Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dual boot Ubuntu 11.10/OpenSUSE 12  (Přečteno 1234 krát)

mirakohut1982

• Návštěvník
dual boot Ubuntu 11.10/OpenSUSE 12
« kdy: 07 Března 2012, 21:38:04 »
Chtěl bych poprosit, zda byste mi nemohl někdo poslat link na stránku, jak na dual boot 2 linuxů na 1 notebooku. Aby ta stránka byla skoro jako pro blbce, budu to dělat poprvé. Google mi vyhodil pár stránek, ale nevyznal jsem se v tom. Díkec

Rover623

Re:dual boot Ubuntu 11.10/OpenSUSE 12
« Odpověď #1 kdy: 07 Března 2012, 23:53:04 »
Takže možností je několik, já popíšu jen tu s odděleným /home a sdíleným /home.

Pokud chceš aby měl každý systém vlastní /home, rozděl disk na 3 části, jednu pro Ubuntu, jednu pro OpenSUSE a jeden swap který bude společný. Můžeš to udělat třeba za pomoci instalátoru Ubuntu nebo OpenSUSE.

Pak proveď klasicky instalace obou systémů s tím, že zavaděč bude umístěn na /dev/sda. Po dokončení instalací obou systémů prověř soubor /etc/fstab jestli je v něm zapsán swap, pokud bude swap v jednom chybět, okopíruj si připojovací syntax z druhého systému a vlož ji tam.

Nakonec spusť v terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub teď už by ti to mělo dávat na výběr

Pokud chceš /home společný, rozděl disk na 4 části. 2x pro systémy, 1x swap a 1x /home. U oddílu /home nezapomeň dát flag /home. Proveď instalaci obou systémů, prověř /etc/fstab na přítomnost připojovací syntaxe pro /home a swap a proveď
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
Ze společného /home pramení několik věcí které se nemusí někomu líbit. Hlavní je fakt, že pokud budeš mít 2 stejná prostředí, bude se jejich nastavení vzájemně ovlivňovat. Pokud necháš Ubuntu na GNOME 3 a OpenSUSE na KDE, nic se neděje, nastavení si každé prostředí ukládá do jiných složek.

Rozdělení disku:
-pokud chceš používat hibernaci (uspání na disk), je nutné udělat swap alespoň o velikosti 125% paměti RAM
-pokud použiješ oddělená /home, rozděl disk asi nejlépe rovnoměrně pro oba systémy
-pokud použiješ sdílené /home, přiděl pro každý systémy tak po 20-50GB místa a zbytek použij na /home

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.