Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nový notebook  (Přečteno 6647 krát)

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« kdy: 17 Ledna 2007, 07:59:30 »
Koupil jsem si nový notebook a mám pár dotazů. Jsem začátečník, takže předem mě omluvte, jestli se ptám na blbosti. K notebooku jsem dostal plno CD, mimo jiné i s drivers and utilities. Přečetl jsem si, že skoro vše je uřčeno pro WinXP. Má cenu zkusit nějaký driver instalovat třeba přes nějaký emulátor (wine)? Vím, že Ubuntu má ovladače na většinu Hw, ale třeba zvuk mi nejede. Už jsem si našel, jak by to mohlo jít vyřešit, ale zajímalo by mě, jestli mi to instalační CD k něčemů bude nebo jestli si ho můžu nechat pouze na památku?
Dá se nějakým příkazem přes konzoli nebo i jinak zjistit, který Hw funguje správně?

Díky, za odpovědi

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Nový notebook
« Odpověď #1 kdy: 17 Ledna 2007, 08:17:32 »
Ovladače pro windows jsou vám bohužel nanic.
Příkaz lshw vám vypíše veškeré hw komponenty počítače, takže se tak můžete snadno přesvědčit o správném rozpoznání všeho. existuje i grafický program: Systém->Správa->Správce zařízení.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Nový notebook
« Odpověď #2 kdy: 17 Ledna 2007, 09:45:15 »

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #3 kdy: 17 Ledna 2007, 19:55:50 »
notebook Asus F2F. Mohl bych někoho poprosit, aby mi pomohl zprovoznit síťovku intel HDA? Četl jsem příspěvky na tomto fóru, podle http://doc.gwos.org/index.php/Comprehensive_Sound_Problems_Solutions_Guide jsem udělal General Help a Getting the Alsa drivers from a *fresh* kernel. Ale zvukovka pořád mlčí. Mám zkusit ještě to Alsa driver Compilation? Ubuntu jsem si včera poprvé nainstaloval, takže tomu moc nerozumím (mám Edgy Eft 6.10). Prosím aspoň o nějaké nasměrování.

Výpis aplay -l:
jumbo@JumBo:~$ aplay -l
**** Seznam PLAYBACK Hardwarových zařízení ****
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 0: ALC861 Analog [ALC861 Analog]
  Podzařízení: 1/1
  Podzařízení #0: subdevice #0
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 1: ALC861 Digital [ALC861 Digital]
  Podzařízení: 1/1
  Podzařízení #0: subdevice #0
jumbo@JumBo:~$

Díky moc za jakoukoli radu

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #4 kdy: 17 Ledna 2007, 20:22:29 »
Ještě bych poslal AlsaMixer, ale ani to se mi nedaří, díval jsem se na nápovědu, a je to tam popsané jen jako link a tohle mi nefunguje:

opravdu bych ten zvuk potřeboval, vším ostatním se časem snad nějak prokoušu, ale ten zvuk mi docela chybí

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Nový notebook
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2007, 20:29:36 »
Citace: JumBo
Tam se podíváme dost těžko...
Pokud sem chcete dát obrázek, musíte ho dát napřed na nějaký server a sem dát odkaz.

(Ale pokud vypnete firewall a dáte nám ip adresu, tak se k vám můžem zkusit na hackovat :D)

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2007, 20:31:48 »
ok, hodím to na server

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #7 kdy: 17 Ledna 2007, 21:05:08 »
Skvělé, rozchodil jsem FTP, konečně se mi něco povedlo :-)

Teď ještě ten zvuk a už nikdy na Win ani nepomyslím

LS

• Závislák
Nový notebook
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2007, 22:02:13 »
Realtek ALC660, to tu resime v jinych vlaknech. Zadejte do Hledani vyraz ALC660.

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #9 kdy: 18 Ledna 2007, 19:13:58 »
Mohl bych poprosit o návod, jak nainstalovat Alsu 1.0.13 nebo 1.0.14rc2? Nevím, jaký je v tom rozdíl. Hledal jsem v těch vláknech, nainstaloval jsem si GnomeAlsaMixer a AlsaMixerGui. Mám Alsa verze 1.0.11, z toho, co jsem četl v tom vláknu jsem pochopil, že by to mohla vyřešit Alsa novější verze. Na wikipedii jsem si četl návod na to, jak instalovat, ale jak mám nainstalovat novější verzi Alsy jsem nepochopil (možná z toho mám ještě moc velký respekt). Mohli byste mi s tím pomoct, díky.

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #10 kdy: 18 Ledna 2007, 19:23:51 »
Nevíte, čím může být, že když někdy chci vypnout ubuntu (třeba teď), tak po kliknutí na červené tlačítko vypnout se nic nestane, nenaběhne žádná nabídka. Když chci spustit Terminál, tak taky nenajede. V podstatě jediné, co se mi spustilo je Mozilla. Všechno ostatní se jakože na dolní liště začne spouštět a po chvilce to zmizí. Čím to může být?

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #11 kdy: 18 Ledna 2007, 20:38:40 »
Pomohl bych si nějak, kdybych si nainstaloval Feisty fawn? Je tam Alsa 1.0.13. Zkoušel jsem ho nabootovat z live CD, ale zvuk mi stejně nejel

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #12 kdy: 18 Ledna 2007, 23:08:44 »
Mohli byste mi pomoct s tímto:
Chtěl jsem si nainstalovat oss-linux_v4.0rc2-179_i386.deb, ale asi se mi to nějak nepodařilo a když zapnu Synaptic, tak mi vyhodí tuto hlášku:
Citace
E: Balík oss-linux je potřeba přeinstalovat, ale nemohu pro něj nalézt archiv.
E: Vnitřní chyba při otevírání vyrovnávací paměti (1). Prosím nahlašte tuto chybu.
Poradíte někdo, co s tím?
Stáhl jsem si Alsa 1.0.14rc2, předpokládám, že si to budu muset zkompilovat, nasměrujete mě někdo?
Říkal jsem si, jak by to bylo jednoduché hodit do Win CD s drivery a za chvilku vše mít, ale říkal jsem si, že je to jediná pseudovýhoda Win, a proto musím překonat tyhle počáteční problémy. Pomůžete mi? Díky

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #13 kdy: 18 Ledna 2007, 23:58:46 »
potřeboval bych se hlavně zbavit té hlášky v tom Synapticu, protože mi to všude píše tu chybu. Chtěl jsem postupovat podle: www.opensoud.com/test/oss-install.pdf

Jere

• Stálý člen
  • **
Nový notebook
« Odpověď #14 kdy: 19 Ledna 2007, 00:54:34 »
Chces poradit? Netapetuj. Pocitam, ze tim docela dost lidi odradis od toho, aby se ti snazili pomoct

Jinak mozna zkus dpkg --configure -a

__Karel__

• Aktivní člen
  • *
Nový notebook
« Odpověď #15 kdy: 19 Ledna 2007, 10:23:30 »
Mozna je to dost hupolacky postup, ale zkus nejake live-CD (klidne i vic) a zkus, kde ti to jede a potom vykrad tu konfiguraci. Ja jsem takhle pouzil Knoppix - ten na rozdil od Ubuntu i origo Debianu nasel a spravne nastavil uplne vse. Taky mam notebook (=potencialni zdroj problemu).

Karel

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #16 kdy: 19 Ledna 2007, 10:50:49 »
Už to mám vyřešené: podle návodu
Citace
https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto?highlight=%28hda%29%7C%28intel%29
jsem si nainstaloval nejnovější Alsu a pak už jsem jen skákal radostí, když jsem uslyšel zvuk! Pokud někoho otravovali moje otázky, tak se omlouvám, ale ohledně linuxu mám tolik otázek, že nevím, co dřív :-). Podle toho návodu, který jsem zde uvedl je naspodu napsané, že bych si měl do:
Citace
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base
vložit řádek:
Citace
options snd-hda-intel model=3stack
Zvuk mi funguje, hlasitost se dá ovládat, tak bych to něchtěl "pokazit". Jenom se nedá dát úplně nahlas, ale to je možná malým výkonem reproduktorů. Může mi to pomoct zvýšit hlasitost, když si modifikuji to /etc/modprobe.d/alsa-base ?

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #17 kdy: 19 Ledna 2007, 11:24:50 »
Vím, že už se zase moc ptám, ale nevíte, jak se dá udělat, aby se mi při nabíhání systému vypisovalo, co se zrovna děje? Na domácím Pc se to vypisuje pod tou lištou, kde nabíhá, kolik už je hotovo, ale na notebooku mám jen tu lištu. Nevíte, jak se to dá udělat? Díky

LS

• Závislák
Nový notebook
« Odpověď #18 kdy: 19 Ledna 2007, 11:38:54 »
v souboru /boot/grub/menu.lst najdete radek s jadrem Ubuntu:

title           Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
root            (hd0,3)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/sda4 ro quiet splash
initrd          /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
quiet
savedefault
boot

Kdyz smazte quiet, bude se vypisovat strucny vypis, kdyz smazete quiet splash, bude se vypisovat podrobny vypis.

JumBo

• Návštěvník
    • Tomáš Krajča, JumBo
Nový notebook
« Odpověď #19 kdy: 19 Ledna 2007, 22:49:10 »
Tak už mi zase nejede zvuk ze sluchátek. Už mi jel, ale zvuk nebyl nijak extra kvalitní. Zajímavé bylo, že při zavírání nebo otevírání víka šel z reproduktorů šum a pískot. Pak jsem si hrál s Ovládání hlasitosti (v horním panelu), změnil jsem zařízení na realtek Alc660 a od té doby už mi zvuk do sluchátek nejede. Na druhou stranu při zavírání a otevírání víka je ticho. Zařízení jsem zase zpět nastavil na HDA - intel (Alsa mixer), ale ze sluchátek už zvuk nejde.  Nechápu proč (vše co jsem změnil, jsem vrátil do stavu, jak to bylo, když to fungovalo). Jak udělat, aby to zase jelo? Jaký je rozdíl mezi Alsa CVS a normální Alsa? V nejhorším odinstaluju Alsu a znovu nainstaluju a doufám, že to pojede. Můžete mi poradit, jak ji odinstalovat? Hledal jsem v Synapticu a tam není vše, co jsem nainstaloval a hlavně je u toho psaná verze 1.0.11 a já jsem si instaloval 1.0.14rc2. Díky

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Nový notebook
« Odpověď #20 kdy: 20 Ledna 2007, 09:35:01 »
To pískání při zavření víka může způsobovat integrovaný mikrofon. Stačí ho jen ztlumit.
S ALSA neporadím....

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.