Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Aktualizace - zkušenosti z praxe jak na to [vyřešeno]  (Přečteno 1373 krát)

Lukee

• Aktivní člen
  • *
Mám dotaz. Rád bych aktualizoval na 12.04. Ale nikdy jsem nepřecházel aktualizací na vyšší verzi.

1) Mám aktualizovat hned nebo třeba měsíc počkat, až budou vyladěné chyby při aktualizaci a možná nějaké drobnosti v novém vydání?

2) přijdu aktualizací o nějaká data/nastavení? Třeba i někde v programech?

3) jak je to rizikové? Funguje to většinou, nebo se občas aktualizace potentuje? a co pak?

Díky za zkušenosti ze života...

PS mám Lubuntu
« Poslední změna: 09 Června 2012, 20:06:44 od Lukee »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Aktualizace - zkušenosti z praxe jak na to
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2012, 11:26:10 »
Obecně:
nikdy se nepřenese veškeré nastavené a vždy je nutno povýšený systém doladit
část věcí, které nefungovala ve starší verzi začne fungovat
jiná část (zpravidla mnohem menší) na oplátku fungovat přestane (například mi v U10.04 oproti U8.04 přestala chodit akcelerace, problematicky tiskne síťová tiskárna, nejde FTP přístup z Nautila atd. atd. atd... důležité je, co ti vydělává, jestli vzhled, nebo funkce :-))

Závěr:
na pracovním stroji, kde se denně pracuje, musí pracovat, je to akce více než riziková
doporučuji si novou verzi nainstalovat vedle a nejdřív odladit a vyzkoušet všechny životně důležité funkce
já povyšuji jedině, když mě absence nějaké životně důležité či výdělečné funkce donutí

Tip:
před povýšením systému si zde přečti dvacet příspěvků na téma: Po aktualizaci na XX.XX nefunguje YY.
« Poslední změna: 27 Dubna 2012, 14:50:29 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Kit

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2012, 12:22:23 »
Mám dotaz. Rád bych aktualizoval na 12.04. Ale nikdy jsem nepřecházel aktualizací na vyšší verzi.
PS mám Lubuntu

Obvykle nějaký ten měsíc počkám. Je dobré si předem zálohovat data. Je také dobré nezapomenout na databáze a servery. Potom teprve dělám upgrade a následně update.

Nemívám obavy z toho, že by dříve fungující aplikace v nové verzi nefungovaly. Stává se mi však, že při upgrade mi instalátor odstraní programy, které k práci potřebuji a nakydá hromadu programů, které nepotřebuji a pracně je pak musím vyhazovat. Doladění mi zabere několik hodin. Proto si na to obvykle vyhradím celý den.

Lukee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2012, 20:06:31 »
Takže zkusil jsem to, nějaký ten měsíc počkat se asi hodí než se vyladí menší bugy. Co zmizelo:

1) nastavení LibreOffice (ukládání do doc)
2) automaticky se nezaktualizoval KeePassHTTP (spojení KeePassu s Firefoxem)

Náprava obou byla snadná. Všechno ostatní skvěle šlape...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.