Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jde jednoduše aktualizovat 32 bit systém na 64bit?  (Přečteno 5541 krát)

bunak

• Návštěvník
jde jednoduše aktualizovat 32 bit systém na 64bit?
« kdy: 26 Dubna 2012, 18:47:45 »
Chtěl bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti s povýšením systému z 32 na 64bit. Jedná se mi o to , mám 11.10 32bit a chtěl bych povýšit na 12.04 64 bit bez ztráty květinky a nastavení. Díky za pomoc.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:jde jednoduše aktualizovat 32 bit systém na 64bit?
« Odpověď #1 kdy: 26 Dubna 2012, 18:58:10 »
Květinky?  ???
Pokud jsi před tím nešifroval domovský adresář tak by to mohlo jít následujícím způsobem. Stahni si obraz CD 64bitového Ubuntu nejlépe teď 12.04. Vypálit na cd nebo udělat bootovací flešku. Spustil Live Ubuntu 12.04 a začít instalovat a u kroku 4 http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4_-_volba_disku_pro_instalaci bude možnost nahradit stavájící ubuntu novou verzí se zachováním souborů a nainstalovaných programů. ;)

Dej pak vědět jak to dopadlo. :)
« Poslední změna: 26 Dubna 2012, 18:59:51 od RRadek »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

bunak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Dubna 2012, 19:12:29 »
Díky zkusím, stahuju 12.04 ale je to strašně líný :-[ Inu aktuální novinka  :) Takže výsledek bude znám asi až o víkendu.
P.S.: jo a s tou květinkou, to bejvala za socíku taková soutěž ...  ;D
« Poslední změna: 26 Dubna 2012, 19:14:32 od bunak »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Dubna 2012, 19:42:11 »
...to bude z mistnich jen malokdo pamatovat. Uz i ja to znam jen diky tomu, ze to tata kdysi nahral jeste na kotoucovy magnetofon. Nejlepsi bylo kolo "co pijeme a proc pijeme"  :D
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 26 Dubna 2012, 20:27:22 »
...to bude z mistnich jen malokdo pamatovat. Uz i ja to znam jen diky tomu, ze to tata kdysi nahral jeste na kotoucovy magnetofon. Nejlepsi bylo kolo "co pijeme a proc pijeme"  :D
To mě minulo. :)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #5 kdy: 27 Dubna 2012, 19:03:10 »
Květinky?  ???
Pokud jsi před tím nešifroval domovský adresář tak by to mohlo jít následujícím způsobem. Stahni si obraz CD 64bitového Ubuntu nejlépe teď 12.04. Vypálit na cd nebo udělat bootovací flešku. Spustil Live Ubuntu 12.04 a začít instalovat a u kroku 4 http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD#Krok_4_-_volba_disku_pro_instalaci bude možnost nahradit stavájící ubuntu novou verzí se zachováním souborů a nainstalovaných programů. ;)

Dej pak vědět jak to dopadlo. :)

Kdybych to o "4. kroku" věděl, nečekal bych 1,5 hodiny, než si povyšovač sosne balíky a pak další asi 1,5 hodiny, než se aktualizuje systém....
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Dubna 2012, 22:40:26 »
Ja na to přišel také nedávno. Dokonce to bude asi fungovat z jakékoliv verze Ubuntu. To znamená že se nemusi upgradovat postupně ale rovnou. :)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 27 Dubna 2012, 22:53:41 »
No, na druhou stranu byl přechod velice hladký, sice jsem si musel trochu vyhrát s ručně instalovaným proprieťáckým ovladačem nvidie, ale nemusím donastavoat fůru programů...Což nevím, jestli by tohle "krok č.4" umožňoval...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 28 Dubna 2012, 11:02:11 »
S trochou bych přispěl, přechod na jiný systém, není pro příště jednoduší používat samostatný oddíl /home ? Při nové instalaci jen připojíme stávající oddíl /home, systém se nainstaluje, případně se sformátuje oddíl / a všechno nastavení zůstane, co bylo. Pouze se doinstalují používané programy. Je to jednoduché, poradil mi to kámoš, když jsem před 6-ti lety s tučňáčkem začínal. A rýpnu-li si, pro příznivce Windows je tohle neuvěřitelná věc!
HP Compaq 7900SFF, C2D8400, RAM 3.5, HDD 2TB, Ubuntu 14.04    Lenovo Ideapad S100 s Lubuntu 14.04, nemá chybu! A Acer Iconia A1-830, Android 4.2.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 28 Dubna 2012, 11:40:58 »
S trochou bych přispěl, přechod na jiný systém, není pro příště jednoduší používat samostatný oddíl /home ? Při nové instalaci jen připojíme stávající oddíl /home, systém se nainstaluje, případně se sformátuje oddíl / a všechno nastavení zůstane, co bylo. Pouze se doinstalují používané programy. Je to jednoduché, poradil mi to kámoš, když jsem před 6-ti lety s tučňáčkem začínal. A rýpnu-li si, pro příznivce Windows je tohle neuvěřitelná věc!
Já jsem toto zkoušel také a měl jsem s tím problémy jelikož v Home jsou i konfigurační soubory které už nebyly stejné s novými programy a dělalo to neplechu, navíc to že musím doinstalovávat všechny programy. Tato možnost zachová soubory a nainstalované programy a nastavení prostředí atd... ale systémové nastavení total smaže takže si musím nastavit znova tiskárnu a tak. Je to zajímavá možnost a byl jsem překvapen výsledkem.  :)

Kocuro Pablo

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 29 Dubna 2012, 01:34:32 »
To ano, ale operační systém se vyvíjí, programy se vyvíjí, některé programy v novějších verzích systému už nejsou. S tím se musí počítat. Pravda, že programy se musí instalovat, ale jednak to není nic pracného a druhak, kolik jich kdo používá? Doinstalovávám je vždycky, když je potřebuju. A některé už znova nepoužiju. Nějaké speciální nastavení nemám, tak je to snesitelné. A trocha nastavování systému snad poctivého linuxáka nezabije! Jen jsem se zabýval myšlenkou, kdyby se udělal, odněkud vyjel výpis programů a nechalo by se to doinstalovat automaticky najednou. Nastavení by se muselo přesto přenést, tak ta mnou používaná metoda je alespoň pro mě to nejlepší řešení.
 A pokud se vrátím k původnímu dotazu, tak tohle bude s největší pravděpodobností fungovat taky.
HP Compaq 7900SFF, C2D8400, RAM 3.5, HDD 2TB, Ubuntu 14.04    Lenovo Ideapad S100 s Lubuntu 14.04, nemá chybu! A Acer Iconia A1-830, Android 4.2.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 29 Dubna 2012, 09:37:54 »
Jen jsem se zabýval myšlenkou, kdyby se udělal, odněkud vyjel výpis programů a nechalo by se to doinstalovat automaticky najednou.
Touto myšlenkou už se zabyval někdo jiný. Pusť si Centrum Software pro Ubuntu a hledej v menu něco jako synchronizaci... Nemám Ubuntu po ruce abych to napsal přesně. Sice jsem to nezkoušel ale mohlo by to být zajímavé ;)

bunak

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Května 2012, 10:53:42 »
Slíbil jsem odpověď jak to dopadlo: nevím proč ale chtělo to po mě 32b verzi  >:(

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 03 Května 2012, 12:40:20 »
V tom případě to tímto způsobem nejde. Pak už asi záloha souborů a hurá na čistou instalaci.

bunak

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2012, 07:30:35 »
Vypadá to na víkend, provedl jsem nakonec standardní povýšení na 12.04 z internetu a je to neuvěřitelně líný  :( Hlavně start je něco přes minutu :( Odezva je lepší ale zamrzá celý systém kvůli LO Writer po otevření docx. A start NetBeans je někdy i na kafe  :( Jen musím najít někde návod jak zachránit /home mám ho sice na jiným disku, ale když jsem to udělal posledně při instalaci 10.04 tak jsem přišel o data z Tomboye  :(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.