Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mrtvý MBR  (Přečteno 1757 krát)

Prefin

• Aktivní člen
  • *
Mrtvý MBR
« kdy: 08 Června 2012, 18:49:54 »
Ahojda všichni.
Potřeboval bych najít nějaký prográmek, který by dokázal obnovit zničený MBR na hadru.
Jedná se o ASUS EEE, na kterém mi Wokna při pádu totálně zrušily MBR.
Byl to jejich poslední podlej kousek, protože jsem je okamžitě vymetl jak z domácnosti, tak z firmy  >:(.
Ani mi to tak moc neva, protože ten noťas nebyl nejnovéjší, ale přeci jenom na něm bylo poměrně hodně fotek a videí, o který bych nerad přišel.
Zkoušel jsem všechno, co jsem kde našel - obnovu pomocí různejch programů, spouštěcí CD (fdisk fixmbr), speciální Woknové programy, sevisní WoknoCD, Gparted, dokonce jsem si koupil adapter abych to připojil do USB ale ani prd.
Bios o tom disku ví všechno co potřebuje, ale nedovede z něj nic přečíst ani nic na něj zapsat (což je celkem logické).
Zajímavé je, že na tom noťasku jde spustit skoro každá Live distribuce Ubuntu (Xubuntu) od verze 10.04 a běží celkem v pohodě. Sice píše spoustu blbostí při atartu ale když jsem tvrdohlavej tak nakonec přestane stávkovat a spustí se.
Protože neznám až tak moc tuto problematiku do hloubky, ptám se, jestli neexistuje Linuxový program, jehož schopnosti v obnově MBR jsou trochu vyšší, než u těch běžných.
O svěření nějakému teleti do servisu (s omluvou všem dobrejm servisákům) bych uvažoval asi jako poslední variantě.
Většinou je problém stejně mezi židlí a klávesnicí
---------------------------------------------------------------------------
Xubuntu 18.01 / W10

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Mrtvý MBR
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2012, 18:52:18 »
Nabootovat z live distribuce (jedno co), disk by se měl připojit a pak si potřebná data přemístit jinam (např. USB). Netřeba řešit obnovu zavaděče a následně už stačí formát a instalace nějaké distribuce (např. Ubuntu)  ;)

EDIT: ten formát se pak provede při samotné instalaci na pevný disk
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Prefin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2012, 19:01:32 »
Pokud by to šlo takhle tak bych s tím neotravoval.
O disku ví pouze bios a to jenom technické informace. Systém (ubuntu) z něj nedokáže číst i když ho Diskový nástroj vidí (Gparted už ale ne).
Xubuntu 18.01 / W10

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2012, 19:11:32 »
co na to použít testdisk? http://wiki.ubuntu.cz/TestDisk
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Prefin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2012, 19:22:57 »
To jsem našel taky (ale nakonec ještě nezkusil  :o), možná by tohle mohlo být řešení.
Díky
Xubuntu 18.01 / W10

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2012, 20:34:27 »
Potřebuješ program jako Testdisk a podobné, kteří nehledě na strukturu oblastí na HDD vytáhnout zbytky dat.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.