Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s přechodem z Fedory na Ubuntu  (Přečteno 5907 krát)

Sjena

• Návštěvník
Pomoc s přechodem z Fedory na Ubuntu
« kdy: 24 Července 2012, 14:03:05 »
Ahojte, jsem čistě uživatelský typ, co používá Fedoru pár let a stále má nějaké potíže, tak bych ráda vyzkoušela Ubuntu. Nevím ale jak to udělat. Mohl by mně někdo poskytnout link na nějaký funkční ověřený návod nebo mně přechodem provést přes internet? Předem děkuji.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
Re:Pomoc s přechodem z Fedory na Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2012, 14:05:32 »
hmm .. pokud pouzivas par let fedoru pak otazku nechapu .. chces-li ubuntu proste si ho nainstaluj a v pripade potreby se ptej na konkretni veci ... tohle je noseni drivi do lesa ..
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

aloisam

• Host
« Odpověď #2 kdy: 24 Července 2012, 14:12:38 »

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Července 2012, 14:36:56 »
No mi toho většinu dělá kamarád, jenže jeho stylu práce moc nerozumím, tak jsem se toho moc ani nenaučila. Chápu, že se tam asi bude muset rozdělovat disk, ale prakticky nevím, jak to funguje a jak potom přenesu všechny soubory do toho nového oddílu nebo jestli k nim budu mít nějak přístup a taky jak připojím další disk. Takových věcí se bojím, už se mi taky podařilo lecos zničit :)

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Července 2012, 15:08:47 »
Jakou verzi Fedory máš? Proč jsi nespokojená? Co si slibuješ od Ubuntu? Pokud si nevěříš tak nejlepší bude když si najdeš jiného kamaráda který ti to vysvětlí  :)
Ne... Nechci tě podceňovat. Prolez si wiki.ubuntu.cz a konkrétně odkaz od aloisama.
Úplně nejdříve ale zálohuj!
Bylo by nemilé řešit obnovu dat....

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Července 2012, 16:26:33 »
Dík za tip. Mám fedoru 16 a přijde mi, že je to systém spíš pro lidi, kteří si mohou říkat IT odborníci. Ubuntu používá víc lidí, tak předpokládám, že i ta podpora uživatelů-klikačů bude lepší, jak ve stavbě samotného systému, tak i v rámci pomoci při řešení problémů. Například mám pocit, že jsem v čr asi jediná, kdo má fedoru a používá playonlinux :D Mohu se samozřejmě mýlit, ale to nezjistím, dokud to nevyzkouším.

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 24 Července 2012, 19:25:31 »
Ano, Ubuntu bude v tomto případě dobrá volba. (Mám docela rozsáhlé zkušenosti s instalacemi a podporou pro "klikače")

Pokud máš zálohovaná data a jenom jeden OS, tak instalaci určitě zvládneš bez pomoci. Základní otázky jsou:
1) Máš data zálohovaná?
2) Máš na tom počítači ještě nějaký operační systém?
3) Chceš tam Fedoru nechat? (A vybírat si) Anebo ti stačí jen Ubuntu?

Pokud je to něco složitějšího, tak doporučuji raději někoho pozvat - pokud nemáš nikoho vhodného, tak zkusit dorazit na nějaký z pravidelných Ubuntu srazů, kde rádi pomůžeme (samozřejmě předtím domluvit).

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 24 Července 2012, 19:40:29 »
Pokud tu Fedoru instaloval někdo rozumný, tak je tam oddělený /home, tudíž instalace Ubuntu místo Fedory by měla být jednoduchá

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #8 kdy: 24 Července 2012, 19:47:58 »
nemuzu si pomoct: blizsi fedore je samozrejme opensuse .. ja sam ho pouzivam a je to *fantasticky .. :D
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Kedrigern

« Odpověď #9 kdy: 24 Července 2012, 20:09:25 »
Rover: 1) Ale je to zbytečné popisovat přes net
2) Nevěřím dnešní kompatibilitě. Resp. za jednoduší považuji přenést, co potřebuji, než vše a pak zjišťovat proč mi nechodí např. PulseAudio.
Ale pro sebe bych to zvolil také. Když však chci někomu přes telefon/net poradit a nechci řešit nějakou pich*vinu, tak je lepší plný instal.

ntz_reloaded: Ale těch návodů pro BFU není tolik. BFU se na něm moc neosamostatní. S Ubuntu se mi chytá, tak 70% BFU, tak že po roce už jim nemusím vůbec pomáhat. Mimojiné díky tomuto fóru a opravdu hodně jednoduchým návodům na netu.

Sjena: ještě používáš Gnome či KDE?

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 24 Července 2012, 20:53:14 »
Zalohovaná data nemám, ale samozřejmě to udělám.
- Jiný operační systém nemám. Mám ale několik uživatelských účtů, starší ještě občasně používaný v gnome a nějaké nové v KDE.
- Chci tam fedoru i se vším tím čurbesem okolo nechat, protože by mi asi nefungovala spousta věcí, které potřebuju, než bych plně zprovoznila ubuntu. Pak bych si tak představovala, že sjednotím starou složku home z původního gnome, novou z KDE a nejnovější na ubuntu, abych to měla konečně pohromadě.

Kedrigern

« Odpověď #11 kdy: 24 Července 2012, 21:12:52 »
Pokud máš volné místo, tak se nemusíš bát instalovat Ubuntu.

Připravíš si instalační medium (CD, Flash). Nepříjemnost může být, pokud v Biosu nemáš nastaven boot z daného media.

Pak budou základní kroky instalace a asi 3 je výběr kam a jak nainstalovat. V nabídce bude něco jako "Nainstalovat Ubuntu vedle Fedora", "Nainstalovat Ubuntu samostatně", "Pokročilá volba". Bude to tam znázorněno i graficky.

Až po tomto kroku se něco děje, čili kdyby tam nějaká z voleb nebyla, tak to lze vypnout a nic se nestane. Pokud dáš "Nainstalovat ubutntu vedle...", tak to bude ok.

Doporučuji zaškrtnout repozitáře třetích stran (kodeky etc).

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 24 Července 2012, 21:57:27 »
Jj, chápu, když se tedy disk rozdělí, budu si pak moct připojit složku /home z fedory k ubuntu?
« Poslední změna: 24 Července 2012, 21:59:19 od Sjena »

Kedrigern

« Odpověď #13 kdy: 24 Července 2012, 22:04:46 »
Jj, chápu, když se tedy disk rozdělí, budu si pak moct připojit složku /home z fedory k ubuntu?
Přesně tak. Popřípadě ti poradíme jak jí připojit automaticky.

V programu GParted nebo Palimpsest (Diskový nástroj) pak můžeš změnit popisku/návěstí, aby se ti to zobrazovalo i pod hezkým názvem.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 24 Července 2012, 23:06:47 »
a co nejdriv otestovat live verzi,jestli ti bude ubuntu a predevsim unity vyhovovat? ja ted presel na kubuntu(kde) a spokojenost. jako fedoracce by ti mohlo lip sednout opensuse,jak uz nekdo zminil. je taky klilaci,ma vyborny nastroj pro konfiguraci-yast. a preferuje kde prostredi. nebo zkus mint-je zalozen na ubuntu a nebudes muset resit vetsinu poinstalacnich procedur,protoze tam jiz vse zakladni udelali...
Kubuntu 20.04

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 25 Července 2012, 15:22:16 »
Děkuji za rady, ještě pouvažuji.

ferri

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 25 Července 2012, 20:29:56 »
a co nejdriv otestovat live verzi,jestli ti bude ubuntu a predevsim unity vyhovovat? ja ted presel na kubuntu(kde) a spokojenost. jako fedoracce by ti mohlo lip sednout opensuse,jak uz nekdo zminil.
Alebo Mageia linux. Tiež má svoje mageia ovládacie centrum a distribúcia je trocha viac orientovaná na KDE.
Inak ani ROSA linux nie je zlý.
Ja som skúšal Fedora Kde, Mageia Kde, ROSA, ale musím skonštatovať, že vždy som sa vrátil na kubuntu. Kubuntu považujem v súčasnosti za najlepšiu KDE linuxovú distribúciu.

Kedrigern

« Odpověď #17 kdy: 25 Července 2012, 23:54:14 »
Nechci být Ubuntu centrický (sám ho všude nepoužívám), ale Ubuntu má fakt nejlepší podporu v češtině. A pokud nejste technicky zdatní, tak vám občas ani dobrá všeobecná znalost aj nepomůže.

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 26 Července 2012, 09:20:05 »
O technickou zdatnost snad ani nejde. My měli první počítač čistě s dosem, ale brzy přišly windows 3 a k příkazové řádce jsem se už moc nedostala. A když má člověk rodinu a jiné odborné zaměření než IT, tak už to tak snadno nedožene. Já bych ráda, aby moje děcka nevyrůstaly s tím microsoftím klikacím handicapem, ale opravdu nevím, kdo by je tak mohl naučit alespoň uživatelsky pracovat s terminálem. Základní škola těžko. Tak to zvažuju hlavně kvůli nim, jestli je nechat jít cestou uživatelsky přívětivého ubuntu nebo se sama horko těžko potýkat s fedorou a doufat, že oni to nasají semnou a budou to mít v budnoucnu jednodušší.
« Poslední změna: 26 Července 2012, 09:24:37 od Sjena »

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 26 Července 2012, 09:43:35 »
Sjena: Máš můj obdiv a K+. Za to že děti chceš učit s GNU/linux! A ne jak ostatní podlehnout sra*kám jménem MS  :)
Podle mně jim to bude v budoucnu k užitku!
K tomu Ubuntu/Fedora. Dle mně máš dobrý systém. Fedora 16 má ještě podporu do podzimu. Pořád nechápu co tě vede ke změně. Ubuntu a Fedora jsou dobré distribuce, ale nevím zda si v něčem v Ubuntu pomůžeš. Pokud by jsi chtěla srovnat Ubuntu s KDE a Fedoru KDE tak moc rozdílu tam není z uživatelského hlediska (momentálně mně nic nenapadá).
Obojí distribuce mají lehkou instalaci (plno návodů na netu) a lehké užívání.
Nejlépe by bylo udělat si Live USB a Ubuntu (s kterýmkoliv prostředí) si vyzkoušet.
Určitě jsi zde dobře. Zde ti poradí s oběma distribucemi.

Rover623

« Odpověď #20 kdy: 26 Července 2012, 10:54:15 »
Fedora je uživatelsky mnohem méně přívětivá než Ubuntu. Repozitáře nejsou tak obsáhle, u některých věcí je tam poměrně krkolomná instalace (hlavně nesvobodné ovladače), na kodeky tam neexistuje meta-balík, musí se nainstalovat jednotlivé balíky a teď nevím jak se jmenuje ten program co ty balíky spravuje, každopádně velmi často se mu stává, že i když balík v repozitáři je, tak ho nenajde.

Navíc mě ve Fedoře enormně iritují repozitáře, jsou sice jen 2 hlavní větve (svobodné-v systému a nesvobodné-přidat ručně) jenže spousta věcí se nedostala ani do toho nesvobodného repozitáře

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 26 Července 2012, 17:27:30 »
Nemyslím si, že by fedora byla horší než ubuntu, ale prostě ubunťákům občas závidím, že to mají všechno tak nějak přehledné a uspořádané a kamarádí se spolu ... na fedoře je člověk jaksi sám a ve zmatku :D

Sjena

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 26 Července 2012, 17:50:51 »
No, to s těmi repozitáři mně taky u f 16 rajcuje. Na gnome k tomu byla jakási sofistikovanější aplikace, tak jsem zatím nepobrala čím to, že z toho teď ty programy hůř doluju.

ferri

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 26 Července 2012, 18:52:42 »
Nemyslím si, že by fedora byla horší než ubuntu, ale prostě ubunťákům občas závidím, že to mají všechno tak nějak přehledné a uspořádané a kamarádí se spolu ... na fedoře je člověk jaksi sám a ve zmatku :D

Vlastná skúsenosť z poslednej nedele.
Od rána do večera asi do 18 hodiny som sa snažil na svojom notebooku sprevádzkovať Fedora 17.
Napriek všetkej mojej snahe a fóram sa mi nepodarilo plnohodnotne systém sprevádzkovať.
O 20 hodine som už bežal na plne funčnom Kubuntu 12.04 podľa všetkých mojich požiadaviek.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 26 Července 2012, 19:38:57 »
Mne prijde fedora zase daleko lepsi nez ubuntu (kazdy ma svuj nazor). A co tyce tech repozitaru tak se mi to zda trochu prehnane. Staci pridat jeden (dva) repozitar ze stranek rpmfusion a pak uz nic neresite. Staci stahnout balik pres prohlizec a je to.
Akorat chybi tyto veci: skype, chrome a flash.
Vse se stahne samostatne.
Takze kritizovat fedoru kvuli repozitarum mi prijde divne.  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.