Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otevření adresáře  (Přečteno 4267 krát)

anyzek88

• Návštěvník
Otevření adresáře
« kdy: 04 Června 2012, 15:05:03 »
Zdravím, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Na mém ntb jsou respektive byly dva uživatelské účty, bohužel ten můj mi jedna osoba smazala, ale nechala zachovat všechny mé soubory. Jenže když se z toho druhého účtu snažím do mé složky kde všechny soubory mám snažím dostat tak mi to hlásí, že byl přístup odepřen a tudíž složku neotevřu. poradil by mi někdo jak bych to mohla napravit? Děkuju mockrát.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re:Otevření adresáře
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2012, 15:14:50 »
man chown
man chmod

priklad:

chown -Rv foo:bar /home/baz ### zmeni vlastnika/skupinu slozky /home/baz na foo:bar
« Poslední změna: 04 Června 2012, 15:16:39 od ntz_reloaded »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2012, 15:25:23 »
Tak nevím jestli nedělám něco špatně, ale píše mi to: adresář „/home/slbac“ nelze číst: Operace zamítnuta
vlastnictví „/home/slbac“ nelze změnit na anyzek

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2012, 15:35:01 »
Musíš to dělat s root právy (sudo) a tedy musíš znát root heslo (viz. wiki - http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo).
Čili ve tvém případě zkus toto:
Kód: [Vybrat]
sudo chown -Rv anyzek:anyzek /home/slbac
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2012, 15:49:46 »
Díky to se povedlo, jen při otevření složky tam mám pouze dva soubory jeden access-your-private-data.desktop a druhý readme.txt - Ten píše toto, ale ani jedno z toho nefunguje. THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.

From the graphical desktop, click on:
 "Access Your Private Data"

or

From the command line, run:
 ecryptfs-mount-private

C++odeG++irl-o.cc

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2012, 15:59:35 »
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1449168
Mohl by pomoct ten příkaz
ecryptfs-mount-private Ale musíš znát heslo, které jsi nastavila tomu předchozímu účtu.
« Poslední změna: 04 Června 2012, 21:23:08 od C++odeG++irl-o.cc »

Tauchy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Června 2012, 20:40:30 »
Ahoj
stisknout ALT + F2, do políčka spustit příkaz zadat gksudo nautilus, zadat heslo. Otevře se okno nautila, dohledat příslušné adresáře v /home. Pravé tlač. myši na adresáře, příkaz vlastnosti z kontextové nabídky, karta oprávnění, změnit vlastníka, skupinu a povolit čtení a zápis. Vlastník musí být ten účet, na kterém jsi přihlášena. Dole tlačítko "Aplikovat oprávnění na obsažené soubory" a zavřít.

C++odeG++irl-o.cc

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Června 2012, 21:52:02 »
No, já nevím, ale asi se tu jedná o to, že je ten /home/slbac šifrovaný.
Je tedy potřeba nějaké další heslo asi toho předchozího uživatelského účtu, který už neexistuje...
Asi by ho měl nabídnout zadat nautilus po kliknutí na ten soubor access-your-private-data.desktop(nevím jestli je k tomu potřeba gksudo nautilus, možná pomůže později tento postup) nebo zbývá použití toho příkazu ecryptfs-mount-private.

Ale určitě to nepujde bez zadání toho hesla.

« Poslední změna: 04 Června 2012, 21:59:01 od C++odeG++irl-o.cc »

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Června 2012, 22:08:06 »
Heslo znám to problém není, ale asi jsem vážně blbá nebo já nevím...Zkoušela jsem všechny Vaše rady a nic nepomohlo :o(. Složku jsem otevřela, ale kupodivu je prázdná, přitom mám na disku stále pouze 9GB volného místa ze 40GB, což jsem měla když tam ty soubory byly takže se smazat nemohly....

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2012, 22:21:54 »
Heslo znám to problém není, ale asi jsem vážně blbá nebo já nevím...Zkoušela jsem všechny Vaše rady a nic nepomohlo :o(. Složku jsem otevřela, ale kupodivu je prázdná, přitom mám na disku stále pouze 9GB volného místa ze 40GB, což jsem měla když tam ty soubory byly takže se smazat nemohly....

Protože se jedná o šifrovaný domovský adresář → http://wiki.ubuntu.cz/%C5%A0ifrovan%C3%BD%20domovsk%C3%BD%20adres%C3%A1%C5%99 (jestli nemáš opsaný ten klíč, tak jsi hádej kde...)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

C++odeG++irl-o.cc

• Host
« Odpověď #10 kdy: 04 Června 2012, 22:28:52 »
Můžeš to ještě zkusit znova, protože píšeš, že heslo znáš nebo se podívat  třeba na využití disku... co ti zabírá tolik místa přes GUI nebo příkaz
df -lh

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #11 kdy: 04 Června 2012, 22:32:18 »
Ono je rozdíl mezi heslem pro sudo (roota) nebo tím klíčem, o kterém mluvím já...

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 04 Června 2012, 22:41:05 »
Klíč samozřejmě nemám, takže tam .... vážně jsem. Tím pádem to tedy vzdávám, jen poprosím ještě o jednu radu, jak můžu pročistit disk, aby se mi tam uvolnilo místo, které mi zabírá již zmíněný nenaleznutelný adresář? Děkuju

C++odeG++irl-o.cc

• Host
« Odpověď #13 kdy: 04 Června 2012, 22:52:00 »
Je to asi tvoje věc, ale nechápu to celé už od začátku....
Citace
Na mém ntb jsou respektive byly dva uživatelské účty, bohužel ten můj mi jedna osoba smazala, ale nechala zachovat všechny mé soubory
Pokud to heslo nezná ani ten kdo ti ten účet smazal, tak to fakt nevím... Někdo to heslo snad musí znát ne?

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 04 Června 2012, 22:58:42 »
Jednalo se o můj uživatelský účet na který byl jedním člověkem smazán. Údajně vlezl do nastavení uživ. účtů, dal smazat a kliknul na zachovat soubory, proto tady řeším jak je z druhého účtu který v pc mám ten adresář se soubory najdu

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #15 kdy: 04 Června 2012, 23:06:37 »
Jednalo se o můj uživatelský účet na který byl jedním člověkem smazán. Údajně vlezl do nastavení uživ. účtů, dal smazat a kliknul na zachovat soubory, proto tady řeším jak je z druhého účtu který v pc mám ten adresář se soubory najdu

Ano, ale ten adresář /home, byl podle všeho šifrovaný... viz můj příspěvek výše. Prostě ten kdo dělal tu instalaci, tak zvolil šifrovat data, což je fajn věc, ale když od toho nemám "klíč", tak je mi to všechno na *censored*...

pariktadeas@jabbim.cz

C++odeG++irl-o.cc

• Host
« Odpověď #16 kdy: 04 Června 2012, 23:19:48 »
Já předtím myslela, že je to uživatelské heslo, ale pokud je to náhodně vygenerované a nikdo si ho nezapsal, získat data už asi nejde....
Zbavit se toho zbytečně zabraného místa na disku by asi ještě nějak šlo...  :)
Bude to asi jediná možnost, co s daty, ke kterým nikdo nemá přístup. Radši si svoje data někde zálohuj příště, pokud je to něco důležitého.  ;)

« Poslední změna: 04 Června 2012, 23:25:28 od C++odeG++irl-o.cc »

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 04 Června 2012, 23:24:18 »
Naštěstí to nebylo nic extra důležitého, ale jsem poučená. A ta data by šla smazat jakým způsobem?

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #18 kdy: 04 Června 2012, 23:45:39 »
Třeba naformátovat disk? Nevíme co je to za PC a jaká jsou specifika ;)

pariktadeas@jabbim.cz

anyzek88

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 05 Června 2012, 01:51:41 »
PC je HP Compaq nx6110, disk 60GB, model ATA HTS541060G9AT00

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #20 kdy: 05 Června 2012, 08:06:43 »
No to jsem zrovna nemyslel, záleží na tom, jestli to nepoužívá někdo další apod. Jestli tam máš data jenom ty a jsi smířená s tím, že začneš znova, tak jednoduše přeinstalovat systém...

pariktadeas@jabbim.cz

beer

• Host
« Odpověď #21 kdy: 05 Června 2012, 10:24:41 »
Vytvořit stejného usera se stejným heslem nepomohlo? Při přeinstalování bez formátování taky není nutné ani u šifrovaného /home zadávat klíč, pokud se jméno a heslo shodují. Četl jsem. to.

RiP

• Aktivní člen
  • *
    • Richard Pastrňák
« Odpověď #22 kdy: 05 Června 2012, 13:52:37 »
Zdravím. Je to tak, jak píše beer. Pokud došlo jenom ke smazání uživatele, ale ne souborů, tak nic není ztraceno a už vůbec se nemusí formátovat :), na disku zůstaly jak zašifrované soubory, tak i klíč k jejich rozšifrování.

Šifrování domovského adresáře pomocí eCryptfs funguje tak, že se vytvoří skrytý adresář /home/.ecryptfs/USER, ve kterém je podadresář .Private - obsahující vlastní zašifrované adresáře a soubory (to je ten, který Vám zabírá místo na disku) a podadresář .ecryptfs - obsahující klíč k rozšifrování souborů (konkrétně se jedná o soubory wrapped-passphrase a Private.sig), který je zašifrován pomocí uživatelova přihlašovacího hesla. Když se uživatel přihlásí a zadá heslo, tak se adresář /home/.ecryptfs/USER/.Private namountuje do adresáře /home/USER, kde uživatel vidí rozšifrované adresáře a soubory, a šifrování probíhá "za letu" - on-the-fly.

Jelikož při smazání uživatele nebylo zvoleno smazání dat, tak na disku zůstaly všechny výše uvedené adresáře a soubory, tedy vše potřebné k rozšifrování dat při znalosti hesla. Takže stačí, když vytvoříte nového uživatele se stejným jménem a heslem, jako měl ten smazaný uživatel - tedy slbac, a dostanete se do stavu, jaký byl před jeho smazáním.

Nejprve změňte vlastníka a skupinu adresáře /home/slbac zpět na slbac
sudo chown -Rv slbac:slbac /home/slbac
Pak přidejte uživatele slbac pomocí
sudo adduser --no-create-home slbac
Teď byste se už měla úspěšně přihlásit do účtu slbac. Přihlaste se a do terminálu zadejte příkaz
ecryptfs-unwrap-passphrasezadejte heslo, zapište si zobrazenou passphrase a uložte na bezpečné místo. Passphrase slouží k tomu, abyste mohla v případě nouze rozšifrovat zašifrované soubory, např. kdyby Vám ta "jedna osoba" kromě účtu smazala i soubor s klíčem k rozšifrování ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.