Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otevření PDF souboru  (Přečteno 8621 krát)

Jana

• Stálý člen
  • **
Otevření PDF souboru
« kdy: 18 Března 2012, 13:52:17 »
Otevřít soubory v PDF není problém, až na jeden a zrovna dost důležitý. Při kliknutí na něj mi to vypíše: Warning: This form is not supported with the current version of Acrobat or Adobe Reader.
Upgrade to the latest version for full support.

Marně si lámu hlavu jak to provést  :-\
Vím že při sčítání lidu se tu zdárně řešil podobný problém, jenže na U 11.10 to nějak nefunguje.
Ví někdo jak na to? Nechce se mi jít k přes sousedovi který má W-XP a tam mu to otevřít lze, to se mi do budoucna nezdá dobré řešení.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

pacholik

• Závislák
Re:Otevření PDF souboru
« Odpověď #1 kdy: 18 Března 2012, 14:00:09 »
některý šílený pdf vyžadují Adobe Reader, naštěstí je i pro Linux
get.adobe.com/cz/reader
wiki.ubuntu.cz/Pokročilá správa softwaru#Instalátory

E: dá se tam vybrat i deb balík http://get.adobe.com/cz/reader/otherversions/
pro 64bit
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg --force-architecture -i AdbeRdr*
« Poslední změna: 18 Března 2012, 14:06:37 od pacholik »

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 18 Března 2012, 14:45:41 »
 :(  Aha, to bude asi složitější. Něco jsem z toho zkoušela a napsalo mi to:
Citace
dpkg: error: požadovaná operace vyžaduje superuživatelská práva
S tím jsem se ještě nesetkala.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2012, 14:50:33 »
Právě proto je tam to sudo...

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 18 Března 2012, 15:08:24 »
Zkoušela jsem to podle wiki a tam jsem žádné sudo neviděla.
Odzkoušela jsem to se sudo a:
Citace
abcd@abcd-HP-Pro-3400-Series-MT:~$ sudo dpkg -i AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.debdpkg: chyba při zpracovávání AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb (--install):
 nelze přistoupit k archivu: Adresář nebo soubor neexistuje
Při zpracování nastaly chyby:
 AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 18 Března 2012, 15:44:48 »
nejdou tyhle ficurky, ktery zjisti, ze si je user neprohlizi v acrobatu nejak obejit/zakazat?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 18 Března 2012, 15:57:57 »
Jana: musis mit ten soubor stazeny v adresari, ze ktereho spoustis prikaz. Muzes udelat oboji najednou - otevri terminal a zadej tam po sobe nasledujici dva prikazy:

Kód: [Vybrat]
wget http://ardownload.adobe.com/pub/adobe/reader/unix/9.x/9.4.7/enu/AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb
sudo dpkg -i AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb

Šuohob: promin, ale to je asi tak stejna logika jako kdyz mas uplne zaplneny pevny disk, ale ty tam chces ulozit dalsi data a budes premyslet nad tim, jestli by se jenom nedala zrusit ta hlaska "disk je plny".
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 18 Března 2012, 16:10:59 »
Šuohob: promin, ale to je asi tak stejna logika jako kdyz mas uplne zaplneny pevny disk, ale ty tam chces ulozit dalsi data a budes premyslet nad tim, jestli by se jenom nedala zrusit ta hlaska "disk je plny".

nerekl bych
podstatne je, z jakeho duvodu tam ta hlaska je. muze tam byt z duvodu, aby zbytecne prudila, a nebo to bude mit nejaky skutecny duvod tj, ze ten dokument skutecne nejde na jinem browseru precist

otazka je, proc to na jinem prohlizeci precist nejde

donny

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Března 2012, 16:34:18 »
Odpoved je prosta. PDF je relativne slozity proprietarni format souboru vytvoreny firmou Adobe a je vcelku logicke, ze jine programy nez Adobe Reader (pripadne jeho starsi verze) nezahrnuji pokrocilejsi funkcionalitu, ktera se v PDF souboru muze nachazet. Proc te napada, ze by se nejaka hlaska objevovala jen z duvodu, aby prudila? Ty sam bys snad nekdy neco takoveho zavedl?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 18 Března 2012, 17:17:22 »
Odpoved je prosta. PDF je relativne slozity proprietarni format souboru vytvoreny firmou Adobe a je vcelku logicke, ze jine programy nez Adobe Reader (pripadne jeho starsi verze) nezahrnuji pokrocilejsi funkcionalitu, ktera se v PDF souboru muze nachazet. Proc te napada, ze by se nejaka hlaska objevovala jen z duvodu, aby prudila? Ty sam bys snad nekdy neco takoveho zavedl?

wikipedia pravi neco jineho: "Portable Document Format (PDF) is an open standard for document exchange." viz http://en.wikipedia.org/wiki/Pdf
Prudici hlasky se obvykle vyskytuji v pripadech, kdy nekdo ma potrebu nekoho donutit prejit na urcity druh softwaru/koupit si drazsi licenci atd

Jestli ten dokument potrebuje nejakou pokrocilejsi funkcionalitu je otazka, proto si myslim neni na skodu to zjistit (tj treba z toho dokumentu vyhodit testovaci podminku na verzi acrobatu a zkusit, jestli ten dokument zobrazi treba evince)

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 18 Března 2012, 18:30:46 »
Hoši, něco se nepovedlo. Pokoušela jsem se Ad. Re. 9 nainstalovat sama, ale šlo to, až jsem zadala cestu že to mám staženo na ploše. Píši sice že to šlo, ale dopadlo to tak, že nyní mi už se neotevře ani PDF který před tím otevřít šel.
Citace
wget http://ardownload.adobe.com/pub/adobe/reader/unix/9.x/9.4.7/enu/AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb
sudo dpkg -i AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb

Toto proběhlo dle návodu, ale stejně nejde otevřít žádné PDF Přidávám foto.
Vypadá to že jsem něco udělala špatně. Nejraději v takových situacích přeinstaluji systém a jsem tam kde jsem byla ráno.  :-[  Vím že to je primitivní, ale je to účinné.

[příloha smazaná administrátorem]
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 18 Března 2012, 18:56:26 »
Jana: co znamena, ze nejde otevrit zadne PDF?

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 18 Března 2012, 19:54:50 »
Citace
Jana: co znamena, ze nejde otevrit zadne PDF?
donny: Do dnešního dne mi šel otevřít každý soubor .pdf mimo již zmíněné PDF které tzv. nelze kopírovat. Nyní je situace taková (po mé neúspěšné instalaci A.R.), že už nemohu otevřít žádný soubor v PDF.
Možná je dobré připomenout, že máme systém 64bit.
« Poslední změna: 18 Března 2012, 19:57:17 od Jana »
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Kedrigern

« Odpověď #13 kdy: 18 Března 2012, 20:10:32 »
Klikni na pdf soubor pravým tlačítkem, jdej vlastnosti a nastav jiný výchozí prohlížeč než Acrobat. Pak zas půjdou otevřít.

Ubuntu má nějaký bordel v těch 32bit knihovnách na 64bit verzi...

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #14 kdy: 18 Března 2012, 20:16:36 »
Choď do centra SW a tam si daj vyhladať acroread. Je tam najnovšia verzia.
http://www.liberiangeek.net/2011/04/how-to-install-adobe-reader-acroread-in-ubuntu-11-04-natty-narwhal/
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 18 Března 2012, 20:23:49 »
Citace
Klikni na pdf soubor pravým tlačítkem, jdej vlastnosti a nastav jiný výchozí prohlížeč než Acrobat. Pak zas půjdou otevřít.
Je tomu tak, takže je to zase tak jak tomu bylo ráno a při otevírání onoho jednoho PDF mi zase naskočí tato stránka - viz foto:
jAster: také posílám foto:

Ubuntu 24.04 LTS 64bit

donny

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 18 Března 2012, 21:04:38 »
musis si povolit ten spravny repozitar - viz link, co postnul jAster_BA

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 18 Března 2012, 21:26:00 »
Nevím, možná dělám něco špatně, ale mě to na 11.10 nefunguje - prostě to nic nenajde.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 18 Března 2012, 21:43:39 »
V centre SW:

a potom by to malo ísť
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Kedrigern

« Odpověď #19 kdy: 18 Března 2012, 22:11:03 »
OMYL! V 64 bitové verzi nejsou v repozitářích 32bit programy. Acrobat a další tam prostě nejsou. Je to matoucí a hloupé.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 18 Března 2012, 22:54:23 »
OMYL! V 64 bitové verzi nejsou v repozitářích 32bit programy. Acrobat a další tam prostě nejsou. Je to matoucí a hloupé.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 19 Března 2012, 06:45:22 »
Citace
    OMYL! V 64 bitové verzi nejsou v repozitářích 32bit programy. Acrobat a další tam prostě nejsou.
Vypadá to tak, ale přesto vám díky za snahu pomoci. Je dobré vědět, že v případě nesnází je o koho se opřít.  Foto

« Poslední změna: 19 Března 2012, 07:38:24 od Jana »
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Rover623

« Odpověď #22 kdy: 19 Března 2012, 10:10:45 »
Pro 64bit je nutné si pro instalaci Acrobatu přidat repozitář Medibuntu (balík acroread)

Kedrigern

« Odpověď #23 kdy: 19 Března 2012, 23:23:24 »

Samozřejmě se bavím o std. instalaci (byť se všemi repozitářemi, co instalátor umí). Viz. Rover623. Takže klid a špatné rady si nech jinam.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 20 Března 2012, 08:01:25 »
Citace
Pro 64bit je nutné si pro instalaci Acrobatu přidat repozitář Medibuntu (balík acroread)
Vyzkoušela jsem přidat Medibuntu a balík acroread centrum softwaru okamžitě našel.  :)

Hoši, tady nejde ani o to napsat vždy 100% správnou odpověď, to se myslím ani pokaždé nedá. Emoce nám v tomto směru moc nepomohou. Postačí někdy třeba jen myšlenky a alternativy, které nemusí být zrovna dokonalé. Toto ale může pomoci jinému myšlenku dotáhnout do konce a tak společnými silami se stane řešení problému zdárné.  Zdraví J.
Ubuntu 24.04 LTS 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.