Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po nainstalování UBUNTU ....  (Přečteno 1217 krát)

sunny_morning

• Návštěvník
Po nainstalování UBUNTU ....
« kdy: 28 Února 2012, 15:57:42 »
prosim obracím se k vám s primitivním dotazem. Jelikož mi po asi 6 letech přestali fungovat XPéčka (modrá obrazovka při spouštení) rozhodl jsem se že nainstaluji vedle nefunkčních xpeček (snad je dám nekdy dohromady) UBUNTU. Bohužel se mi po instalaci nenabíhá menu s výberem OS a vůbec nevim jak se k nainstalovanému ubuntu dostat? Poradíte mi prosim jak spustit linux který tam nekde v počítači je naistalovaný v případe že se nedostanu do windows? Vím že v ubuntu jde pak jednoduše stáhnout startup manager a v pohode vše "laicky" nastavit.
Díky moc. 

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Po nainstalování UBUNTU ....
« Odpověď #1 kdy: 28 Února 2012, 16:03:20 »
Tady by stálo za to vědět, jak ta instalace proběhla...

EDIT: A nezakládejte, prosím, duplicitní témata...
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Po nainstalování UBUNTU ....
« Odpověď #2 kdy: 28 Února 2012, 16:09:14 »
Možná spíš nejdřív prozkoumat jak je na tom HW počítače. Po takové době bych se nedivil kdyby ta daná modrá obrazovka byla způsobena špatným hardwarem.

Pokud ti funguje Live CD Ubuntu tak mrkni do Nástroje disku kde si klikneš na svůj disk a koukneš na data SMART.
Dále bych asi také otestoval RAM, také pomocí CD Ubuntu kde hned po startu biosu jak začne startovat cd stiskni libovolnou klávesu a po výběru jazyka vyber otestovat paměť.

Jinka pokud ti jde o nastavení zavaděče tak postupuj podle tohoto návodu.
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD

ps: Jak se už mnohokrát ukázalo tak 99% nepovedených instalací je způsobeno špatným/poškozeným hardwarem.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.