Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení HDD, formát, instalace Win a Linux - Postup  (Přečteno 10591 krát)

pedros

• Návštěvník
Co jsem našel jsou jen takové střípky, kterým často nerozumím.

HDD: jak a čím rozdělit, na co (co je SWAP?), první formát, nebo rozdělení? Mám 57,8 GB (Fat32, XP chci kompletně přeinstalovat, zálohy a vše potřebné mám)

Instalace:
Chci nejdříve znovu nainstalovat XP pak na jiný oddíl Linux (Kubuntu nebo Suse?, .. ještě nevím, zkoušel jsem Slax)
Četl jsem o problémech s Grubem (moc jsem tomu nerozuměl), jak jím předejít?
Také jsem četl, že instalace proběhne bez problémů, pak ale často nastávají problémy při odinstalování.  
Díky

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
Rozdělení HDD, formát, instalace Win a Linux - Postup
« Odpověď #1 kdy: 24 Ledna 2007, 15:19:29 »
1. instalace Win (ev. smazani oddilu a nasledne vytvoreni behem instalace)
2. instalace Kubuntu (vyber oddilu a format behem instalace, podobne jako u Win)
3. Nejdriv se vytvareji oddily, pak se formatuji (nezavisle na OS)
4. SWAP neni povinny - jedna se o oddil na disku, urceny jen jako odkladaci prostor behem prace s Linuxem - staci 0,5 - 1 GB - dle RAM)
5. Ad. ev. problemy s Grubem - zalezi, na jaky disk instalujes... pokud se objevi problem, viz toto forum
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Ledna 2007, 15:36:44 »
Takže vše co je na hadru tam nechat, spustit instalaci Win a v ní rozdělit disk (instalační program to umí?) a pak odíly naformátovat? Jenže Win umí jen Fat nebo NTSF, na Linux se používá něco jiného ne?

Hobit

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Ledna 2007, 15:43:14 »
takze chces zacit na cistem hadru?
- pust instalaci xp, vytvor 5gb primarni oddil a na nej nainstaluj xp (zde take muzes nez vytvoris ten primarni oddil zrusit vsechny oddily ktere na disku mas, !!! prijdes o vse co na disku bylo)
- v xp pust spravu disku a ze zbytku vytvor extended oddil. v nem pak logicky oddil (velikost dle sveho uvazeni, budes to mit na hry a data v xp)
- zbytek mista na extended oddilu nech zatim tak jak je, na tom budes mit linuxy
- pust live cd linuxu, pust z neho instalaci
- ve fazi kdy volis kam se to ma instalovat zvol: rucne upravit tabulku oblasti
- tam na volnem miste extended oddilu vytvor dalsi logicky oddil 0.5-1gb jako swap linuxu
- dale mas dve moznosti jen jeden oddil pro cely linux nebo si zbyle misto rozkouskujes pro / 5gb a zbytek pro /home
- formatovat budes jen nove oddily, melo by je to samo poznat, takze jen kotrola swap / prip /home.
- instalace sama pozna ze tam mas i xp a budes mit moznost si volit ktery system chces pustit.

- pro xp dopurucuji ntfs, swap linuxu je swap, pro linux tadu lidi doporucuji ext3, v obou systemech se da v pohode rozchodit (v linuxu to budes mit hned po instalaci), ze vidis disky toho druhe, takze si z nich muzes data poustet pripadne si je prekopirovat.
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Ledna 2007, 15:56:00 »
jen pridam...

z linuxu muzes cist NTFS (nebo i zapisovat, s tim bych ale jeste pockal), FAT32 muzes pouzivat plnohodnotne z obou OS, ext3 (Linux) se da z win pouzivat pres ovladac, ev. plugin do TC, ale nedoporucuji
Ubuntu od 5.04...

Hobit

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Ledna 2007, 16:02:54 »
zase cpat si do kompu fat32? leda na neho chces zapisovat z obou systemu.
mne staci ze ty disky druheho systemu vidim, soubory muzu cist. a pokud ho chci editovat, stahnu a pak az edituju. tim se vyhnu pripadnemu poskozeni file systemu. nevyhoda, mas dve casove verze souboru na dvou ruznych mistech.

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Ledna 2007, 16:07:41 »
ja FAT32 neuprednostnuju....
v soucasny dobe ho ale tazatel ma....
Ubuntu od 5.04...

Hobit

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Ledna 2007, 16:15:26 »
jj volba je na nem. a pokud si data opravdu zalohoval nema co zkazit a muze beze strachu zkouset.

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Ledna 2007, 10:21:00 »
Chtěl jsem stáhnout Kubuntu, ale všiml jsem si, že jedna verze nabízí instalování Grubu jinam než na Master Boot Record. Mám zvotit tuto verzi nebo tu normální?

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Ledna 2007, 10:54:49 »
Co je špatného na fat32, když umožňuje přístup z obous OS? Mám právě Fat32, už od výrobce. Říkáte pro Win jen 5GB a NTSF, všude se ale píše, že NTSF je na velikost od 25 GB výš (nebo 35?, teď přesně nevím).

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #10 kdy: 25 Ledna 2007, 10:58:53 »
Citace: pedros
Chtěl jsem stáhnout Kubuntu, ale všiml jsem si, že jedna verze nabízí instalování Grubu jinam než na Master Boot Record. Mám zvotit tuto verzi nebo tu normální?
toto sa mi celkom pozdáva http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=6423 #4

Je to úplne na tebe, nemal by byť problém ani keď si ho dáš do mbr a bootuješ z mbr alebo keď si ho dáš na diskový oddiel a bootuješ z diskového oddielu. Len keď si ho dáš na diskový oddiel, nezabudni mu dať prívlastok "boot" ako je to v tom linku hore.
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Ledna 2007, 11:29:21 »
Pro případ, že by někdo řešil totéž co já a stejně jako já nevěděl, jak se spouští správa disků a co jsou to různé oddíly, zákl. info zde:  http://support.microsoft.com/kb/309000/cs

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.