Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kernel nestartuje/nebootuje  (Přečteno 2315 krát)

M

• Návštěvník
Kernel nestartuje/nebootuje
« kdy: 06 Července 2012, 23:32:16 »
Zdravím linuxovou komunitu,

po výběru jakéhokoliv jádra z grubu se objeví prázdná obrazovka a z harddisku se okamžitě přestane načítat a já si s tím nevím sám rady.

Stalo se mi to tak, že jsem dal notebook do opravy a vyndal si z něj harddisk. Ten jsem připojoval a bootoval ze všeho počítačového zařízení, co doma máme, co bylo zrovna nepoužívané, abych se dostal ke svým datům. Na stolním PC mě štvala nepodporovaná 3D accelerace, tzn. Unity 2D či ořezané GNOME a problikávající pruh na monitoru, tak jsem chtěl nainstalovat nesvobodné ovladače. Všechny pokusy o nainstalování jakéhokoliv ovladače (normálně přes klikátko) byly provázeny hláškou o neúspěchu a po několika rebootech na různá jádra, jsem prostě nenajel.

Zkoušel jsem boot-repair, ten mi ohlásil chybu a nic nevyřešil, až na to, že mi pro vás získal tento odkaz http://paste.ubuntu.com/1078545/

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Kernel nestartuje/nebootuje
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2012, 23:45:46 »
To je dost nešikovné řešení, asi bych bootval z livecd nebo liveusb a ten disk z nb bych pouze mountoval, abych se dostal ke svým datům. Ještě k tomu, pokud ten hdd cestoval na více PC a nezůstal v jednom jediném. Počkat na opravený nb a uvést do původního stavu.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

M

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Července 2012, 23:58:54 »
To je dost nešikovné řešení, asi bych bootval z livecd nebo liveusb a ten disk z nb bych pouze mountoval, abych se dostal ke svým datům. Ještě k tomu, pokud ten hdd cestoval na více PC a nezůstal v jednom jediném. Počkat na opravený nb a uvést do původního stavu.
:) možná je to nešikovné, ale já si chtěl užívat svobodu linuxu naplno. ;D Šlo mi více o nastavení rozhraní a nenutnost se všude přihlašovat, než o kopírování dat. A tohle mi odpusťte ale než jen liveCD to radši Windows :)

Můžeš rozvést to uvést do původního stavu?
Vzhledem k tomu, že mi to dělá na více mašinách, nečekám jakoukoliv změnu k lepšímu na mém nb, až se vrátí.
« Poslední změna: 07 Července 2012, 01:43:51 od M »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 07 Července 2012, 11:40:32 »
Já netuším, co jsi dělal za změny,  takže uvedení do původního stavu je na tobě ;D. Ale pokud jsi doinstalovával jakési nesvobodné ovladače, předpokládám, že v nb nebudou potřeba, takže zbavit se potom minimálně jich.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

M

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Července 2012, 14:46:04 »
Jelikoz mi to na kazdy ten nesvobodny (i svobodny) hlasilo, ze nejde nainstalovat, tak bohuzel taky nevim, co jsem provedl za zmeny.  ;D

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 07 Července 2012, 20:48:47 »
Pokud tvuj system na harddisku je na pro tu samou architekturu, jako je hardware, na kterem jsi to bootoval, tak bych nevidel problem, bootovat by to melo bez problemu
Mrkni se, jestli se napriklad nesnazis bootovat 64bit system na 32bit hardwaru.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

M

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2012, 00:27:01 »
ahaaa :) to je muj problem, zakempil jsem to moc dlouho u jedinyho pocitace, ktery zrovna nema 64bit :) zaslouzil bych facku, dik za tip :) necekal jsem ale ze to bude toto, kdyz se mi to posledne stalo i na hw, ktery podporuje 64, ale to nejspis jen zatuhl potom, co jsem tam delal s temi ovladaci...
slo by to nejak rozchodit i na 32bit hw? Treba instalaci 32bit kernelu a vyberem tohoto z grubu? Nebo je to blbost? ( nez to budu zkouset. Kdyz uz jsem si zalozil ten account na foru, tak se zeptam, urcite uz tu nekdo laboroval :) )
« Poslední změna: 08 Července 2012, 00:28:36 od M »

HenryT

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2012, 10:46:38 »
Já bych řekl, že nejde. 64 bit Ubuntu už nemá 32 bitové knihovny. A nedovedu si představit, co by jsi všechno musel udělat, aby to šlo. Ale pokud chceš HDD používat tímto způsobem, nainstaluj si tam 32 bit Ubuntu, aby jsi měl jistotu, že to rozchodíš na téměř jakémkoli hardware. Případně si tam nainstaluj jak 32, tak 64.  :D

M

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Července 2012, 09:53:35 »
asi to stejně zkusím, až bude čas :) beztak po upgradu na 12 stojí ten systém za málo, tak nemám co ztratit :)
Díky za všechny rady. :)

Tím reinstalem se asi vyreší i ta nemožnost doinstalovávat ovladače, takže se už asi nemám na co ptát. ???
« Poslední změna: 09 Července 2012, 09:55:28 od M »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.