Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dualboot a UEFI  (Přečteno 8669 krát)

drizz

• Návštěvník
Dualboot a UEFI
« kdy: 01 Září 2012, 12:54:46 »
Mam nove Lenovo Y580 s UEFI a chtel bych si udelat dualboot Win 7 a Kubuntu 12.04. Vse jsem nainstaloval v poradku, ale pokud spustim pocitac nabootuje se mi okamzite bez vyberu Win 7. Na netu jsem nasel navodů, jak dodat program pro vybrani OS http://www.linuxbsdos.com/2012/05/17/how-to-dual-boot-ubuntu-12-04-and-windows-7/2/ , ale bohuzel v programu EasyBCD mi nejde pridat zadny OS (dokonce ani Win), Sice pise, ze vse se pridalo v poradku, ale v seznamu OS nic neni.

Cuore

• Závislák
Re:Dualboot a UEFI
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2012, 13:10:20 »
Možná blbost, ale co tě vede k tomu, že je to zapříčiněno UEFI. Nemůže to být jen nefunkčním, nebo nenainstalovaným zavaděčem? Skoušel si obnovu Grub?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2012, 13:22:33 »
Jsi si jistý tím že máš nastavený v biosu UEFI?
Nejlépe je v biosu to UEFI vypnout a případně pokud to je nutné tak přeinstalovat originál win7 podle licenčního štítku, pak v klidu nainstalovat Ubuntu...

Zkus jen tak na chvilku vrátit UEFI z5 jestli náhodou nenajede rovnou win7. :)

ps: to UEFI nám byl čert dlužen...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petrik.a.dost

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Října 2012, 22:09:58 »
hmm, že by UEFI dal dohromady čert?

S tím naprosto souhlasím...

Dobrý den,

doufám, že mě tady za tento dotaz nezaškrtíte ale řeším problém se zavaděčem grub... mám ASUS K55VM a zdřejmě mám EFI (nikde jsem neviděl jaký je rozdíl mezi efi a biosem takže si na 100% nejsem jist že mám efi ale asi ano) a přeinstaloval jsem system dal jsem si do něj jiný windows 7 než byl od výrobce nicméně musel jsem naformátovat původně disk GPT a vytvořit MBR pomocí gparted a pak jsem konečně naistaloval Wokna s tím, že po posledním restartu jsem musel opravit MBR aby se zavedl windows 7 vše funguje OK a teď k problému:

chci si nainstalovat kubuntu a myslel jsem si, že korektní instalace kubuntu upraví zavaděč pro dual boot nicméně po restartu okamžitě po předání zavaděči startuje Win7 a já nemám možnost volby mezi systémy. Tak jsem chtěl nainstalovat popřípadě obnovit grub ručně a postupoval jsem podle návodů na:

http://wiki.ubuntu.cz/grub2#obnovení_grub2_pomocí_livecd

a zkoušel jsem i alternativní postup a po příkazu "grub-install /dev/sda" vypsala konzole: "source_dir doesn't exist. Please specify --target or --directory"

nevím jak na to prosím pomozte odborně znalí ..., radši jsem uvedl ten úvod s Woknama jaký byl problém s MBR jestli to nemá s tím něco společného...

jinak foto co mi vypsala konzole po zadaní příkazů pro instalaci grubu:

https://picasaweb.google.com/115551848781653446258/23Rijna201202#5802593413771919426

https://picasaweb.google.com/115551848781653446258/23Rijna201202#5802593415753487362

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 23 Října 2012, 22:21:12 »
Zkus to repair boot cd, pro začátečníka je jednoduchý.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=64002.msg462380#msg462380
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2012, 10:10:00 »
Nemam velke skusenosti s efi/uefi ale ked som teraz skusal ubuntu 12.10 ktore mi nabehlo a nainstalovalo sa(konecne) s efi bootom tak sa mi do efibootu(firmveru dosky(biosu) alebo ako to nazvat. Nie do grub. Pridalo aj ubuntu. Potom som musel v efi/biose vybrat ako poradie bootovania dvd, ubuntu, hdd. V efi/biose mam tiez moznost v prikazovom riaku pridat vlastnu cestu k bootovaciemu efi suboru a priradit mu vlastny nazov v bootovacom menu. Nemoze byt toto problem ze mate v poradi bootovania zvoleny HDD na ktorom ma efi/bios odkaz na bootovaci subor win. a tym vynechava grub?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Cuore

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 24 Října 2012, 14:32:09 »
pámové jak to tady čtu, tak je to efi/uefi docela španělská vesnice  ::) Docela mám strach až to příjde na řadu i u mě a doufám, že ubuntu bude už dostatečne odladěno jak píše Tibor

Petrik.a.dost

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Října 2012, 16:04:21 »
Nemam velke skusenosti s efi/uefi ale ked som teraz skusal ubuntu 12.10 ktore mi nabehlo a nainstalovalo sa(konecne) s efi bootom tak sa mi do efibootu(firmveru dosky(biosu) alebo ako to nazvat. Nie do grub. Pridalo aj ubuntu. Potom som musel v efi/biose vybrat ako poradie bootovania dvd, ubuntu, hdd. V efi/biose mam tiez moznost v prikazovom riaku pridat vlastnu cestu k bootovaciemu efi suboru a priradit mu vlastny nazov v bootovacom menu. Nemoze byt toto problem ze mate v poradi bootovania zvoleny HDD na ktorom ma efi/bios odkaz na bootovaci subor win. a tym vynechava grub?

Ja v efi/bios mam standartne HDD a DVD, kubuntu se nepřidalo tak jdu zkusit pomocí repair boot CD uvidíme ...

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 24 Října 2012, 16:23:15 »
Ja v efi/bios mam standartne HDD a DVD, kubuntu se nepřidalo tak jdu zkusit pomocí repair boot CD uvidíme ...

Nezapomeň že musíš být při tom repair boot cd připojený k netu, nejlépe LAN. a případně pokud se tě při bootu bude ptát jakou bitovou verzi máš os tak vyber tu podle Ubuntu. ;)

Petrik.a.dost

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Října 2012, 09:42:43 »
no tak jsem asi v pi** bohužel nemam usb>lan jediné co mám je usb>wifi (v podstatě plug&play) ale stejne se nepřipojim na net protože to nabízí jen připojit na skrytou nebo vytvořit síť... není ještě jiný zpusob jak se připojit na net?? třeba zapnout wifi přes terminál bo něco takového?? ... (jinak jakmile jsem připojil LAN přímo tak to vypadalo jako když se připojuje vytvoří se auto eth0 ale pak nic no connection network...) 

Petrik.a.dost

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Října 2012, 22:38:21 »
Tak jsem konečně našel řešení aniž bych věděl jak... postup: stáhl jsem Kubuntu přes unibootin a po korektní instalaci nebyl grub funkční takže hned najeli windows tak jsem stah Kubuntu z jiného zdroje (už nevím odkud), nicméně ten samí problém najeli hned wokna. Tak jsem hledal řešení přes boot-repair-cd, problém byl v připojení na net nemam usb>lan. Tak jsem zkusil stáhnou ubuntu z českých stránek a nainstalovat a grub konečně fungoval, tak jsem stahl z nějakých amerických stránek Kubuntu a už fungoval grub s tím že když najede grub tak vidím ubuntu a windows a když zapnu ubuntu spustí se kubuntu?? nevím jak jsem to udělal ale funguje to ... akorát řeším problém s driverem na Nvidii GeForce GT630m vůbec nikde jsem nenašel ovladače nemáte s tím někdo zkušenost?? a ty co jsou na výběr tak když aktivuji tak hlási že je chyba v xorg.conf tak nevím zkoušel jsem napravi v příkazovém řádku podle navodů na jiných forech a nic...

jivo

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2013, 19:16:15 »
Jak koukám, pořád velká novinka a bez informací. Již to řeším na rootu.
Potřebuji na jeden disk dostat UBUNTU a WIN7 pod UEFI a GPT. Zatím jsem jen zjistil, že je potřeba EFI oddíl a oddíly pro systémy. Ale veškeré informace se rozcházení, v tom EFI oddíle. Prý je možný jeden společný, ale není definovaná velikost. Doporučovány dva EFI oddíly pro každý zavaděč zvlášť. Nemluvě o tom, že teď sháním informaci ohledně vytvoření UEFI boot USB. CDROM jede, ale ta půjde brzo ven.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 08 Dubna 2013, 10:06:07 »
Jak koukám, pořád velká novinka a bez informací. Již to řeším na rootu.
Potřebuji na jeden disk dostat UBUNTU a WIN7 pod UEFI a GPT. Zatím jsem jen zjistil, že je potřeba EFI oddíl a oddíly pro systémy. Ale veškeré informace se rozcházení, v tom EFI oddíle. Prý je možný jeden společný, ale není definovaná velikost. Doporučovány dva EFI oddíly pro každý zavaděč zvlášť. Nemluvě o tom, že teď sháním informaci ohledně vytvoření UEFI boot USB. CDROM jede, ale ta půjde brzo ven.

Stačí jen jeden efi oddíl ale v tvém případě je spíš problém s Win 7 který neumí standartě instalovat na GPT disky, to umí až Win 8.
Asi by bylo nejlepší převézt disk z GPT do MSDOS pomocí programu Gparted na live CD Ubuntu, viz můj návod ale obráceně ;)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66337
Potom už v klidu nainstaluješ jak Win 7 tak i Ubuntu do dualbootu ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.