Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kam na C nebo C++ pro Linux  (Přečteno 1624 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Kam na C nebo C++ pro Linux
« kdy: 10 Května 2012, 13:37:51 »
Zajímalo by mě, kde, na kterém repozitáři  se dá stáhnout nějaký dobrý (na Linuxu frekventovaně používaný produkt C případně C++ pro Linux (konkrétně Ubuntu  9.04, aby to pod ním spolehlivě chodilo).

Chci udělat SW pro PC konkrétně 14 místný nebo 16 místný generátor unikátních čísel, aby byla vyloučena ta možnost, že budou vygenerována 2 za sebou jdoucí nebo dokonce duplicitní čísla. Musí to být po překladu použitelné na platformě Windows i Linux.

Rád bych na tento účel použil právě nějaké dobré C případně C++ protože ho později chci využívat i na jiné další účely (věnovat se tomu hlouběji). Vím že toto výše popsané je možné realizovat i v Pythonu, Pascalu a Bůh ví v čem ještě, dokonce prý i Excel a jeho obdoby by to prý dokázaly ale já bych nejraději použil nějaké to osvědčené a rychlé C. PŘITOM ABY TO NEBYL NĚJAKÝ OBROVSKÝ BALÍK DAT. Tak max. do 1GB včetně knihoven. Nemám v Linuxu o tomto vůbec rozhled.

Kdo mi co poradí? Můžete mi na základě nějakých svých osobních zkušeností poradit. Jde mi o to, aby se do toho člověk snadno a rychle vpravil, aby nad tím nemusel měsíc bádat a pokusničit. C jako takové celkem znám.   Děkuju předem.
« Poslední změna: 10 Května 2012, 13:45:34 od Dr Fuss »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re:Kam na C nebo C++ pro Linux
« Odpověď #1 kdy: 10 Května 2012, 13:44:47 »
A co představujete pod "dobrý C/C++ pro Linux"? To hledáte IDE (vývojové prostředí), kompilátor nebo co?

Vývojová prostředí (příklady): Anjuta, Geany, KDevelop, NetBeans... (nebo jakýkoli textový editor)
Kompilátor: gcc (resp. g++ pro C++) (nejlépe nainstalovat metabalíkem build-essential).

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 10 Května 2012, 13:59:57 »
C jako takové celkem znám.

tomuhle tvrzeni neverim.
v C jsou na to potreba cca 3 radky kodu
EDIT: pokud mas cislo s omezenou delkou, tak se nevyhnes tomu, ze nekdy budou vygenerovana 2 stejna cisla
« Poslední změna: 10 Května 2012, 14:01:34 od Šuohob »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 10 Května 2012, 14:00:39 »
No kompilátor a nejspíš i IDE které to všechno nějak zastřešuje. Prostě nějaký osvědčený snad průměrný balík. Nehodlám se stát nějakým superborcem, ale aby to zvládalo vytvořit některé celkem dnes běžné věci na PC jako třebas vytvoření nějakého, menu na monitoru, panelu s tlačítky na monitoru na které když se klikne myší aby se něco spustilo, např. vytvoření souboru s daty, aby se spustila sériová komunikace atd. Taky aby se nechalo na monitoru naprogramovat - průběžné zobrazování číselnou indikací, hodnoty z registrů atd. Nevím nic konkrétního mě nyní nenapadá... Jsem technik ale na Linuxu zatím tápu.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 10 Května 2012, 14:05:40 »
O Gcc jsem už slyšel z několika stran. Možná to bude to co potřebuju. Zkusím to díky za tip. Uvítám ale i další.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 10 Května 2012, 14:09:58 »
Tak kompilátor (gcc) jsem vám už napsal. IDE si vyberte dle vlastních preferencí, ale pokud neplánujete dělat projekty o stech až tisících řádcích, tak si vystačíte i s obyčejným textovým editorem. Co se samotného programování týče, to vám třeba poradí někdo jiný, ale pokud se chcete pustit do nějaké grafiky, tak vězte, že např. v Pythonu to budete mít mnohem jednodušší než v C/C++, ale i to jde (většina systému co máte před sebou je napsána v C/C++ takže všechno jde, když to umíte).

IDE popsaná u nás na Wiki:
http://wiki.ubuntu.cz/Geany
http://wiki.ubuntu.cz/NetBeans

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Května 2012, 14:52:44 »
U jednočipových mikroprocesorů preferuju assembler ale tady se to pro složitost už jaksi nedá a tak se tu chci orientovat alespoň na ta C.

Vím že kdo programuje uP v C sice mu to odsejpá, ale neustále se potýká s nedostatkem prostoru pro program.
Assemblerista na uP tento problém většinou vůbec nezná a spousta paměťi mu naopak vždy zbývá volná!

U PC je C však dnes asi optimum. I když i dnes jsou fajnšmekři kteří i na PC dělají části programů nebo dokonce i celé programy v assembleru.

Že většina podstatných SW komponent v Linuxech i Win. je napsaná v C vím.

Rád bych si osvojil něco, abych za nějaký čas poznání zase nemusel přecházet na nějaké jiné C. Rád bych si teda nechal poradit.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 10 Května 2012, 15:19:37 »
"Jiné C" není. Je jen jedno C. C je programovací jazyk, má nějaké standardy (starší ANSI C, novější C99), ale jazyk to je jen jeden a na kompileru (alespoň tedy na úrovni syntaxe) nezáleží. Na Linuxu (Unixových systémech obecně) je prostě standardním kompilátorem GCC, tak to prostě neřešte.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.