Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Drastické zpomalení rolování po aktualizaci 10.04 [vyřešeno]  (Přečteno 2651 krát)

josef.g

• Návštěvník
Zdravím, hledám pomoc pro následující problém:
Mám pořád ještě Ubuntu 10.04 vzniklé postupnými aktualizacemi snad někdy od 7.04. Po nedávné aktualizaci jádra z 2.6.32-39 na 2.6.32-40 došlo k drastickému zpomalení a zpoždění při rolování myší v některých aplikacích, např. Evolution, OOo Calc, Thunderbird, Synaptic, apod., t.j. asi tam, kde je něco jako řádky (kupodivu i v ovládácím centru Ubuntu, kde se o řádcích moc mluvit nedá). Třeba Firefox je OK, tam ten problém není. Doufal jsem, že s další aktualizací se to třeba opraví a bootoval jsem radši do 2.6.32-39. Dnes po aktualizaci na 2.6.32-41 jsem zjistil, že i s tímto kernelem problém pokračuje. Napadlo mě podívat se na zatížení systému při rolování přes Htop a zjistil jsem, že při rolování se jasně "ujme vedení" X (usr/bin/X) a žere snad 98% výkonu procesoru. Compiz zapnutý nemám (nevím, jestli s tím souvisí).
Nemáte někdo tušení, v čem může být problém? Chystám sice přechod na nové LTS 12.04, ale ještě alespoň do prázdnin bych potřeboval udržet v provozu 10.04.
« Poslední změna: 21 Května 2012, 17:36:45 od josef.g »

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re:Drastické rolování
« Odpověď #1 kdy: 17 Května 2012, 17:12:49 »
ukaz nam prosim /var/log/Xorg.0.log
« Poslední změna: 17 Května 2012, 17:17:27 od ntz_reloaded »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Května 2012, 17:48:10 »
Dík za rychlou reakci, tady to je. Mimochodem, postihuje to i Epiphany, akorát ten Firefox je bez problémů. A navíc to teď začalo i u 2.6.32-39.
Dnes už bohužel končím, tak pokračování zítra.

[příloha smazaná administrátorem]

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2012, 17:52:08 »
Kód: [Vybrat]
EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized.
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed!                  *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO)             *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available                *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *

^^ tohle me zaujalo a moc se mi to nelibi ..

ukaz jeste ~/.xsession-errors kdyztak potom ..

resume: fglrx je opovrzenihodnej driver .. nejsem velkej expert pres ati, snazim se jim vyhybat .. zjisti, zdali u tebe nepodporuje 3d radeon nebo radeonhd driver radsi nez to fglrx (ve kterem je to zda se rozbite)

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 17 Května 2012, 23:58:10 »
Jakou máš grafiku?

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Května 2012, 16:41:32 »
Čau, posílám .xsession-errors.
Co se týče fglrx, tak to určitě není ideální, ale problémy jsem s ním měl jen jednou, tuším u 8.04 LTS když jsem nainstaloval AMD grafiku namísto integrované Intelovské. A to se vyřešilo instalací originál fglrx od AMD. V 10.04 používám verzi fglrx z repozitáře Ubuntu a doteď OK (tedy až na to, že mi od aktualizace Firefoxu na 10 a vyšší před pár měsíci Firefox pravidelně crashuje, v lepším případě mě vyhodí ze session, v horším totálně zatuhne stroj. Ale to možná nezavinil fglrx a je to spíš doplňující informace, teď to neřeším, víc používám Epiphany a doufám, že ve 12.04 to bude OK). Zkusím fglrx pokusně zakázat.

Co se týče grafiky, tak mám MSI R4350 D512H, t.j. Radeon HD4350.

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Května 2012, 17:31:39 »
Takže to vypadá následovně:
Při pokusu o zakázání fglrx přes Správce hardware jsem zjistil, že už zakázaný je. To se mi nepozdávalo, protože jsem si byl celkem jistý, že jsem ho měl povolený. Zkusil jsem ho povolit, což skončilo neúspěchem s odkazem na /var/log/jockey.log. Pak mě napadlo podívat se do Synapticu a ejhle, tam se mi samozřejmě fglrx ukázal jako nainstalovaný. Dal jsem ho v Synapticu kompletně odinstalovat včetně konfiguráků, restartoval jsem a znovu jej povolil přes Správce hardware. Po dalším restartu to zatím vypadá OK, rolování normální.
Takže se omluvám za vyvolání zbytečného rozruchu a asi už si budu muset konečně napsat na stěnu velkým písmem "Když se něco s..e, zkontroluj si ovladače grafiky".
Díky všem, kdo mi věnovali čas. (Za vyřešené to označím radši až za den za dva).
Ale samozřejmě nemám tušení, v čem spočívala podstata problému, bylo to takové řešení "a la Windows":-(

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
Re:Drastické zpomalení rolování po aktualizaci 10.04
« Odpověď #7 kdy: 19 Května 2012, 00:25:30 »
koukni prosim na ten svuj puvodni xorg.log .. vypliva z toho, ze jsi mel fglrx driver s rozbitym 3d (tedy jen 2d), zjisti nam prosim jakej ted pouzivas driver a pripadne ukaz ten log znovu .. abychom vedeli, jake je reseni

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Května 2012, 09:38:27 »
Takže přikládám poslední Xorg.0.log. Pak ještě screenshot informací z AMD CCC. Co se týče verze driveru, tak je to z repozitáře, fglrx 2:8.723.1-0ubuntu6. Pokud chcete další info, tak je rád poskytnu, ale potřebuji poradit. V dolování informací ze systému se moc nevyznám.

senozaty

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Května 2012, 22:44:04 »
měl jsem stejný problém a co se týče opery stačilo NÁSTROJE -->NASTAVENÍ --> POKROČILÉ VOLBY --> PROHLÍŽENÍ  a zaškrtnout pole PLYNULÉ POSOUVÁNÍ
Naprostej začátečník mám Linux týden a nerozumim plno názvům a věcem:D tak se dopředu omlouvám.
Ubuntu 10.10, GNOME 2.32.0 časem až zjistim co je ještě důležité,a jak to zjistim, sem hodim další popis PC.

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 21 Května 2012, 17:35:41 »
Ahoj, díky za snahu, ale tohle bylo opravdu rozhozeným driverem. Týkalo se to prakticky všech aplikací (viz. můj popis na začátku vlákna). Jediné co mě pořád trochu hryže, jak je možné, že Firefox nebyl postižený.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.