Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDMI  (Přečteno 5222 krát)

charlie2806

• Aktivní člen
  • *
HDMI
« kdy: 31 Srpna 2012, 10:22:36 »
Mám prosbičku
Připojil jsem PC s 12.04 přes HDMI k TV a nevidím okraje obrazu na všech stranách
Na TV bohužel nějaký rozměr nebo něco nastavit nejde. Ta mi pouze napíše, že je připojen v stup 720p
Dá se to v Ubuntu někde nastavit prosím?
3x PC

beer

• Host
Re:HDMI
« Odpověď #1 kdy: 31 Srpna 2012, 10:43:02 »
Jde určitě nastavit na TV, alespoň na mém Samsungu to jde. Bohužel tvoje TV si nejspíše myslí, že se jedná o stb nebo podobné zařízení a pokouší se o jakýsi ořez.
Samozřejmě správné rozlišení musíš mít nastavené i v linuxu, s tím, že musí být zachovaný poměr stran. Nicméně v linuxu většinou je správné rozlišení detekováno v defaultu. Kdyžtak se podívej do nastavení, stačí tuším napsat v dashi monitor a hned ti to napíše správnou nastavovací aplikaci.

Můžeš postupovat podle postupu zde:
http://wiki.ubuntu.cz/nastaven%C3%AD_monitoru.

Na televizi možná stačí nastavit automatické vycentrování obrazu, nebo nastavit na pevnou například 16:9, či je potřeba definovat HDMI připojení jako připojení z PC.

charlie2806

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 31 Srpna 2012, 10:54:56 »
Na TV jsem zkoušel všechno co šlo. Na tom Philipsu jde jen formát obrazu Automaticky nebo 16:9 14:9 a několik Zoom.Nic víc
Ubuntu mi v nastaveni monitoru detekuje pouze display jako Notebook a nic víc. Nejde tam ani nic nastavit
3x PC

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Srpna 2012, 11:54:41 »
S Philipsem nemám zkušenost, ale měl jsem stejný problém na Samsungu, dalo se to vyřešit několika způsoby. Jeden byl přes nvidia-settings (na starším ubuntu), to ale zpomalovalo pc. Další způsoby byly přímo v nastavení televizoru, jak jsem psal, musel jsem HDMI vstup definovat jako pc a nastavit na 16:9 na televizoru a stejný formát v ubuntu.

charlie2806

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 31 Srpna 2012, 12:23:26 »
Na PC mám grafiku Intel, takze nvidia asi není nic platné ne?
Na TV jsem opravdu nenašel ani jeden formát, který by vyhovoval
Nedá se to někde v nějakém Xorg.conf nebo něco nastavit?
3x PC

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 31 Srpna 2012, 12:48:44 »
Xorg.conf se už nepoužívá, leda u proprietárních ovladačů. Nastavení monitoru a rozlišení se řeší v gnome-display-properties...

Jaké ti PC detekuje rozlišení a jaké rozlišení má TV?

Kdyžtak zkus použít Xrandr:

http://www.ubuntugeek.com/how-change-display-resolution-settings-using-xrandr.html

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 22 Září 2012, 14:41:50 »
Postup správného nastavení na tv samsung (na phillipsu to bude možná podobné):

ovladač k tv - zmáčknout menu => seznam zdrojů => upravit název => HDMI : PC nebo HDMI : DVI PC. Toto funguje. Pokud tam je cokoliv jiného, tak to nefunguje.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #7 kdy: 22 Září 2012, 23:20:55 »
Xorg.conf se samozřejmě používá, jen v jiné formě -

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=52951.0

ale může se použít i starý /etc/X11/xorg.conf, například zmiňovaný nvidia-settings konfiguraci zapisuje právě do něj.

Jak tu TV systém rozpozná? Dozvíš se to z /var/log/Xorg.0.log. Co ti vyhodí v terminálu randr? Připojuješ ji k desktopu a máš zapnutý i klasický monitor?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 22 Září 2012, 23:30:45 »
Zrovna dneska jsem nastavoval HDMI na tv LG. Postup byl trošku jiný, ale v zásadě stejný. HDMI 1 se nastavovalo jako PC. Obraz sice původně nebyl ani posunutý, ale byl strašně zrnitý. Definování HDMI jako PC opět obraz vyřešilo.

charlie2806

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 23 Září 2012, 09:04:36 »
Jak bude trocha času, tak se k tomu vrátím. Zatím jsem to připojil přes VGA a zvuk přes jack.
TV neumí nastavit vůbec nic a jen mi oznámí, že rozpoznala 720p a to je vše.
Možná koupím jinou TV ;-)
3x PC

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 24 Září 2012, 08:10:04 »
Nová televze by třeba i pomohla. Nicméně toto je standardní záležitost, to nastavování na tv, asi bude přece jen o něco jednodušší si přečíst k televizi návod, než zbytečně kupovat novou :).

charlie2806

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 24 Září 2012, 08:43:50 »
Nastavení TV jsem prošel z leva, z prava, ze předu i ze zadu a skutečně tam nic takového není
Jediná možnost je pouze na straně PC
Nezkoušel jsem tedy co by to dělalo ve M$Win, protože je nemám
3x PC

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 24 Září 2012, 09:06:47 »
Jaký je to přesně monitor? Víme, že je to Phillips, ale ne konkrétní typ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.