Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nainstalovat monitor - prosím o pomoc  (Přečteno 4992 krát)

skyppy2000

• Návštěvník
Nejde nainstalovat monitor - prosím o pomoc
« kdy: 27 Dubna 2012, 23:39:40 »
Zdravím všechny linuxáky s prosbičkou o pomoc

Mám monitor Samsung SyncMaster P2370HD Analog 23" a nejde mě nainstalovat na jakékoliv distro (vyzkoušel jsem debian, fedoru, ubuntu, mint a další).

Monitor potřebuji, mám velmi špatný zrak, a jelikož na 15,6" display co mám na SONY Vaio VGN-FZ11M nevidím, potřebuji nutně tu 23". Jinak pro uživatele tohoto vaia co mám já můžu říct, že vše na notebooku funguje a to na všech distrech co jsem zkoušel.

Zkusil jsem zavolat do Samsungu, kde mě řekli že ovladače na tento monitor nepodporují linux ale pouze MAC OS X a windows. Mohu potvrdit mám tu macbook pro z roku 2011 a monitor na něm jde v pohodě.

Pokud někdo bude vědět, jak mi pomoci, napište to pod můj přízpěvek. Opravdu zkusím jakékoliv řešení co bude pod tématem, protože jediný monitor mě od linuxu odrazuje a Windowsů se chci už zbavit.

Děkuji za pomoc a za Vaše nápady

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Nejde nainstalovat monitor - prosím o pomoc
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2012, 00:36:42 »
Ten notebook by mělo být možné připojit buď přes HDMI, nebo přes klasický VGA (D-SUB) kabel. Jelikož těmito grafickými rozhraními disponuje i zmíněný LCD monitor Samsung, zkusil bych to tak i tak, co bude víc vyhovovat. Pokud je v notebooku grafická karta nvidia, jak jsem se dočetl v parametrech na czc, proprietární ovladač nvidia obsahuje grafickou utilitku nvidia-settings, kde lze vše naklikat. Aby se změny uložily do souboru xorg.conf, je třeba ji spustit jako root, tedy např. stisk F2-> gksudo nvidia-settings....Ale to už předbíhám.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2012, 07:19:35 »
Mám Samsung SyncMaster P2270HD, tak by to mohlo být podobné...
U tohoto monitoru nebylo potřeba shánět ovladače, ale bylo nutné změnit nastavení samotného monitoru...

Pokud provedete následující změny v nastavení, tak to doufám pomůže:
stiskněte tlačítko MENU na monitoru
přejděte na "Seznam zdrojů" a vyberte tuto položku (tlačítkem + na monitoru)
přejděte na "Upravit název" a vyberte tuto položku
vyberte patřičný vstup monitoru a nastavte "název" dle potřeby a monitor adekvátně změní chování...

pro své potřeby mám funkční nastavení takovéto:
PC : PC
DVI :DVI
Ext. : TV
Komponent : ----
HDMI : DVI PC

sabraq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Dubna 2012, 11:31:40 »

A ty možnosti přiřazení už jsou tam předvolené? Respektive, je třeba je jenom vybrat?

skyppy2000

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Dubna 2012, 18:10:22 »
Tak děkuji všem zatím za rady  :)

ještě poslední dotaz a to sice půjde to i z live cd? chci to nejdříve zkusit než narvu definitivně na disk linux a zbavím se windows.

předem díky za odpověď

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Dubna 2012, 19:52:21 »

A ty možnosti přiřazení už jsou tam předvolené? Respektive, je třeba je jenom vybrat?
Jde o výběr z možností, ale předvolené tam není nic (původní nastaveni z továrny bylo všude ---- jako to mám u komponentního vstupu a to byl právě problém...).

Tak děkuji všem zatím za rady  :)

ještě poslední dotaz a to sice půjde to i z live cd? chci to nejdříve zkusit než narvu definitivně na disk linux a zbavím se windows.

předem díky za odpověď
Jde o nastavení monitoru jako takového. Zlobilo mi to jak s windows, tak s linuxem - šlo nastavit jen 1680x1050, což není nativní rozlišení a tak to bylo neostré. Když jsem tomu vnutil "nativních" 1920x1080, tak se to nevlezlo na monitor a také to nebylo graficky vpořádku.
Po úpravě nastavení tohoto monitoru jsem s ním provozoval bez problému kombinace windows7+nvidiaGTX260, ubuntu+nvidiaGTX260, windows7+nvidiaGTX460, ubuntu+nvidiaGTX460 a ubuntu+nějaká intelovská grafika...

skyppy2000

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Dubna 2012, 22:15:39 »
Mám Samsung SyncMaster P2270HD, tak by to mohlo být podobné...
U tohoto monitoru nebylo potřeba shánět ovladače, ale bylo nutné změnit nastavení samotného monitoru...

Pokud provedete následující změny v nastavení, tak to doufám pomůže:
stiskněte tlačítko MENU na monitoru
přejděte na "Seznam zdrojů" a vyberte tuto položku (tlačítkem + na monitoru)
přejděte na "Upravit název" a vyberte tuto položku
vyberte patřičný vstup monitoru a nastavte "název" dle potřeby a monitor adekvátně změní chování...

Udělal jsem vše tak, jak zde píšete, a že by monitor změnil něják chování se mi moc nezdá. Zkusím si ještě pohrát s tou grafikou, jelikož jak již tu sabraq zmiňoval, nejede na nativní rozlišení 1920 X 1080, ale jen na 1680 X 1050.

Zkusím si ještě pohrát s grafickou kartou a pokusím se jí vnutit nativní rozlišení. Zatím díky kdyžtak sem dám vědět.

Jinak ještě něco pro uživatele, co chtějí přejít na linux právě s tímto notebookem - nevolte fedoru nejnovější verzi, protože tam nejde wifi. Pravděpodobně to nepodporuje již tyto staré notebooky, ale ve verzi 11.10 jde vše jak má až právě na ten monitor. Uvidíme zda Vaše návrhy zaberou. Dám sem nejpozději zítra vědět jak to dopadlo.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 29 Dubna 2012, 02:07:13 »
Tak to je zajímavý, že po "pojmenování" těch vstupů se změní chování toho LCD. Jestli nebyl problém ještě v něčem jiným, protože jestli to tam fakt nebylo na výběr, tak dost pochybuju, že by tento zákrok pouhého dopsání jména něco řešil. To je tam podle mne proto, aby tam třeba pro babičku někdo dopsal EXT1:VIDEO, EXT2:SATELIT, EXT3:DVD, Komponent:NIC.

Nicméně možné to je...

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 29 Dubna 2012, 07:05:39 »
Tak to je zajímavý, že po "pojmenování" těch vstupů se změní chování toho LCD. Jestli nebyl problém ještě v něčem jiným, protože jestli to tam fakt nebylo na výběr, tak dost pochybuju, že by tento zákrok pouhého dopsání jména něco řešil. To je tam podle mne proto, aby tam třeba pro babičku někdo dopsal EXT1:VIDEO, EXT2:SATELIT, EXT3:DVD, Komponent:NIC.

Nicméně možné to je...
Vidím drobné nedorozumění.
Jak jsem psal, tak _jde_ o výběr z možností (možná lépe "výběr z již předpřipravených možností"), ale tovární nastavení je všude ---- a dělá to zmiňované problémy...

Možnosti, ze kterých lze vybrat jsou:
----
Video
DVD
Kabel. set-top-box
Sat. set-top-box
PVR STB
AV přijímač
Hra
Videokamera
PC
DVI PC
DVI
TV
IPTV
Blu-ray
HD DVD
DMA

sabraq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 29 Dubna 2012, 11:24:55 »

Nicméně možné to je...
Vidím drobné nedorozumění.
Jak jsem psal, tak _jde_ o výběr z možností (možná lépe "výběr z již předpřipravených možností"), ale tovární nastavení je všude ---- a dělá to zmiňované problémy...

Možnosti, ze kterých lze vybrat jsou:
----
Video
DVD
Kabel. set-top-box
Sat. set-top-box
PVR STB
AV přijímač
Hra
Videokamera
PC
DVI PC
DVI
TV
IPTV
Blu-ray
HD DVD
DMA
Aha, pardon, přece jen bylo už trochu ráno, když jsem to vyplodil ;D.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.