Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár dotazů od laika  (Přečteno 3080 krát)

mkb

• Návštěvník
Pár dotazů od laika
« kdy: 15 Května 2012, 22:12:12 »
Dobrý den,
 Nové W8 se mi nelíbí, Vista (kterou momentálně používám) je šíleně pomalá a MAC OS je pro mě velice omezující systém a hlavně cenově jinde.Můj NTB na tom není výkonem zrovna nejlépe aby stíhal W7 a navý nejsou peníze. Často teď čtu články o tom že se vývojáři čím dál tím víc obrací na Linuxové platformy. Uživatelské rozhraní, které jsem zkoušel online na stránkách ubuntu.cz se mi líbilo. Je nesmírně přehledné a líbí se mi dost prvků, které jsou velice intuitivní...
Ale jako absolutně neznalý člověk co se týče Linuxu či Ubuntu mám pár dotazů:

1: Jak je na tom Ubuntu a případné připojení mobilního telefonu? Je kompatibilní a funguje to podobně jako ve Win?
2: A co přehrávání DVD filmů? Existují programy, které filmy na DVD, či AVI přehrají bez problémů ( např: VLC Media player, BS Player...)?
3: Jak je na tom Ubuntu co se týče náročnosti na HW? Stačí 1 GB ram na plynulé a svižné reakce?
4: Je vůbec Ubuntu výhodné a vhodné pro studenta, co NTB používá převážně na internet, poslouchání hudby, přehrávání filmů, úpravu fotek atd...?
5: Jak je na tom Ubuntu co se týče zabezpečení? Funguje na něm AVG?
6: Jaké má nevýhody oproti nejrozšířenějšímu OS tedy Win(ať jde o jakoukoliv verzi)?

Děkuji za odpověď

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Pár dotazů od laika
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2012, 22:28:16 »
1, pokud jde o pripojeni telefonu jako usb ctecku souboru tak bez problemu, ale aktualizace softu pomoci Ubuntu tezko.

2, naprosto bez problemu.

3, 1GB Ram staci.

4, ano je vhodne presne na to co pises.

5, zabezpeceni neres, proste neni treba :)

6, asi nevyhody jsou v prvni otazce :( Nejvetsi problem pro nove uzivatele je prave v tom ze nejde pouzivat specialni programy urcene primarne pro windows, ale vedsinou se da najit alternativa. Urcite ti doporucuji si nainstalovat Ubuntu vedle sveho Windows na vlastni oddil. Chce to zvyk ale stoji to za to.

Ps: pisu to na mobilu tak se mi nechce patlat s diakritikou.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2012, 23:14:42 »
Dobrý den,
 Nové W8 se mi nelíbí, Vista (kterou momentálně používám) je šíleně pomalá a MAC OS je pro mě velice omezující systém a hlavně cenově jinde.Můj NTB na tom není výkonem zrovna nejlépe aby stíhal W7 a navý nejsou peníze. Často teď čtu články o tom že se vývojáři čím dál tím víc obrací na Linuxové platformy. Uživatelské rozhraní, které jsem zkoušel online na stránkách ubuntu.cz se mi líbilo. Je nesmírně přehledné a líbí se mi dost prvků, které jsou velice intuitivní...
Ale jako absolutně neznalý člověk co se týče Linuxu či Ubuntu mám pár dotazů:

1: Jak je na tom Ubuntu a případné připojení mobilního telefonu? Je kompatibilní a funguje to podobně jako ve Win?
2: A co přehrávání DVD filmů? Existují programy, které filmy na DVD, či AVI přehrají bez problémů ( např: VLC Media player, BS Player...)?
3: Jak je na tom Ubuntu co se týče náročnosti na HW? Stačí 1 GB ram na plynulé a svižné reakce?
4: Je vůbec Ubuntu výhodné a vhodné pro studenta, co NTB používá převážně na internet, poslouchání hudby, přehrávání filmů, úpravu fotek atd...?
6: Jaké má nevýhody oproti nejrozšířenějšímu OS tedy Win(ať jde o jakoukoliv verzi)?

Děkuji za odpověď

Jen doplním za sebe:
1) Jak psal kolega; kdyžtak napište typ telefonu a najdeme detaily.
2) Určitě dobře, třeba VLC na Ubuntu chodí dobře, doporučuji také SMPlayer.
3) 1 GB určitě samotnému Ubuntu stačí, to spíš záleží na aplikacích (100 tabů ve Firefoxu udělá svoje). Na slabší počítače doporučuji Lubuntu, v pohodě se vejde do 256 MB.
4) Já myslím, že ano, ale co je výhodné, si stejně musí vyzkoušet každý. Doporučuji Ubuntu instalovat vedle Windows, starý systém nemazat a startovat ten nebo onen podle potřeby. Dualboot je jednoduchý, bezpečný a užitečný.
5) Bezpečnost Ubuntu pokládám za takovou, že o ní prakticky nepřemýšlím (snad to není chyba). Za ca. 7 let, co mám Linux jako hlavní systém, jsem neřešil viry ani nic takového. Antivirus pro Linux jsem instaloval jednou, ale byl určen jen k ochraně síťových počítačů s Windows...
6) Některé programy určené pro Windows nechodí, některé chodí jen pomocí prostředí wine (což je trochu otrava), některý hardware nechodí nebo chodí omezeně (hlavně atypické nebo superlevné kusy), lidi na Ubuntu nejsou zvyklí, firma stojící za Ubuntu nemá peníze na reklamu ani lobbing pro státní nákupy, v posledních letech se občas nasazují nedostatečně ozkoušené novinky...
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2012, 23:52:07 »
Za sebe říkám: Dejte tomu týden, neodsuzujte jiný způsob ovládání jen proto, že je něco jinak než ve win.

Když se vám nebude líbit prostředí, dá se vyměnit za (úplně) jiné. Viz třeba Unity (výchozí), KDE, XFCE - možností je hodně, na netu najdete screenshoty, jak které prostředí vypadá. Můžete si jich samozřejmě nainstalovat víc a podle potřeby je přepínat a testovat které vyhovuje nejlíp, ale to už odbíhám...

Další tip&trik - programy se v ubuntu instalují principiálně jinak než ve win, z repozitářů. Díky tomu funguje hromadná aktualizace, že na 3 kliknutí se zaktualizují všechny programy a nemusíte řešit každý zvlášť.

Nakonec doporučuji si systém vyzkoušet nanečisto. Když nastartujete systém z CD/flashky, je tam volba Vyzkoušet - naběhne celé prostředí, doporučuji otestovat speciální klávesy a *wifinu. Bez funkční wifiny se těžko googlí ;)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 16 Května 2012, 00:38:46 »

2. bez problemu
3. Sam mam notes se skoro 1GB ram a i 100 tabu ve firefoxu je v pohode (pravda, nemam tam zrovna ubuntu, ale debian). Swapovat zacne, az kdyz otevru parkrat openoffice, par PDF a k tomu tech 100 tabu, tj kdyz je zabrano cca 700-800 MB RAM. Pokud je pameti malo, tak s ni linux celkem prijemne setri
4. bez problemu
5. antivir netreba, ubuntu je jako kazdy unix like system staven s durazem na bezpecnost. Pokud by ti nejaky skodlivy kod chtel atakovat system, tak mu nejdriv musis k tomu vedomne dat opravneni. A viry konstruovane pro windows ti na ubuntu nepujdou
Pokud nejaky malware spustis napr. pod wine (v default nastaveni, jde to zmenit), tak ti maximalne muze cist tvoje osobni data, ale systemu neblizi
6. jine ovladani, ktere ma spoustu odpurcu (nastesti to jde zmenit), malo her pro ubuntu a absence ruznych velmi specializovanych programu (nicmene alternativu najdes skoro ke kazdemu win only programu)
« Poslední změna: 16 Května 2012, 00:41:18 od Šuohob »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

mkb

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Května 2012, 20:56:41 »
Aha, děkuji za rady... vysvětlíte mi prosím i způsob jak udělat ten Dualboot a vyzkoušet si to? Stačí pouze Stáhnout Ubuntu na flashku a pak vypnout PC a znovu zapnout s flashkou?

janek-m

• Host
« Odpověď #6 kdy: 16 Května 2012, 21:19:43 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku
ale podľa mňa je vyskúšanie Ubuntu cez Live Cd jednoduhšie (to je iba môj názor): http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
« Poslední změna: 16 Května 2012, 21:21:34 od janek-m »

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 16 Května 2012, 21:31:41 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku
ale podľa mňa je vyskúšanie Ubuntu cez Live Cd jednoduhšie (to je iba môj názor): http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Mezi instalací z flashky nebo z CD není žádný rozdíl.

Aha, děkuji za rady... vysvětlíte mi prosím i způsob jak udělat ten Dualboot a vyzkoušet si to? Stačí pouze Stáhnout Ubuntu na flashku a pak vypnout PC a znovu zapnout s flashkou?

Dualboot si Ubuntu udělá samo. Když na disku najde win, tak vás upozorní a zeptá se, co má dělat - jestli
a) má win smazat;
b) nainstalovat se vedle (to je ten dualboot, vždy při startu počítače si budete moct vybrat co se spustí)
c) něco jiného (ručně si můžete upravit, co na harddisku bude)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

mkb

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Května 2012, 21:41:44 »
OK děkuji za návod :) a rady :)

EDIT:
V návodu píšou že pro flashku je potřeba nějaká speciální aplikace, ta je už ve staženém Ubuntu a nebo ji mám teprve stáhnout?
« Poslední změna: 16 Května 2012, 21:43:38 od mkb »

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 16 Května 2012, 21:47:25 »
Treba stiahnuť tento program: http://unetbootin.sourceforge.net/

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.