Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Správné rozdělení disku pro linux primary/logical/extended  (Přečteno 6013 krát)

Apostol

• Návštěvník
Dobrý den/ahoj,

učím se teprv chvilku s linuxem a dostal jsem se do části o přerozdělování disku, a měl bych k tomu pár otázek, pokud dovolíte :-) Dočetl jsem se, že správné rozdělení disku pro linux je mít diskový oddíl pro každou důležitou složku systému /root, swap, /home, /usr, /var, /tmp, což je šest částí. Primárních oddílů můžu mít jen 4, proto jsem disk rozdělil pomocí fdisk na /dev/sda1 pro /root (primary), /dev/sda2 pro swap(primary) a ze zbytku jsem udělal extended, což se zapsalo jako /dev/sda3 z nich jsem udělal 4 logické svazky /dev/sda5-8 pro /home, /usr, /var a /tmp.

otázky:
Je takto správně rozdělen disk pro samotný linux?
Dá se nějak poznat, že /dev/sda3 je označení pro extended? Protože s touto částí pochopitelně nejde pracovat.
Proč se přeskočilo označení /dev/sda4 ?

Myslím, že se pár otázek ještě objeví, co se v tom budu šťourat :-)

Zatím děkuji za odpovědi.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Správné rozdělení disku pro linux primary/logical/extended
« Odpověď #1 kdy: 01 Března 2012, 12:30:47 »
Stačí dvě části a to
Swap > odkládací soubor který by měl mít minimálně velikost jako máš RAM.
/ a sem se instaluje vše.

Pokud tě zajímají podrobnosti tak zde najdeš co hledáš.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

janek-m

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Března 2012, 12:54:54 »
Ako je to s označovaním Linuxových partícií sa dočítaš tu: http://linuxos.sk/clanok/254/index.html. A čo sa týka delenia, ja osobne odporúčam vytvoriť vždy 3 oddiely: /, /home, swap. V prípade opätovnej čistej čistej inštalácie tak stačí preinštal "/" a dáta v /home ostanú.

Apostol

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Března 2012, 13:42:47 »
Neříkám, že by se 3 oddíly jsou špatné, ale při zálohování není potřeba zálohovat /tmp. Logy, databáze, mail nebo soubory tiskových úloh je vůbec není špatné mít stranou /var a nainstalované programy už je maličkost, ale proč ne /usr. Nejde mi přímo o rozdělení systému, ale spíše rozdělení disku pro systém  :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.