Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: která část hw umřela?  (Přečteno 1757 krát)

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
která část hw umřela?
« kdy: 24 Srpna 2012, 17:32:16 »
Zdar,

nikdy jsem si neuvědomoval, že stejně jako věkem chřadne tělo lidské, chřadne i můj milovaný počítač. Ze zadku občas vychází alarmující zvuky, sláva a síla jeho CPU již dávno pominula a cédéromka se mu neotevřela už dva roky.

No, dobrý, tolik srandy úvodem. Domácí PC mám jen na přečtení pošty a několik podobných banálních úkonů a na ostatní mám odpovídající pracovní stroj. Každopádně, trochu mne hněte, když na banální akci musím čekat. A protože doma pc snad ani zapínat nechci, tak logicky ani nechci kupovat novější pc na toto nepoužívání. Žádné chyby HW neeviduji, ale NĚCO to musí brzdit. Má někdo tip, která část počítačova těla tak obvykle odchází první či nějaké doporučované příkazy, kterými bych mohl brzdu najít? Já vím jen o iostatu k zjištění, zdali mne nebrzdí věkovitý HDD, jehož věkem pokleslá hlava (ač jistě plna zkušeností) musí častěji spočinout.

beer

• Host
Re:která část hw umřela?
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2012, 17:35:16 »

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2012, 20:57:19 »
a existuje i něco na ostatní hw? Sběrnice/cpu/what ever? Prostě zjistit co pracuje kolem 100% svého výkonu a tedy je slabým článkem řetězu?

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Srpna 2012, 01:19:30 »
Napadá mě, že to nemusí být nutně vina hardware.
   Nepíšete, co tam provozujete za operační systém. Byl jsem svědkem toho, že bratrův letitý notebook HP zpočátku svižný, časem podstatně "zlenivěl" až do nepoužitelného stádia. Ukázalo se, že na vině bylo málo paměti RAM a operační systém Windows XP. Nepamatuji se, kolik té RAMky tam bylo, ale nepomohla ani reinstalace. Nakonec jsem vypozoroval, že jakmile se doinstaloval SP3, tak systém zpomalil tak, že se nedal používat. Zkusil jsem "živé" 32 bitové Xubuntu i Lubuntu, a tak se svět Linuxu rozrostl o jednoho nového spokojeného uživatele Xubuntu.
  Vyrozuměl jsem, že Vám nefunguje CD-ROM, takže doporučuji vyzkoušet nějakou živou distribuci z USB Flashdisku. Xubuntu, Lubuntu a nebo Bodhi linux.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2012, 10:27:53 »
používám výhradně linux. Nejdříve na něm svižně běhalo 3kové KDE, následně stejně svižně GNOME a naposledy se na něj instalovalo xubuntu. Pravděpodobně 10.10 či 11.04, teď u něj nesedím a nevím. Což by s 1GB ram a athlonem 3000+ mělo stačit. Ale nestačí a běžná práce trvá jaksi o řád déle než kdysi. Paměti je dostatek, disk není žádný závodník, ale o swappování nevím.

CDromka skutečně funguje dle vlastní vůle, ale to mne nijak neomezuje -- psal jsem to jen ku pobavení. CD-ROM je myslím v dnešní době přežitek a nepotřebná věc.

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2012, 11:04:36 »
a existuje i něco na ostatní hw? Sběrnice/cpu/what ever? Prostě zjistit co pracuje kolem 100% svého výkonu a tedy je slabým článkem řetězu?

Například Memtest dokáže zkontrolovat ram na chyby. Pokud se chceš podívat, co ti žere výkon, od toho je tu příkaz top, případně htop.

Na athlonu 3000+ s 1 gb ram a nějakou agp grafikou od radeonu se svobodnými ovladači běží aktuálně bratrovi pc. Instaloval jsem tam ubuntu studio 12.04 32 bit, je postavené na XFCE jako Xubuntu. Kromě programů navíc se to od Xubuntu liší ještě realtime jádrem. Nainstaluj si aktuální Xubuntu, nebo můžeš zkusit tuto modifikaci a možná bude po problému.

majakmp3

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2012, 12:42:15 »
používám výhradně linux. Nejdříve na něm svižně běhalo 3kové KDE, následně stejně svižně GNOME a naposledy se na něj instalovalo xubuntu. Pravděpodobně 10.10 či 11.04, teď u něj nesedím a nevím. Což by s 1GB ram a athlonem 3000+ mělo stačit. Ale nestačí a běžná práce trvá jaksi o řád déle než kdysi. Paměti je dostatek, disk není žádný závodník, ale o swappování nevím.

CDromka skutečně funguje dle vlastní vůle, ale to mne nijak neomezuje -- psal jsem to jen ku pobavení. CD-ROM je myslím v dnešní době přežitek a nepotřebná věc.

V konfiguraci nevidím problém. Doporučuji zálohovat data a přeinstalovat Xubuntu 12.04. Raději bych zformátoval HDD, ať si do nové instalace netáhnete nějakého kostlivce ve skříni.

Vadný hardware se dá vyloučit i tím, že jednotlivé komponenty odpojíte, spustíte systém a sledujete změny chování. (začal bych tou churavou optickou mechanikou, ale nezapomeňte ani na periférie - už se mi stalo, že nestabilitu systému způsobovala nemocná USB myš.)

Občas také pomůže nastavit implicitní hodnoty v BIOSU  - load default settings. 

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2012, 12:50:45 »
Souhlas, u kámoše to zase byla čtečka karet. Stačilo jí dát na blacklist, na dalším kompu, který jsem dával dohromady, to byl disk. Stačilo pročíst /var/log/syslog a zjistit, které vadné sektory posílají chyby. Pak jsem rozdělil disk, vadným mýstům se obloukem vyhnout (5-10 GB kolem) a vadná místa nechat nenaformátovaná. Rázem bylo po problému.

kdyžtak sem postni obsah uvedeného souboru

Kód: [Vybrat]
cat /var/log/syslog
« Poslední změna: 27 Srpna 2012, 12:58:17 od beer »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2012, 14:25:27 »
No jo, i HDD umí udělat neplechu...nedavno jsem celou noc zachranoval data z 300MB disku (vyroba 1994)...zrovna jsem nemel USB redukci, tak jsem ho musel pichnout primo na IDE...az k ranu testdisk tu potvoru zkrotil...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2012, 16:21:06 »
super, děkuji pánové za cenné rady. Večer si trochu pohraju a uvidím co se stane. Díky za tip s vadnými periferiemi to mne nenapadlo (ačkoli už jsem zažil klávesnici, která velmi efektivně zamrzávala windows 95 po (náhodně dlouhém) uplynutém čase).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.