Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SAMBA (Zentyal) - sdileni souboru prosim o pomoc [vyřešeno]  (Přečteno 2800 krát)

jiri255

• Návštěvník
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zdali tu není někdo kdo má zkušenost nebo používá distribuci Zentyal postavenou na Ubuntu, pročetl jsem si články ohledně Zentyal např:
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1907 nebo http://doc.zentyal.org/en/, ale u toho sdileni porad tápu a nebo to nejspíš, tak nejde.
Sdileni, tak jak je popsáno funguje bez problémů. Jen já bych potřeboval nastavení práv trochu jinak.Pokusím se to nějak srozumitelně popsat:
Mám fiktivní strukturu složek (jen pro názornost), kterou jsem si vytvořil a to /home/samba/shares/slozkaf a v této složce jsem si vytvořil další dvě složky
a to /home/samba/shares/slozkaf/dokumenty a /home/samba/shares/slozkaf/fotky.

Dále jsem vytvořil uživatele "pisatel" a "fotograf" a jde o to, aby se složka /home/samba/shares/slozkaf pod windows připojila jako síťová jednotka
(což problém není to funguje) a to na jednom PC jako uživatel:
pisatel a na druhém PC jako uživatel: fotograf.

Oba uživatelé budou mít po otevření připojené síťové jednotky (/home/samba/shares/slozkaf) v této složce oprávnění jen pro čtení což také není problém,
ale problém nastává u podsložek a to, aby
uživatel: fotograf měl možnost po otevření podsložky: /home/samba/shares/slozkaf/fotky právo čtení i zápis a při otevření složky: /home/samba/shares/slozkaf/dokumenty jen čtení
a uživatel: pisatel měl možnost po otevření podsložky: /home/samba/shares/slozkaf/dokumenty právo čtení i zápis a při otevření složky: /home/samba/shares/slozkaf/fotky jen čtení

Snad se mi to podařilo nějak rozumně popsat.

V podstatě jde o to mít možnost nastavovat různá oprávnění na podsložky ve struktuře, tak jako to jde u windows.
Lze něco takového se Zentyal nastavit a pokud ano tak nevíte někdo jak?

Předem děkuji Jirka
« Poslední změna: 15 Března 2012, 14:21:58 od jiri255 »

beer

• Host
Re:Zentyal - sdileni souboru prosim o pomoc
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2012, 13:48:12 »
Možná je potřeba nastavit uid, gid a umask v /etc/fstab?

jiri255

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2012, 14:27:43 »
v etc/fstab jsem nic takového nenašel co přesně by tam mělo být nastaveno? Podle toho, jak všude toto distro prezentují jsem žil v domnění, že by mělo jít vše nastavit přes web rozhraní Zentyal?
Dnes jsem to ještě několikrát testoval ostatně, jako včera atd.., ale vypadá to, že tak detailní nastavení práv na podsložky Zentyal prostě neumí
Možná bude nejlepší vrátit se k Ubuntu - myslíte, že by níže uvedené nastavení práv bylo možné zprovoznit jen pomocí samby v Ubuntu, bez specialit typu freeNas, Zentyal, ClearOS, atd..., které toto evidentně nepodporují?

jiri255

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Března 2012, 08:40:22 »
Tak jsem přešel od Zentyal zpět k Ubuntu a začal řešit Sambu. Jedná se o to samé výše popsané potřebuju do jedné složky pro jednoho uživatele práva čtení a zápis a pro druhého uživatele práva jen čtení a zapsal jsem to takto:

#pro prvního uživatele fotograf právo čtení i zápis
[slozkaf]
  comment = sdilena slozka
  path = /home/slozkaf
  public = yes
  writable = yes
  valid users = fotograf
  create mask = 0700
  directory mask = 0700
  force user = nobody
  force group = nogroup

#pro druhého uživatele pisatel jen čtení
[slozkaf]
  comment = sdilena slozka
  path = /home/slozkaf
  public = yes
  writable = no
  valid users = pisatel
  create mask = 0700
  directory mask = 0700
  force user = nobody
  force group = nogroup

Tento zápis je ale nefunkční, nevíte někdo jak to zapsat správně?

jmp

• Host
Re:SAMBA (Zentyal) - sdileni souboru prosim o pomoc
« Odpověď #4 kdy: 14 Března 2012, 18:00:18 »
zkuste neco takoveho:
(uzivatele musi mit i dostatecna unixova prava, takze clenstvi ve skupine a masky musite asi jeste trochu poladit...)

Kód: [Vybrat]
[slozkaf]
  comment = sdilena slozka
  path = /home/slozkaf
  public = yes
  writable = yes
  valid users = pisatel fotograf
  read list = pisatel
  write list = fotograf
  create mask = 0770
  directory mask = 0770

jiri255