybereš recovery.

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2012, 14:25:41 »
Jenže tam nic recovery není!!! A zkoušel jsem bez instalace to Ubuntu a nešlo to, protože se to seklo a odmítalo to cokoliv dělat, nešlo ani hýbat s kurzorem a musel jsem to restartovat, tak jsem to zkusil znovu a zase......

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2012, 14:34:39 »
Ono to nabíhání LiveCD může trvat dlouho, v závislosti na použitém CD, jeho rychlosti, mechanice atd..., dokud se nenačte úplně, nemusí jít hýbat myší. Kdy přesně se to seklo? Naběhlo to do systému, šlo to aspoň chvíli ovládat?
Taky mě napadá, máš dostatek RAM (aspoň 512MB), aby se LiveCD mělo kam načíst?

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Února 2012, 14:43:33 »
Nešlo to ovládat ani chvilku, jenom  se to načetlo.... A mám 512Mb
EDIT:  Takže, shrneme si situaci: 1. způsob změny v xorg.conf: Ve výběru OS žádný nápis recovery není. 2. způsob: CD odmítá spolupracovat, čekal jsem ještě déle, ale CD se prostě přestane načítat a vše se zmrazí.        Někdo další, kdo chce pomoct??
« Poslední změna: 25 Února 2012, 15:45:03 od sukuka »

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 25 Února 2012, 19:24:13 »
Jediné, co mě ještě napadlo je špatně vypálené CD (je možné zkontrolovat integritu), nebo přece jen ten nedostatek RAM pro LiveCD. Pak by bylo možná lepší vypálit zkušební CD-RW s Ubuntu 10.04 nebo s některým Lubuntu (obojí má nižší nároky na RAM). Jinak už asi pomoct nedokážu, ale snad to bude vědět někdo jiný.

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Února 2012, 20:12:40 »
Pokouším se stáhnout Ubuntu 10.04, ale nevím které, jak si to Linux představuje?? Vybafnou na mě dvě stovky různých verzí 10.04 a já vůbec nemám páru, co s toho stáhnout!!! Neporadíte? http://releases.ubuntu.cz/lucid/

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 25 Února 2012, 20:38:04 »
Dvě stovky?
Když si přečtete ty názvy souborů, tak Vám za chvíli dojde, co je co.
Předpokládám, že chcete desktop a máte 32bitový systém, chcete stahovat přímo a ne přes torrent či podobný prostředek, md5 si najdete sám, takže http://releases.ubuntu.cz/lucid/ubuntu-10.04.4-desktop-i386.iso

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Února 2012, 21:37:51 »
Děkuju, už to vypaluji..... :)

sukuka

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 26 Února 2012, 13:54:07 »
Tak už to nefunguje vůbec, neustále se zobrazuje tato chyba: A to u obou verzí  :-\

mattyy1

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 26 Února 2012, 18:31:35 »
A proč to dělat přes Windows?

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #13 kdy: 26 Února 2012, 18:52:18 »
Soubor xorg je umístěn v /etc/X11/xorg.conf .

Dostat se k němu lze dvěma způsoby:

1) Recovery: při spouštění počítače, po naběhnutí biosu držet SHIFT, měla by se zobrazit nabídka zavaděče. Tam vybrat něco jako 'Ubuntu, with linux ..... (recovery mode)'. Po naběhnutí recovery to možná bude chtít přihlásit. Takže zadat jméno uživatele a poté heslo (při psaní není heslo vidět).
Po přihlášení zadat příkaz:

sudo nano /etc/X11/xorg.conf
Otevře se xorg.conf, po provedení změn se uloží CTRL+O a stisknout enter.  Poté CTRL+X se zavře. Následuje příkaz sudo reboot pro restart počítače.

2) LiveCD: Nabootovat LiveCD Ubuntu (vložit CD/DVD s Ubuntu, restartovat, až bude fialová obrazoka s malou ikonou dole, tak stisknout libovolnou klávesu, zvolit jazyk a vybrat "Vyzkoušet Ubuntu bez instalace"), spustit terminál, zadat příkaz

sudo fdisk -l
Zobrazí se oddíly s popisy. Tam najít oddíl, na kterém je nainstalované Ubuntu (/dev/sda1, nebo /dev/sda2 atd...)
Zadat příkaz:

sudo mount /dev/sda1 /mnt
(/dev/sda1 je uvedeno pro příklad, že je Ubuntu nainstalované na oddílu 1)
Poté příkaz:

sudo nano /mnt/etc/X11/xorg.conf
Otevře se soubor xorg.conf, manipulace jako v popisu při recovery.
Vtip je v tom, že tam pravděpodobně žádný xorg.conf nemá, takže takto by ho akorát vytvořil prázdný. Xorg -configure by bylo vhodnější, ale to myslím nepůjde v recovery, X musí běžet...

A to recovery tam asi po zapnutí PC není proto, že si to nainstaloval přes wubi. Při té zčernalé obrazovce bych zkusil jít do konzole ctrl+alt+F1 a upravit xorg z ní.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #14 kdy: 26 Února 2012, 18:53:51 »
Pokouším se stáhnout Ubuntu 10.04, ale nevím které, jak si to Linux představuje?? Vybafnou na mě dvě stovky různých verzí 10.04 a já vůbec nemám páru, co s toho stáhnout!!! Neporadíte? http://releases.ubuntu.cz/lucid/
Počkej si na Xubuntu 12.04.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.