Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu po instalaci  (Přečteno 4288 krát)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu po instalaci
« kdy: 04 Července 2012, 00:22:34 »
Dovolil jsem si sepsat a postnout článek k přizpůsobení Ubuntu po instalaci. Znalci a prodíci mě poženou, ale snad to začátečníkům k něčemu bude. Původně určeno pro linuxexpres, ale Mirovi se to zdálo přece jen až moc uhozené...

Tak tedy: http://dl.dropbox.com/u/5578392/Ubuntu%20po%20instalaci.7z

Josef(pepa)Slaninář

• Návštěvník
Re:Ubuntu po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2012, 19:38:00 »
Nazdar
Hele myslím ,že tam máš chybu, když chceš pustit Nautilus (a jakýkoliv jiný grafický program) s právy root musíš napsat
Kód: [Vybrat]
gksudo nautilus a né
sudo nautilusviz.http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
Nemýlím se snad?

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2012, 17:33:39 »
Nazdar
Hele myslím ,že tam máš chybu, když chceš pustit Nautilus (a jakýkoliv jiný grafický program) s právy root musíš napsat
gksudo nautilus a né
sudo nautilusviz.http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
Nemýlím se snad?

Nikoliv, je to správně, přečtěte si ten článek pozorněji :-)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2012, 17:54:41 »
Tak aj v clanku je chyba. :D
Ma byt
gksudo nautilus
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tauchy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Července 2012, 12:56:22 »
Při otevírání Nautila přes terminál lze použít

sudo nautilus
Pokud se otevírá Nautilus přes ALT + F2, je potřeba zadat:

gksudo nautilus
Autor to ve svém článku popisuje správně:

Citace
Samotný Nautilus v podobě, jaké je, vám nedává administrátorské možnosti. Abyste je získali, spusťte Terminál a napište příkaz
sudo nautilus.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #5 kdy: 10 Července 2012, 11:58:07 »

sudo nautilus

gksudo nautilus

Citace
Samotný Nautilus v podobě, jaké je, vám nedává administrátorské možnosti. Abyste je získali, spusťte Terminál a napište příkaz
sudo nautilus.

Ten problém ale vůbec není v tom, zda se zobrazí pro zadání hesla okno, nebo ne. Problém je v tom, že gksu/gksudo nastaví proměnnou $HOME na roota, kdežto sudo nikoliv. Také do tempu kopíruje .Xauthority. Grafický program spouštěný rootem,
zapisující do uživatelova home adresáře není moc dobrý nápad.

https://help.ubuntu.com/community/RootSudo#Graphical_sudo
« Poslední změna: 10 Července 2012, 12:03:40 od GdH »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 10 Července 2012, 12:31:16 »

sudo nautilus

gksudo nautilus

Citace
sudo nautilus.

Ten problém ale vůbec není v tom, zda se zobrazí pro zadání hesla okno, nebo ne. Problém je v tom, že gksu/gksudo nastaví proměnnou $HOME na roota, kdežto sudo nikoliv. Také do tempu kopíruje .Xauthority. Grafický program spouštěný rootem,
zapisující do uživatelova home adresáře není moc dobrý nápad.

https://help.ubuntu.com/community/RootSudo#Graphical_sudo

... protože už by se dotyčný nemusel nalogovat... takže za "správnou" variantu považuji to gksudo
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 10 Července 2012, 16:03:51 »
Přečetl jsem si ten "článek" a připadá mi jak kdyby ho psal vyznavač systému Windows. Netvrdím že tam nejsou dobré rady ale jako začátečník si přečíst tohle tak si Ubuntu nikdy nenainstaluji. :-\
Bylo by fajn kdyby jsi to rozřezal a ty kousky rozhodil na Wiki do patřičných sekcí třeba jako tipy a triky... ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 10 Července 2012, 17:08:38 »
Petře, Petře... Asi budu souhlasit s Mirem.

Bod 1

Citace
Jeho použití je popsáno na wiki, některé informace tam již nejsou aktuální

A řešením je tedy napsat nějaký dokument místo opravit to na Wiki.

Bod 2

Sice to nepovažuji za důležitou věc, ale budiž.

Bod 3

Proč zase "jako ve Windows"? Ubuntu není Windows a Dash umí procházet aplikace po kategoriích.

Bod 4

Až na to šílené vysvětlení budiž. Začátečník ale stejně neví, co to je Classic a Shell a jedině ho to zmate.

Bod 5

Ano, ve Windows se to tak chová, ale v Linuxu má kliknutí prostředním tlačítkem asi milionkrát užitečnější funkci, tak proč ji prasit, když skrollovat se dá normálně kolečkem.

Bod 6

Zde bych vážně rád věděl, kdes na tuhle blbinu přišel. Vyzkoušeno na mém počítači i v čisté instalaci 12.04 ve VirtualBoxu a všude samozřejmě mohu po povolení automatického přihlašování používat sudo a dělat veškeré správcovské úkony včetně změny zpět na "normální" přihlašování.

Bod 7

Jak se takový účet zablokuje? (Ok, zapomenu heslo, ale to máme popsáno ve FAQ)

Bod 8

Netuším, proč si dělat Windowsácký vzhled, ale budiž. Proč ale ten Synaptic? Centrum softwaru je moc user-friendly?

Bod 9

Radši bez komentáře...

Bod 10

To jde ale pomocí již nainstalovaného Diskového nástroje.

Bod 12

Zásadní chyba je už to "stáhl jsem si".

Snaha se jistě cení, ale výsledek je bohužel dost otřesný...

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 13 Července 2012, 21:28:12 »
Tož jsem se po delší době podíval na forum a koukám na komentáře. Snad tedy tolik jako odpověď:

To, co jsem si v uvedeném článku dovolil sepsat, jsou řešení otázek a potíží, které jsem měl a které jsem nějak vygooglil. Každý má jiný řekněme vkus a jiné zvyklosti, já mám svoje a chci, abych měl systém, který je dokáže respektovat. Takže se mi to tak nějak podařilo a jsem relativně spokojený. Někomu ty uvedené body mohou připadat jako pitomost, ale popravdě koukat na ohavný výchozí vzhled Ubuntu nemusím (a taky teda nebudu ani náhodou) a zapínat po každém startu numlock jak idiot taky ne. Účet jsem si dost hnusně zablokoval několikrát a rootovská práva taktéž - když jsem experimentoval. Naposledy se tak stalo minulý týden a šel jsem spát myslím o půl šesté ráno. A dalo mi hodně práce vůbec na netu něco najít. A přitom stačilo tak málo - odfláknout si typ účtu správce. A byl jsem totálně v p... (Musel jsem přes live jít do etc atd.)

Formulace "stáhl jsem si" je přesná, protože mám doma celkem mizerné připojení a různé instalační balíky si stahuju radši v práci.

Tu věc jsem spáchal kdysi dávno, ale od té doby se řada věcí změnila a k ledačemu mám trochu jiný přístup, dneska bych to splichtil poněkud jinak.

Já to za až tak otřesné nepovažuju. Trochu s lidmi komunikuju a asi znám jejich požadavky atd. A přesvědčiot někoho je celkem pracné. Což ale nadšení skalní fanoušci, kteří léta neviděli wokna, těžko můžou posoudit... prostě klasický uživatel je něco trochu jiného. A taky vím, že na odpudivý gnomický vzhled nenalákám nikoho ani heverem.

Pro mě osobně těch pár řádků má nějaký význam, i když už jsem mnohem dál.

Tolik asi výše k uvedenému.
« Poslední změna: 13 Července 2012, 21:39:06 od Petr Valach »

MaSo_CZ

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 13 Července 2012, 22:35:02 »
... a zapínat po každém startu numlock jak idiot taky ne.

Mně se numlock zapínal již od samotné instalace U12.04 (a to samé tuším i na 8.04, 8.10, 9.04, 9.10), nic jsem nemusel ladit... :o :)
desktop: AMD FX-8120 & CRUCIAL 8GB (kit 2x 4GB) Ballistix Tactical 1866MHz @ ASUS M5A88-V EVO: Ubuntu 12.04/64b
server:    AMD Duron@1400MHz: Debian v6

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #11 kdy: 13 Července 2012, 23:35:20 »
Což ale nadšení skalní fanoušci, kteří léta neviděli wokna, těžko můžou posoudit...

Ano, skalní možná, ale neboj se, že neznám WIN, až moc dobře...
Stále mi chybí vyjádření k tomu sudo/gksudo... sorry, ale to co tam píšeš je nesmysl, gksudo je dobře.
Ostatní vystihl Vojta...

P.S. A nemám Ubuntu jako náboženství  ;D
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 14 Července 2012, 01:06:56 »

Stále mi chybí vyjádření k tomu sudo/gksudo... sorry, ale to co tam píšeš je nesmysl, gksudo je dobře.

Můžu tedy poprosit o vyjádření, jak to tedy je doopravdy? Vždyť oboje přece vede ke (skoro) stejnému výsledku, ne? Díky.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #13 kdy: 14 Července 2012, 01:16:18 »

Můžu tedy poprosit o vyjádření, jak to tedy je doopravdy? Vždyť oboje přece vede ke (skoro) stejnému výsledku, ne? Díky.

Vždyť jsem ti to psal, v čem je rozdíl.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 14 Července 2012, 01:31:25 »

Vždyť jsem ti to psal, v čem je rozdíl.

Moc se omlouvám! Nejdůležitější poznámka mi unikla. Děkuju za připomenutí. Myslím, že tomu rozumím trochu líp, díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.