Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: aktualizace /home po instalaci ( vyřešeno )  (Přečteno 2579 krát)

Maybien

• Host
aktualizace /home po instalaci ( vyřešeno )
« kdy: 18 Dubna 2012, 21:15:47 »
dobry vecer,

jelikoz se chysta nova verze ubuntu, tak jsem si dneska zkousel preinstalovavat OS a jeste pred usednutim na spravnou distribuci 12.04 jsem si tak trosku hral. jen nemuzu prijit na jednu vec, jak pri rozdelenem disku na disk s OS a disk s /home, nastavit tak, aby pri dalsi preinstalaci nebo ciste instalaci  jsem mel stary /home v nove naisntalovanem system. i kdyz jsem upravil pri instalaci disk se starym HOME na parametr /home, tak se mi zase vytvorila jina domaci slozka. jak to mam udelat aby se ty stare veci chovaly po nove instalaci jako opravdovy a jediny /home.  ? prosim nejake odkazy nebo postup pri rozdeleni disku pri instalaci. tohle se mi spatne hleda a ani nevim pod cim poradne. vsude jen navody na rozdeleni disku, ale co dal se neresi. dekuji
« Poslední změna: 19 Dubna 2012, 14:57:36 od Maybien »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re:aktualizace /home po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2012, 21:28:43 »
Složka /home/ existuje vždy.

Jde o to, co se do ní mountuje.

Takže jestli máš oddělený oddíl s uživatelskými složkami, tak ho můžeš přimountovat do /home/ pro každou instalaci:
Kód: [Vybrat]
filip@peklostroj:~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bba2ef58-477e-4cd7-ae21-bfaaa202791d /               ext4    errors=remount-ro 0       1
[b]# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=287511b0-f0fe-4141-9b1b-3e25925154aa /home           ext4    defaults        0       2[/b]
# swap was on /dev/sda2 during installation
UUID=a984da73-9393-406c-8ea3-cc8ffe0aebdb none            swap    sw              0       0

Jestli nemáš /home/ na separátním oddílu, tak ho do nového systému nepřimountuješ. Nebo ne tak snadno.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Maybien

• Host
« Odpověď #2 kdy: 18 Dubna 2012, 21:31:56 »
u mne to vypada momentalne takhle,
Citace
zinik@zinik-system:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=283035b8-ea35-447a-9739-5adf1e887c28 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=e5a6ae44-5cfe-4024-a60e-ae4900481247 /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=6f912353-d29c-4ce2-8380-b0a9c462d73f none            swap    sw              0       0

co se z toho da vycist ?

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 18 Dubna 2012, 21:56:30 »
To znamená, že máš uživatelská data na oddíle "/dev/sda2" aneb "UUID=e5a6ae44-5cfe-4024-a60e-ae4900481247". Teď je máš připojená.

Pokud máš tedy nějaké jiné instalované Ubuntu na témže počítači, ujisti se, že ve fstab není podobný řádek týkající se připojování /home/.

Pokud tam není, přidej tam přesně ten, co máš v současném systému.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Maybien

• Host
« Odpověď #4 kdy: 18 Dubna 2012, 22:00:19 »
mam cisty system ( jediny ) + ten stary vytvoreny /home zapraskany daty, vyzkousim, dam vedet :), zatim diky

Maybien

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Dubna 2012, 22:04:28 »
jeste takova malickost, ve slozce /home mam podlosky lost+found , uzivatel1, uzivatel2  s tim ze napr. uzivatel2 chci mit jako defaultni /home s podslozkami filmy, hudba........ no tohle asi nezvladnu

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #6 kdy: 18 Dubna 2012, 22:30:14 »
Malo by to fungovať, ak pri inštalácií zadáš ako meno uzivatel2.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Maybien

• Host
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2012, 22:32:41 »
to som prave si nebol isty ze si sa to nahodou neprepise, mas to odskusane ? nerad by som robil pokusy priamo na tom disku :)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2012, 22:40:26 »
to som prave si nebol isty ze si sa to nahodou neprepise, mas to odskusane ? nerad by som robil pokusy priamo na tom disku :)
Mám pocit, že som to takto robil. Akurát možno budeš potrebovať niektoré konfiguračné priečinky mazať. Dokonca to ide urobiť aj s viacerými distrami. Akurát to potom (môže) robí pičung z verzií aplikácií (pokial sú rozdielne verzie)-> chromium to vždy pri starte oznámil.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Maybien

• Host
« Odpověď #9 kdy: 18 Dubna 2012, 23:09:42 »
tak som to skusil a jedine co sa spravilo bolo toto : vytvoril sa klasicky /home ktory som nechcel, a ten co som chcel tak sa ukazuje ako napr. USB disk, osobitny oddiel, takze toto mi tiez velmi nepomohlo.

Maybien

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18 Dubna 2012, 23:35:16 »
a nebo jak to resite vy ostatni kdyz napriklad chcete vyzkouset jinou distribuci a nebo aktualizujete aktualni a delate cistou instalaci . prece nejde zazalohovat 2TB dat, za jakkekoliv napady budu vdecny

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 18 Dubna 2012, 23:35:51 »
V inštalácii to ale musíš rozdelovať ručne a dať tam správny prípojný bod. Určite to funguje.... ;)

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #12 kdy: 19 Dubna 2012, 08:35:48 »
a nebo jak to resite vy ostatni kdyz napriklad chcete vyzkouset jinou distribuci a nebo aktualizujete aktualni a delate cistou instalaci . prece nejde zazalohovat 2TB dat, za jakkekoliv napady budu vdecny
Stačí trochu číst.

janek-m

• Host
« Odpověď #13 kdy: 19 Dubna 2012, 09:34:02 »
Postup je veľmi jednoduchý. Pri povyšovaní čistou inštaláciou nabootuješ live CD, dáš "ručné delenie", vyskočí ti tabuľka s oddielmi. (Predpokladám, že máš "/", "/home", swap) 2x klikni na "/" -vyskočí tabuľka, kde zadáš prípojný bod "/" a súb. syst. ext4 a ešte zaškrtneš "formátovať", po potvrdení sa opäť ukáže tabuľka s oddielmi - 2x klik na /home: zadáš prípojný bod "/home a  súb. syst. ext4 ale pozor, tento oddiel nesmieš dať formátovať, no a rovnako potvrdíme ešte swap. Vo výslednej tabuľke máme tie isté oddiely, ako sme mali, a len pri "/" máme fajočku na formátovanie. Po inštalácii budeš mať novšiu verziu a v "/home" budú zachované všetky súbory.
« Poslední změna: 19 Dubna 2012, 11:31:04 od janek-m »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #14 kdy: 19 Dubna 2012, 11:57:30 »
Doplnenie pre janek-m. Toto on spravil ale vytvoril pri instalacii noveho uzivatela tak mu to v /home vytvorilo nove meno. On sa pytal ci ak zada pri instalacii rovnake meno uzivatela ako mal pred tym ci mu to /home/meno_uzivatela prepise alebo mu ho len doplni o nove konfiguracne subory.
Vies odpovedat aj na toto? Ja s tym skusenost nemam.

Po inštalácii budeš mať novšiu verziu a v "/home" budú zachované všetky súbory.

Sorry zle som to cital.
« Poslední změna: 19 Dubna 2012, 12:00:39 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Maybien

• Host
« Odpověď #15 kdy: 19 Dubna 2012, 14:18:18 »
Postup je veľmi jednoduchý. Pri povyšovaní čistou inštaláciou nabootuješ live CD, dáš "ručné delenie", vyskočí ti tabuľka s oddielmi. (Predpokladám, že máš "/", "/home", swap) 2x klikni na "/" -vyskočí tabuľka, kde zadáš prípojný bod "/" a súb. syst. ext4 a ešte zaškrtneš "formátovať", po potvrdení sa opäť ukáže tabuľka s oddielmi - 2x klik na /home: zadáš prípojný bod "/home a  súb. syst. ext4 ale pozor, tento oddiel nesmieš dať formátovať, no a rovnako potvrdíme ešte swap. Vo výslednej tabuľke máme tie isté oddiely, ako sme mali, a len pri "/" máme fajočku na formátovanie. Po inštalácii budeš mať novšiu verziu a v "/home" budú zachované všetky súbory.
da sa toto pouzit aj ked uz som to raz spravil inak a nepripojil stary /home, ale mam ho teraz ako oddeleny disk ? alebo sa toto da pouzit len ked mam priamo tie veci na /home+ swap + system a davam len novy system ... ?

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 19 Dubna 2012, 14:33:24 »
da sa toto pouzit aj ked uz som to raz spravil inak a nepripojil stary /home, ale mam ho teraz ako oddeleny disk ? alebo sa toto da pouzit len ked mam priamo tie veci na /home+ swap + system a davam len novy system ... ?
Iba pripojíš partíciu kde máš /home a je jedno, či je na tom istom disku alebo na inom, podstatné je, že je zvlášť.

Maybien

• Host
« Odpověď #17 kdy: 19 Dubna 2012, 14:57:11 »
dekuji vsem kteri prispeli do mlynu, podarerilo se mi to zprovoznit navodem od janek-m i kdyz jsem byl presvedceny ze jsem to takto jiz zkousel :). nicmene dekuji  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.