Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Latinský slovník  (Přečteno 2514 krát)

jakub.talich

• Host
Latinský slovník
« kdy: 19 Června 2012, 21:28:48 »
Poraďte nějaký česko-latinský a latinsko český slovník pro Linux...musí mít: výslovnost

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Latinský slovník
« Odpověď #1 kdy: 19 Června 2012, 21:35:02 »
Poraďte nějaký česko-latinský a latinsko český slovník pro Linux...musí mít: výslovnost

Výslovnost u latiny? Nechci bejt rejpal, ale kodifikováno je vícero verzí, dá se říct, že každý národ (Italové, Francouzi a mnozí další) si to vyslovuje po svém, přizpůsobuje si to své výslovnosti. Pak je tu varianta vycházet ze středověké latiny, tj. např. používáno u nás v ČR. Čili otázka zní, která ta výslovnost to vlastně má být?  ;)

O programu nevím, bo mi stačí slovnik.cz případně klasická kniha.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 19 Června 2012, 22:22:23 »
Je třeba rozlišit aplikaci a slovník.

Aplikací je hodně, nejlepší jsou asi StarDict nebo Golden Dict (ale ve zdrojích lze nalézt další). Oba podporují hodně datových typů.

Slovník, tedy samotná data (slovíčka) bude horší (spíše nemožné) sehnat. Ač se to může zdát podivné, tak i slovník je autorské dílo a jako takové podléhá ochraně, takže jen tak někde ke stažení nejsou. Svobodných slovníků je opravdu málo (já znám jediný a to anglicko-český).

Edit: Až mě to samotného překvapilo, ale našel jsem latinsko-český slovník dostupný k volnému použití -- http://www.david-zbiral.cz/jazyky.htm -- má ale jen 5 tisíc slov a je v nevyhovujícím formátu.
« Poslední změna: 19 Června 2012, 22:47:24 od Vojtěch Trefný »

jakub.talich

• Host
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2012, 09:42:47 »
Zkoušel jsem hledat latinskou databázi pro Lingea Lexicon 5, ale marně...  ???

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.