Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Málo místa  (Přečteno 1371 krát)

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Málo místa
« kdy: 22 Července 2012, 22:13:42 »
Ahoj, lidi mám problém. jsem v tomhle úplnej začátečník tak mějte trpělivost než si osvojím tendle OS.
Jedná se o to že jsem si ubuntu nainstaloval z flashky podle návodu. Vše ok ale tak nějaK JSEM  neodhadl místo na SW a pořád mě to dává hlášku že má málo místa přitom je tam volných 136 G může mi někdo poradit jak změnit to místo ukládání ale fakt všeho, jedná se i o programi v os.. díky
« Poslední změna: 22 Července 2012, 22:42:31 od raketak007 »

janek-m

  • Host
Re:Málo místa
« Odpověď #1 kdy: 22 Července 2012, 22:55:28 »
Ešte by si mohol uviesť, ako si rozdelil disk pri inštalácii Ubuntu. Ako uvádzaš, je tam 136 GB voľného miesta, tak zrejme si urobil chybu pri zadávaní prípojných bodov.

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #2 kdy: 22 Července 2012, 23:02:15 »
Sofrry ale kde přesně v menu nebo nastavení to zjistím, hrajýu si s nástrojem na spravování místa ale nevím moc se v tom nevyznám..

janek-m

  • Host
Re:Málo místa
« Odpověď #3 kdy: 22 Července 2012, 23:09:30 »
Keď otvoríš domovský priečinok, mal by si na ľavej strane vidieť všetky oddiely a ich veľkosť  (napr. súborový systém a pod.). Ale tu je dôležité, ako si rozdelil disk pri inštalácii.
Zadaj do terminálu df -h a uvidíš výpis rozdelenia diskov. Zaujímavé budú polžky "/" a "/home"
« Poslední změna: 22 Července 2012, 23:21:33 od janek-m »

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #4 kdy: 22 Července 2012, 23:19:12 »
nevím kde přesně myslíš, už to dělám hodimy a jsem z toho zmagořenej, dej pls lepší popis toho co mám udělat, jinak mi hrábne a notes poletí z 11 patra..  :) :)

janek-m

  • Host
Re:Málo místa
« Odpověď #5 kdy: 22 Července 2012, 23:27:20 »
Zadaj do terminálu df -h a daj sem výpis

Rover623

Re:Málo místa
« Odpověď #6 kdy: 22 Července 2012, 23:28:41 »
A když už v tom terminálu budeš, zadej taky
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l a výpis opět sem

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #7 kdy: 22 Července 2012, 23:50:55 »
haloo pánové mám to nainstalovaný teprve 4 hodiny..:-) Učím se s tím co to jde, čtu návody jak dement ale trvá to , ještě k tomu jsou v angličtině takže vopruz, co a kde je terminal?

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #8 kdy: 22 Července 2012, 23:55:56 »
plus ještě nemůžu rozbalit soubory co jsou v RARu protože se nějak dementně nahrál balík kde to je a nefunguje a novej nainstalovat nejde dokud se neopravý chyba ktará tam je ale já nevím zase jak. FAkt OS na prd.. Začínám už být netrpělivý, pořád to něco chce, pořád to není na ěnco připraveno, no děs..

geblina

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
  • Bez pivka a metalu si svět nedovedu představit.:-)
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #9 kdy: 23 Července 2012, 08:16:10 »
Pokud zobrazíš při instalaci podrobnosti,tak tam uvidíš vždycky co je špatně a jakým příkazem to opravit.

janek-m

  • Host
Re:Málo místa
« Odpověď #10 kdy: 23 Července 2012, 08:31:28 »
haloo pánové mám to nainstalovaný teprve 4 hodiny..:-) Učím se s tím co to jde, čtu návody jak dement ale trvá to , ještě k tomu jsou v angličtině takže vopruz, co a kde je terminal?
Všetky potrebné návody nájdeš tu: http://wiki.ubuntu.cz/. Predpokladám, že máš Ubuntu 12.04 s prostredím Unity - http://wiki.ubuntu.cz/Unity. Terminál nájdeš v dashi - klikni v postrannom paneli na logo Ubuntu a napíš do vyhľadávača "terminál"

plus ještě nemůžu rozbalit soubory co jsou v RARu protože se nějak dementně nahrál balík kde to je a nefunguje a novej nainstalovat nejde dokud se neopravý chyba ktará tam je ale já nevím zase jak. FAkt OS na prd.. Začínám už být netrpělivý, pořád to něco chce, pořád to není na ěnco připraveno, no děs..
Čo sa týka RAR súborov, skontroluj v synapticu, či máš nainštalovaný súbor UNRAR.
Obyčajne je Ubuntu po nainštalovaní schopné hneď pracovať ako plnohodnotný systém.  Aj práca s rar súbormi by mala fungovať.
Ideálne by bolo, ak by si mal nejakého známeho, čo používa linux, keby ti pomohol s nastavením a vysvetlil, čo a ako funguje.
« Poslední změna: 23 Července 2012, 08:37:40 od janek-m »

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #11 kdy: 23 Července 2012, 08:51:33 »
plus ještě nemůžu rozbalit soubory co jsou v RARu protože se nějak dementně nahrál balík kde to je a nefunguje a novej nainstalovat nejde dokud se neopravý chyba ktará tam je ale já nevím zase jak. FAkt OS na prd.. Začínám už být netrpělivý, pořád to něco chce, pořád to není na ěnco připraveno, no děs..
Nedělej si z hloupých lidí legraci, co Ti na blbosti skočí.

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #12 kdy: 23 Července 2012, 12:33:34 »
děkuji všem co mi tu snaží pomoci , mám ubuntu 10.04 mám ho už půl roku ale měl jsem to jako sekundární OS pro případ kdyby se něco stalo s Woknama. Bez nastavení a bez všeho, jen jako pojistku. Teď na ni přišla řada protože Winy nejdou ani pustit a těm už asi sotva něco pomůže. Nejideálnější by bylo to celý kompletně z formátovat celej netbook a pak to znova nainstalovat konečně se vším všudy, ani nevím zda mám to ubuntu celý nebo jen nějakou demo verzi. Jenže jak to zas udělat, tohle je zamotanej kolotoč, prostě to celý udělám znova a stáhnu nejnovější.. Co vy na to ?

Rover623

Re:Málo místa
« Odpověď #13 kdy: 23 Července 2012, 13:59:52 »
Doporučuji, ale ještě víc bych ti doporučil najít si tady na fóru někoho poblíž tvého bydliště co to nainstaluje a vše zprovozní, případně ti vysvětlí nesrovnalosti. Nebo sem napiš odkud jsi, on se ti někdo přihlásí.

raketak007

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:Málo místa
« Odpověď #14 kdy: 24 Července 2012, 15:46:21 »
hele problém vyřešen, týpek z práce mi to celý předělal a vše funguje jak má, díky všem a zas se ozvu až bude problém..

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.