Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Velké sousto: Ubuntu 11.10 LiveCD na PC bez HD a bez CD-ROM  (Přečteno 1861 krát)

dokazu_to

• Návštěvník
Co se mi povedlo:
- USB stick "BLUE" 8GB:
  - format: FAT32; label: BLUE;
  - Universal-USB-Installer-1.8.7.9.exe:
    - Ubuntu 12.04; //ackoliv se zda, ze jsem nainstaloval 11.10
    - precise-desktop-i386.iso;
  - label D:BLUE;

Uz mesic mi to beha na AMD 4800+ s USB 2.0 (zkusil jsem to na modernejsim pocitaci, a o jeste USB stick je 2.0: WOOOW!!!!, rozbehl se v nekolika vterinach ), ale... bud nesmim vypnout pocitac, nebo pokazdé zmenit klavesnici, pridat Flash Player, Mozilla add-ons...

Dalo by se toto nejak zautomatizovat, pokud mozno zabudovat na instalacni stick a ne pokazdé stahnou z Internetu?

Zkusil jsem také:
a) boot z BLUE
b) vsunout RED (také 8 GB)
c) instalovat Ubuntu na harddisk RED
d) boot z RED

Zde mi vsechny zmeny zustanou. Problém je v tom, ze tento stick patrne nebude fungovat na jiném pocitaci. (Povedlo se mi ho vytahnout, kdyz jsem umount jiny stick a byl necitelny.)

Prosim vas, vysvetlete mi to VELMI podrobne, jak na to. U Windows instaluji automaticky pres 30 aplikaci po preformatovani HD, pres 1000 radek v batch a AUTOIT3, ale Linux je pro mne zatim velmi neintuivni.

P.S. Co se stane kdyz zmenim na BLUE autorun.inf? Zkusil jsem wubi /h wubi /? ale nechce mi rict, jake jsou jine moznosti.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re:Velké sousto: Ubuntu 11.10 LiveCD na PC bez HD a bez CD-ROM
« Odpověď #1 kdy: 15 Března 2012, 02:19:14 »
Druhý pokus RED je správně. Ve Win samozřejmě přečíst nepůjde, ty formát EXT4 nepodporují. Může nastat menší problém že nenaběhne na některém jiném PC do grafického režimu pokud jsou nainstalovány nesvobodné ovladače.
A vytahovat ho když z něj jede systém také není nejlepší nápad, ale problém to způsobit vždy nemusí, EXT4 má žurnál.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

dokazu_to

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Března 2012, 09:14:10 »
A vytahovat ho když z něj jede systém také není nejlepší nápad, ale problém to způsobit vždy nemusí, EXT4 má žurnál.
To nebylo umyslne: kdyz ho umount, tak je velmi rychle autodetected. Spechal jsem... Ale to je nepodstatné a na tom nezalezi.

Druhý pokus RED je správně.
Prvni pokus ma také své vyhody:
- mnohem vetsi jistota, ze bude fungovat "na navsteve"
- mnohem mensi pravdepodobnost, ze chytim nejaky virus
- rychlejsi postup:
  a1) zmenim BLUE
  a2) vyzkousim BLUE
    nebo
  b1) zmenim BLUE
  b2) musim instalovat na RED
  b3) vyzkousim RED

Nehlede k tomu, ze BLUE velmi lehce zalohuji/skopiruji; nez se naucim zalohovat RED pod Ubuntu...

aloisam

• Host
« Odpověď #3 kdy: 15 Března 2012, 10:00:42 »
v Ubuntu si pomocí "Tvůrce spouštěcího disku" vytvoř live usb tak, že zvolíš "data a nastavení budou uložena na speciálním místě", a dej jim co největší prostor. Pak ti zůstanou nastavení zachována, a můžeš dokonce instalovat i programy, ale s tím opatrně, protože toho místa tam moc není. Na kompletní ubuntu-restricted-extras plus doplňky do firefoxu to ovšem stačí, mám vyzkoušeno. ;)

a nebo je tu taky Ubuntu customization kit...

dokazu_to

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Března 2012, 16:18:29 »
v Ubuntu si pomocí "Tvůrce spouštěcího disku" vytvoř live usb tak, že zvolíš "data a nastavení budou uložena na speciálním místě", a dej jim co největší prostor

Mam strach, ze se jedna o Universal USB Installer (PenDrive) a Persistent Option. Videl jsem, ze to existuje ve verzi 1.4 a moje je 1.8.7.9 v které to neexistuje. Dost je to pro mne studena sprcha.

Prostor neni problém, je to 8GB a 16GB jsou dnes za par Euros.

a nebo je tu taky Ubuntu customization kit...

To vyzkousim.

mám vyzkoušeno. ;)

Prva dobra zprava za nejaky cas - nejsem sam, koho to napadlo.

dokazu_to

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Března 2012, 02:50:50 »
Tak se to moc nepovedlo. Ubuntu 11.10 zamrzl, zkusil jsem to s 10.10. "The program svn is not currently installed. You can install it by typing: sudo apt-get install subversion"

To se mi povedlo.

Znovu svn...

uck-gui: You will have to enable the component called  'universe'. Zkusim Google, nasel jsem: System - Administration - Software - Software sources - Ubuntu software tab..."

System: OK
Administration: OK
Software sources: ???

Preformatuji stick, instaluji Ubuntu 11.10. "To run 'svn' please contact your system administrator." Musim se ujistit, ze skutecne mam 11.10 a ne obracene. Posledni sklenicku alkoholu jsem mel pred vice nez dvema tydny. Zacinam mit strach, ze vyvojari maji denne.

Nevadi, vim jak na to:

Kód: [Vybrat]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install subversion
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  libapr1 libaprutil1 libsvn1
Suggested packages:
  subversion-tools db4.8-util patch
The following NEW packages will be installed:
  libapr1 libaprutil1 libsvn1 subversion
0 upgraded, 4 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 90.3 kB/1,297 kB of archives.
After this operation, 3,856 kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? Y
Err http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main libapr1 i386 1.4.5-1.1
  404  Not Found [IP: 91.189.92.171 80]
Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/a/apr/libapr1_1.4.5-1.1_i386.deb  404  Not Found [IP: 91.189.92.171 80]
E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install --fix-missing subversion
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  libapr1 libaprutil1 libsvn1
Suggested packages:
  subversion-tools db4.8-util patch
The following NEW packages will be installed:
  libapr1 libaprutil1 libsvn1 subversion
0 upgraded, 4 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 90.3 kB/1,297 kB of archives.
After this operation, 3,856 kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? Y
Err http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main libapr1 i386 1.4.5-1.1
  404  Not Found [IP: 91.189.92.170 80]
Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/a/apr/libapr1_1.4.5-1.1_i386.deb  404  Not Found [IP: 91.189.92.170 80]
Unable to correct missing packages.
E: Aborting install.
ubuntu@ubuntu:~$

No, uz Ubuntu nejsem tak nadseny...
« Poslední změna: 16 Března 2012, 09:12:34 od Tadeáš Pařík »

aloisam

• Host
« Odpověď #6 kdy: 16 Března 2012, 15:16:42 »
omlouvám se ale asi neporadím. Nemám windows, nikdy jsem na nich nevytvářel live-usb, v linuxu nejsem kamarád s teminálem a tomu výpisu nerozumím. 

Jak jsem psal, v ubuntu stačí dát při vytváření live-usb dostatečný prostor na zapisování. A pak je možnost instalovat programy plus se zachovají všechna nastavení. Uck a třeba zmíněný ubuntu-extras, jsou ve zdrojích softwaru universe a multiverse, které na livku nejsou automaticky povoleny. Teď už nevím přesně, jestli jsem po otevření "Centra softwaru pro ubuntu" šel do nastavení, a tam jsem ty zdroje povolil, nebo jestli stačilo vyhledat to co jsem chtěl nainstalovat, a zdroj se dal povolit u konkrétního programu, ale každopádně nic složitýho, a všechno v gui. ;)

P.S. dneska jsem si na svoje livko cvičně přinstaloval uck (bez problémů), ale na úpravu iso ubuntu mám na disku málo místa...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.