Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: něco pro starši notebook?  (Přečteno 2288 krát)

Pavel Káčerek

něco pro starši notebook?
« kdy: 12 Dubna 2012, 14:40:32 »
Zdravím vlastním starší notebook značky dell latitude PP01L a chci se zeptat co byste doporučili za distribuci či něco ořezaneho pro tyto parametry notebooku:
Procesor-Intel(r) Pentium(r) III procesor (rychlost jadra 750mhz,rychlost sběrnice 100mhz)
Grafika-8 mb ATI Mobility 128 AGP 2x (dell)
Ram-256MB

prosim o radu dik
Kubuntu 15.10 Wily Werewolf 64-bit
Intel® Celeron(R) CPU B830 @ 1.80GHz × 2 ||RAM: 4GB ||HDD: 500GB|| Grafika: Intel® Sandybridge Mobile

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:něco pro starši notebook?
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2012, 14:49:16 »
xubuntu 10.04
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Luban

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2012, 15:01:32 »
Zkusil bych lubuntu. Teď jsem dával na jeden netbook Linux Mint 12 LXDE (ten chce 256 MB RAMky=bylo by to na hraně).
S Mintem je po instalaci méně práce. Na tom netbooku startovalo lubuntu o více než půlminutu rychleji.
Na starších počítačích mi xubuntu moc svižné nepřišlo.

Pavel Káčerek

« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2012, 15:05:54 »
dobře dík za rady asi nejdřív vyzkouším lubuntu po instalaci dám vědět (např. neustale spomalovani antivirem  ve win už je opravdu na nervi)
Intel® Celeron(R) CPU B830 @ 1.80GHz × 2 ||RAM: 4GB ||HDD: 500GB|| Grafika: Intel® Sandybridge Mobile

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2012, 15:18:20 »
Lubuntu jsem dával v poslední verzi tj. 10.10. Nevím, jak velký disk tam máš. Na netobooku jsem disk rozdělil následovně 5 GB systém (po instlaci + LibreOffice cca 1,5 GB), 1 GB swap a zbytek na /home.

Pavel Káčerek

« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2012, 15:28:51 »
na notebooku mam bohužel pouze 9 gb  :-\ ale snad postačí :)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2012, 15:36:43 »
v tom pripade asi nedavat /home na samostatnou partition a objemnejsi data nechavat na externim (flash)disku.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Luban

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2012, 15:37:41 »
Jestli na tom stačí net, prohlížení fotek, občasné vytvoření nějakého dokumentu. Dej na systém  3 GB, na swap 2x RAM = 512 MB a zbytek na /home.

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 12 Dubna 2012, 15:38:47 »
Ten /home je ze zvyku  ;)

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 12 Dubna 2012, 15:38:49 »

úplně, ale jen dva oddíly (/ a swap)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Pavel Káčerek

« Odpověď #10 kdy: 12 Dubna 2012, 16:05:32 »
díky takže opravdu dam asi jenom / a swap jelikoz nikdy sem nedelil na /home /var a td.. ten napad mi vnukl az prechod na 12.04 na desktopu to rozdelim ale u tohodle notebooku se zda ze by to nemnelo smysl takze / a swap o velikosti 2xRam a budud spokojen jak říka krysař tak objemnejsi věci na flash či cd a bude to šlapat

Jestli na tom stačí net, prohlížení fotek, občasné vytvoření nějakého dokumentu. Dej na systém  3 GB, na swap 2x RAM = 512 MB a zbytek na /home.
notebook mam na nějaké ty aplikace, fotky, dokumenty, klipi či videa a  převážně na net ale člověk nikdy neví a proto s takhle malím místem (i když by mnělo stačit bohatě) je lepší nechat system opravdu vcelku

no a instalaci lubuntu budu muset jak se zda odložit (i když mam stažený obraz) jelikož usb boot notebook nepodporuje,cdčka došly,a dvd mechaniku nemam  ::) takže budu hledat cd popřípadě dojít koupit a pak dam vědět všem díky za rady  :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 12 Dubna 2012, 16:19:30 »
a do kapsy 16-32GB flešku a je to

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 15 Dubna 2012, 08:51:55 »
Doporučuji Bodhi Linux.
http://bodhilinux.com/
  • Používá elegantní prostředí Enlightenment 17.
  • Dobrá lokalizace do ČJ
  • Rozsáhlé možnosti nastavení
  • Po instalaci pouze minimum aplikací, vše si doinstalujete podle sebe (z repozitářů, nebo z webu)
  • Dobrá detekce starého i nového hardware
  • Nové 3.2x jádro
  • Velmi nenáročné na Hardware - po instalaci zabere pouze 60 MB RAM

Pavel Káčerek

« Odpověď #13 kdy: 17 Dubna 2012, 15:27:47 »
Děkuji na bofhi linux se ještě mrknu tak a teď k instalaci  lubuntu 11.10 cd jsem našel vypalil a spustil. Asi 5minut nabíhal když naběhl jakž takž jsem vyplnil vše potřebne pro instalaci a rozdělil disky jelikož když jsem psal do řadku tak se písmo oběvilo až po minutě přepnutí k dalšimu kroku 2 minuty no co budu řikat mužu si za to sam mněl jsem stahnout  alternate cd.po 2 h instalaci se konečně system rozjel :-) zatím vypadá celkem slibně i když je pomalejší co mně překvapilo že asi 15 s trvá než se spustí grub a da mi na výběr os  :o no jinak zatím celkem dobre kdyby někdo věděl ještě míň náročne prostředí než je lxde ktere jde do lubuntu nainstalovat (krom openboxu) tak budu rád :-)
na bodhi se ještě podívam vypadá to celkem zajimavě...

PS:omlute prosím mojí češtinu :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.