Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypalovani Ubuntu 6.06.1 + priprava k instalaci  (Přečteno 1431 krát)

Dorn

• Návštěvník
Vypalovani Ubuntu 6.06.1 + priprava k instalaci
« kdy: 17 Ledna 2007, 06:35:31 »
Zdravim,
tak jako mnoho dalsich i ja jsem zacatecnik s Linuxem a nejen s nim. Od roku 98 jsem pouzival, instaloval atd. jen Windows. Ted chci zkusit Linux a mam par otazek, na ktere jsem v odpovedich na foru nenasel odpovedi i kdyz tam uz mozna jsou.

Prvni se tyka vypaleni CD se stazenym souborem Ubuntu 6.06.1. Soubor s Linuxem jsem stahl na HD a je zabaleny. Po otevreny s win.rar mi nabehla jen obrazovka kde je mozny stahnout firefox atd.

1) Musim ten zabaleny soubor pred vypalenim na CD rozbalit a vypalit ho rozbaleny, nebo mam vypalit soubor zabaleny tak, jak se stahnul do pocitace.

2) Na HD mam jiz nainstalovane Windows XP a chtel bych je tam ponechat. HD ma 200GB, ale bohuzel jsou na nem jen 2 oddily. Prvni je NTFS s Windowsem a druhy FAT32 kde je zabaleny soubor k obnoveni (preinstalaci win.) pri poskozeni windows XP.
Celt jsem tady, ze pro nainstalovani Linuxu na disk s Win.XP je nutny vytvorit po defragmentaci a zalohovani 2 nove oddily.

2/a) Jaky program mam pozuit? Mam Partition Magic 7.0 ktery bezi v Biosu po restartu.
2/b) Jake oddily mam vytvorit? Mam vytvorit jeden NTFS a jeden FAT32?
2/c) Proc 2 oddily a ne jen jeden?

3) Najde si instalacni program Linuxu po restartu PC sam volny oddil na disku? Aby se nenainstaloval do oddilu s Windows.

4) Je nutny vytvorit dalsi oddily, nebo bych mohl nainstalovat Linux do oddilu na disku C kde mam WindowsXP do samostatny slozky Linux treba -> C:\Linux

Diky za odpo. Hlavne bych potreboval znat odpoved na prvni otazku. S tou si vubec nevim rady. Jak vypalit stazeny soubor s Linuxem. Zabaleny, nebo rozbaleny. Rekl bych ze to druhy.

Diky moc! A Linuxu Zdar.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Vypalovani Ubuntu 6.06.1 + priprava k instalaci
« Odpověď #2 kdy: 17 Ledna 2007, 09:55:53 »
1/ Stazeny soubor by mel mit priponu ISO, coz neni zabaleny soubor ale obraz CD pro vypaleni. Ve vypalovacim programu (predpokladam ze pouzijete Nero) zvolte moznost "Vypalit obraz disku", zadejte cestu ke stazenemu ISO souboru. O zbytek se postara vypalovacii program.

2a/ Muzete pouzit libovolny program, ktery bude umet zmensit ten prvni NTFS oddil tak, aby vznikly nejmene 3GB volneho mista pro nainstalovani Ubuntu. Doporucuji radeji 10GB, at mate misto na ukladani souboru atd. Takovy program (gparted) je primo soucasti instalatoru Ubuntu, jen je nutne nejdriv ve Windows provest defragmentaci puvodniho oddilu. Nejlepsi je take zazalohovat dulezite soubory nebo cely system, vzdycky se muze neco pokazit.
2b/ K puvodnimu zmensenemu NTFS vytvorte jeden oddil EXT3 pro instalaci Linuxu a jeden SWAP oddil o velikosti 1GB. Narozdil od Windows se v Linuxu pro swap pouziva samostatny oddil. Windows neumi zapisovat do EXT3 a Linux neumi zapisovat do NTFS (oboje se sice resi, ale jsou jista rizika poskozeni oddilu). Pokud chcete udelat jeste dalsi oddil kam budou met zapisovat WIndows i Linux, pro takovy oddil je nejvhodnejsi FAT32.
2c/ viz. 2b/

3/ Instalator Ubuntu se vas zepta, zda ma smazat cely disk nebo jestli chcete provest nastaveni sam. Zvolte druhou moznost a nasmerujte instalator tak, aby instalaci provedl do uvolneneho mista na disku.

4/ Linux musi mit vlastni oddil.

Pozorne si projdete take odkazy uvedene v predchozim prispevku. Hodne zdaru s Linuxem!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.