Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: prazdny grub  (Přečteno 915 krát)

hyperkoule

• Návštěvník
prazdny grub
« kdy: 09 Června 2012, 22:30:30 »
Dobry den, jsem absolutni linux amater, prechazim cerstve z windows takze je mi spousta veci cizich.

Dnes jsem nainstaloval nove Ubuntu 12.04 z flashky protoze jsem nemel po ruce CD. Pri instalaci bootloader vsak hodi instalace vzdy chybu. System je ovsem nainstalovan.

Pomoci nejakych navodu co jsem nasel jsem Grub2 nainstaloval mountul jsem SDA1 a pomoci grub-install tam neco udelal. Puvodne pri startu blikal jen bily kurzor _ a nic. Ted najede Grub loader a s nim se objevi prikazova radka. Otazka tedy zni jak dostanu ubuntu jenz je na SDA1 ostatni jsou swap a extended...na seznam nejlepe aby bootoval automaticky. Win v PC nemam chci se ho uplne zbavit, jsem na "live flash CD" :]

dekuji

edit: tak jinak mountul jsem sda1 ale instaloval na sda...to jen aby nedoslo k mystifikaci ;]
« Poslední změna: 09 Června 2012, 22:35:15 od hyperkoule »

Rover623

Re:prazdny grub
« Odpověď #1 kdy: 09 Června 2012, 22:46:10 »
Spusť LiveCD nebo LiveUSB a do terminálu dej tohle
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l výpis sem

hyperkoule

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Června 2012, 23:02:29 »
Ten vypis jsem delal uz predtim, uz jsem to nejak rozjel pres aplikaci grub customizer ktery nejak ten konfiguracni soubr vygeneroval. System uz nabiha normalne z disku, akorat je v poradku ze v tom docku vlevo je pod dashem tlacitko install release jenz spusti opet instalaci systemu?

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0002b1b7

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1            2048   616763391   308380672   83  Linux
/dev/sda2       616765438   625141759     4188161    5  Extended
/dev/sda5       616765440   625141759     4188160   82  Linux swap / Solaris

jinak tady mas vypis.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2012, 23:33:34 »
Standardní rozdělení od automatického instalátoru, pokud v tom systému nic nemáš asi bych provedl novou instalaci, nejdřív si otestuj ISO soubor ze kterého vytvoříš instalačku. Postup je tady http://wiki.ubuntu.cz/Jak%20vyp%C3%A1lit%20ISO pod položkou "Jak vypálit ISO".

Pak vytvoř standardní instalační médium (CD nebo USB), buď pomocí tvůrce spouštěcího disku v Ubuntu nebo pomocí Unetbootin ve Windows, následně při spouštění systému (když je na obrazovce ten piktogram dole) něco zmáčkni a z následujícího menu zvol test na chyby.

Pokud vše dopadne správně, můžeš pokračovat k instalaci. Až se tě instalátor bude ptát kam nainstalovat zvol "Něco jiného" což je manuální dělení disku. Disk rozděl následovně:

a) vytvoř první oblast jako primární na začátek, souborový systém ext4 a přípojná bod "/", její velikost nechám na tobě, ale bude pro systém, neměla by být tedy menší než 20GB, raději 40GB

b) vytvoř druhou oblast, parametry budou stejné jako u první, jen přípojný bod dej "/home", to bude oblast pro tvoje data, při jejím vytvoření ovšem pamatuj, že si musíš nechat malou část disku ještě pro "swap"

c) nakonec vytvoř swap, udělej ho jako primární oblast umístěnou na konec, jako souborový systém dáš "odkládací prostor". Jeho velikost by ovšem měla být alespoň 125% paměti RAM pokud chceš používat hibernaci (uspání na disk).

Nyní na stejné obrazovce pod oknem s dělením disku překontroluj pole kam umístit zavaděč, mělo by tam být /dev/sda, pokud to tam není, kliknutím si vyroluj menu a zvol přímo instalační disk /dev/sda, nikoli sda1 nebo sda2, prostě jen /dev/sda. Nyní můžeš zahájit instalaci.

Po instalaci ještě udělej
Kód: [Vybrat]
sudo tune2fs -m 1 /dev/sda2

hyperkoule

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2012, 17:05:06 »
zkusim jak jsi napsal, vse se zdalo ze fungovalo jak ma, ale fakt jsem nevedel proc mi to nabizi install release a hlavne mi neustale zamrzaval system. Zkusim to nainstalovat z toho cd s tim rozdelenim co jsi popsal. Snad dopadnu lepe nez tentokrat. Dekuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.