Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upgrade z 11.04 na 12.04  (Přečteno 1455 krát)

Krajan

• Návštěvník
Upgrade z 11.04 na 12.04
« kdy: 12 Července 2012, 15:47:32 »
1) Přestože mám zatrhnuto ve správci  aktualizací "hlásit LT verze" nabídka povýšení na 12.04 se tam dosud neobjevuje. V metodice přechodu na 12.04 je popsán jen přechod z 10.10, nebo 11.10. Zkoušel jsem tedy mé 11.04 napřed povýšit na 11.10 ale krátce po instalaci se průběh zastaví na upozornění problému s připojení k síti, které je ovšem v pořádku. Zkoušel jsem takto upgradovat několikrát, vždy se stejným výsledkem, vždy se to "sekne" ve stejném místě, při Nastavování nových kanálů - hláška:"Selhalo stažení CDrom - Ubuntu 12.04 Precise Pangolino".
2) Mám na PC oba dva OS - jak WIN7 tak Ubuntu 11.04. Každý systém na samostatném disku. Přepínají se při startu Grubem. Šla by provést instalace 12.04 normálně z CDčka při fyzickém odpojení disku s WIN7? (Musím jej chránit jako oko v hlavě). Jak se pak při opětném připojení disku s WIN7 bude chovat dříve nainstalovaný Grub? Bude tam ještě? A hlavně bude disk s WIN7 schopen natáhnou tento OS? (Systém bych v tom případě přepínal volbou bootu při startu PC, nikoli přes Grub. Jinak také řečeno: Kdyby se mi v současné instalaci třeba fyzicky poškodil disk s Linuxem, neměl bych potíže při starování WIN7 kvůli Grubu?
 Krajan děkuje!

Rover623

Re:Upgrade z 11.04 na 12.04
« Odpověď #1 kdy: 12 Července 2012, 17:05:15 »
Bohužel, jaksi nepíšeš z kterého disku to bootuje nyní, pokud z toho na kterém je W7, tak tam už ani zavaděč Windows není, v jeho místě sídlí GRUB.

Pokud jsem správně pochopil, máš 2 fyzické disky, takže máš několik možností, disk s Windows můžeš nechat připojený.

Můžeš provést klasickou instalaci na druhý disk s tím zavaděč umístíš na současný disk (kde je Windows), tím budeš mít 12.04 a spouštění systémů tak jako teď.

Jako další možnost je obnovit zavaděč Windows a GRUB při instalaci Ubuntu umístit na stejný disk jako systém.

Tady potom máš 2 možnosti, pokud disk s Windows před instalací odpojíš, budeš si moct volit spuštění pouze přes boot nabídku BIOSu, na každém disku bude 1 systém s vlastním zavaděčem a nebudou o sobě vědět.

-nebo můžeš nechat disk s Windows zapojený a umístit GRUB na disk kam půjde Ubuntu, GRUB při instalaci detekuje přítomnost Windows a přidá si je do menu, ty potom nastavíš boot v BIOSu na disk kde je Ubuntu a budeš dostávat stejnou nabídku jako nyní, ovšem s tím rozdílem, že pokud by se disk s Ubuntu poškodil, jen v BIOSu přehodíš bootovací pořadí a bude ti normálně najíždět Windows.

Dál doporučuji udělat instalaci Ubuntu s odděleným /home. Nicméně k tomu povýšení, podívej se do seznamu zdrojů jestli tam nemáš zatržené CD jako zdroj SW, pokud ano, zruš to a zkus povýšit znova

Krajan

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2012, 15:09:17 »
Díky za odpověď, nicméně nyní se mi stalo následující:
našel jsem místo ve správci aktualizací, kde se chce připojit k CD/DVD, to jsem zrušil podle tvé rady a povýšení na 11.10 proběhlo bez nesnází. 11.10 však "neběhalo" zrovna čiperně a tak jsem opět povýšil tentokrát na 12.04.  To jsem si dal. Stalo se čeho jsem se bál. Instalace 12.04 zatuhla a volky nevolky jsem ji musel přerušit. Tím jsem o Linuxy přišel (byly na samostatném fyzickém disku). Byl jsem zvědav co to udělalo s WIN7 (rovněž na samost. fyzickém disku). Windowsí zavaděč je ale přepsán Grubem. Oba systémy startovaly asi z disku kde je WIN7. Takže když jsem volil v biosu bootovat z Win disku, objevila se nabídka Grubu. Z této nabídky se normálně win7 rozjely, nejsou poškozené, poškozené Linuxy samozřejmě ne. Při odpojení fyz. disku s bývalým Linuxem se Grubova nabídka neobjeví a WIN startovat nejdou. Takže jsem na rozpacích, kde ten Grub vlastně je?

Rád bych tedy obnovil MBR zavaděč na Windowsím disku a na Linuxový bych instaloval čistou novou instalaci (Home mám zálohované, mimo to má i svoji partition). Zavádění různých OS bych chtěl dělat jen přepínáním disků v Biosu.
Zde je otázka - jak obnovit MBR zavaděč na disku s WIN7? Jde to nějak bezpečně provést? Jinak uvádím, že spustím li Ubuntu z Live verze na CD, sviští Ubuntu nádherně. Rád bych se tedy vyhnul povyšování verzí, ale rovnou přeinstalovával s nulovým rizikem.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2012, 22:51:18 »
Obnovení zavaděče W7 by měla být poměrně triviální záležitost, návod nejdeš třeba zde http://www.sevenforums.com/installation-setup/177133-fix-mbr.html

Instalaci Linuxu potom proveď tak, že zavaděč GRUB umístíš na stejný disk jako systém. Nech přitom zapojený i disk s Windows, GRUB si ho detekuje a budeš mít opět k dispozici tu nabídku. Boot v BIOSu potom přepni na ten disk s Linuxem. V případě, že by se potom v budoucnu systém poškodil, stačí změnit boot sekvenci zpět na disk s Windows

Krajan

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2012, 09:06:00 »
Je to elegantní řešení. Děkuji za radu, zkusím to tak udělat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.