Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavení jasu - Asus EEE 1001PX  (Přečteno 2206 krát)

kovalensue

• Návštěvník
Nastavení jasu - Asus EEE 1001PX
« kdy: 08 Června 2012, 13:38:11 »
Zdravím,

mám takový problém s nastavením jasu, se kterým se potýkám už od Ubuntu 10.04. Pokaždé když zapnu, restartuju nebo probudím pc, tak mám automaticky jas nastaven na maximum, takže ho vždy musím kvůli šetření baterie pomocí funkční klávesy (Fn+F5) shodit dolů - to funguje ....jas mohu ovládat bez problémů, ale když zase počítač vypnu/zapnu apod. tak mám opět jas na maximum.

Na askUbuntu sem našel tento thread, který se zabývá opačným problémem: http://askubuntu.com/questions/75935/hp-pavilion-dv5-doesnt-remember-brightness-settings-across-reboots

Taky jsem to zkoušel nastavit v nastavení jasu, ale problém vyřešen nebyl.

Vím, že je to prkotina a není to takový problém to vždy upravit, ale určitě musí být způsob jak to nastavit, aby to fungovalo korektně.

Předem díky za reakci,
kovalensue.
« Poslední změna: 08 Června 2012, 13:48:57 od kovalensue »
Windows 7 Proffesional, Linux Mint 15 - Mate

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude.

Rover623

Re:Nastavení jasu - Asus EEE 1001PX
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2012, 19:22:56 »
Takže, nejdřív mrkni jestli máš nainstalovaný "xbacklight", potom zkus v terminálu zadat
Kód: [Vybrat]
xbacklight -set 50 to by mělo shodit jas na polovinu, samozřejmě si tam můžeš dát v procentech kolik chceš.

Pokud to funguje, zadej
sudo gedit /etc/rc.local a před "exit 0" (na nový řádek) vlož ten příkaz výše.

Nejsem si jistý, ale pokud by ti to napoprvé nešlo, budeš muset tomu souboru přidělit spustitelný příznak.

kovalensue

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2012, 23:01:39 »
Mrknul jsem jestli mám "xbacklight". Nemám. Takže jsem ho přes Synaptic nainstaloval a vyzkoušel ten příkaz. Příkaz fungoval jak měl, tak jsem to zkusil hodit do toho konfiguráku (hnidopišská poznámka - nemělo by se do geditu lézt přes gksudo??:D). Uložil jsem to a dal restart a bohužel to nefunguje:(

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2012, 00:11:02 »
Mělo by se do geditu lézt přes gksudo, jenže to od 11.10 nějak blbne a dost často to otevře 2 instance geditu.

Zkus tomu souboru přidělit spustitelný příznak

kovalensue

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 09 Června 2012, 01:24:46 »
Zkus tomu souboru přidělit spustitelný příznak

Rád bych to udělal, ale abych pravdu řekl vůbec netuším co to je...:D Nebo jako tuším, ale nechci udělat nic blbě teď počítač docela potřebuju:D

Tak bych rád požádal o nějaký popis toho co udělat, díky.

Btw: Mě gksudo funguje dobře, ale zase tak často to nepoužívám takže bůh ví...

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 09 Června 2012, 11:12:24 »
Spusť si nautila jako správce, tedy
gksudo nautilus (tady to kupodivu funguje dobře, ale oblaží tě to spoustou chybových hlášek, ale ty můžeš ignorovat). Najdi soubor /etc/rc.local a dej si u něj "Vlastnosti" na záložce "Oprávnění" budeš mít dole políčko "Povolit spuštění souboru jako programu", to zaškrtni

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 09 Června 2012, 11:23:52 »
gksudo nautilus (tady to kupodivu funguje dobře, ale oblaží tě to spoustou chybových hlášek, ale ty můžeš ignorovat). Najdi soubor /etc/rc.local a dej si u něj "Vlastnosti" na záložce "Oprávnění" budeš mít dole políčko "Povolit spuštění souboru jako programu", to zaškrtni

To rovnou může psát
sudo chmod +x /etc/rc.local
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

kovalensue

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Června 2012, 14:11:31 »

No postupoval jsem podle tvých pokynů, ale jedna věc mě překvapila. To políčko zaškrtlé už je. Co to znamená?

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 09 Června 2012, 21:43:21 »
Že to nefunguje, takže tohle chování pravděpodobně způsobuje nějaký deamon GNOME, pravděpodobně bude nutné narvat to systému až po spuštění. Normálně si otevři aplikace po přihlášení a vlož to tam jako novou položku

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.