Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu s USB  (Přečteno 3277 krát)

tumblr

• Návštěvník
Ubuntu s USB
« kdy: 17 Září 2012, 09:45:40 »
Ahoj, rád bych nainstaloval Ubuntu na USB 8GB, nevím jestli kupovat USB3 či starší USB2, moje deska umí USB3 jen nevím jestli to zvládne Ubuntu, nebude systém na USB moc pomalý? přes USB3 by to mělo být dost rychlé, pc mám celkém slušný (4jádro, 4GBDDR3) umřel mi disk a než koupím nový (SSD) chci zkusit koupit za pár stovek flash usb a nainstalovat na to Ubuntu.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Ubuntu s USB
« Odpověď #1 kdy: 17 Září 2012, 09:48:39 »
Ahoj, rád bych nainstaloval Ubuntu na USB 8GB, nevím jestli kupovat USB3 či starší USB2, moje deska umí USB3 jen nevím jestli to zvládne Ubuntu, nebude systém na USB moc pomalý? přes USB3 by to mělo být dost rychlé, pc mám celkém slušný (4jádro, 4GBDDR3) umřel mi disk a než koupím nový (SSD) chci zkusit koupit za pár stovek flash usb a nainstalovat na to Ubuntu.

USB2 úplně stačí. Doporučuji ale kvalitní a rychlou flešku renomovaného výrobce. Já mám dobrou zkušenost s ATV OCZ.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 17 Září 2012, 09:59:09 »
No já mít v počítači USB3 tak bych si koupil k tomu USB3 flešku. Přeci jenom ta rychlost je teoreticky více než 10x rychlejší.
USB 2.0   60 MB/s
USB 3.0   640 MB/s

V každém případě platí co říkal compaq a to aby jsi kupoval "značkovou". Já třeba preferuji Kingston ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Září 2012, 10:05:09 »
Najdi si na netu testy flashek. Na PCtuningu to myslím bylo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

tumblr

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Září 2012, 10:37:17 »
díky za info, vůbec by mě nenapadlo u USB pamětí, že jedna bude mnohem pomalejší než druhá i když je na obou napsáno USB3 ... našel jsem http://usbflashspeed.com/ a porovnal s http://www.zive.cz/Getfile.aspx?id_file=162267027 takže budu rád když se dostanu reálně s USB3 k těm 60MB/s ... to by ale mělo stačit na systém ne? žádné velké kopírovaní se konat nebude, postupem času přejdu na SSD ....

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #5 kdy: 17 Září 2012, 10:42:15 »
Myslím, že limitující je rychlost zápisu a čtení a ne rychlost rozhraní (USB2 nebo 3). Já taky systém pouštím na různém železu, takže mi jde o kompatibilitu, ale jestli to chceš spouštět POUZE na USB3 tak není asi co řešit.
« Poslední změna: 17 Září 2012, 10:44:35 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 17 Září 2012, 10:46:24 »
Je fakt že si klidně můžeš koupit USB3 která bude pomalejší než jiná USB2 :))
Aby nakonec nebylo levnější a lepší si koupit rovnou ten SSD disk ;)
http://www.alza.cz/kingston-ssdnow-v-200-120gb-d294136.htm
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 17 Září 2012, 11:09:29 »
Myslím, že limitující je rychlost zápisu a čtení a ne rychlost rozhraní (USB2 nebo 3). Já taky systém pouštím na různém železu, takže mi jde o kompatibilitu, ale jestli to chceš spouštět POUZE na USB3 tak není asi co řešit.

Compaq to napsal tak, že to skoro vypadá, že usb 3.0 flashky nefungují na rozhraní usb 2.0. Zpětná kompatibilita tam ale je, takže žádný strach.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 17 Září 2012, 11:10:23 »
Když to bude stát nad tisícovku, šel bych do SSD :-) Intel za 1600,- , i za 1200,- se dá sehnat 32GB.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

tumblr

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 17 Září 2012, 11:30:42 »
No momentálně se mi každá tisícovka hodí a když budu kupovat SSD tak pořádný kolem 4tisíc nechci kupovat to nejlevnější ... invetice do USB 8GB je od cca. 150kč za nejlevnější. Umřel mi disk a na zálohovací nechci nic instalovat při této "příležitosti" chci zkusit Ubuntu jako náhradu za Windows, jsem relativné nenáročný a používám prohlížeč, graf. editor, hudevní a video přehrávač a "office" a než budu kupovat nějaké velké SSD tak si to mezitím rád vyzkouším na USB flash která stojí pra kč a bude se mi hodit i pak.
šlo mi hlavně o to, jestli je bezproblémový (rychlost alespoň jako klasický SATA disk) provoz ubuntu na 8GB nebo raději 16 ... kromě gimpu, aktualizací a pár malých prográmků nechci nic dalšího instalovat.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 17 Září 2012, 11:55:43 »
Ta flashka bude mnohonásobně pomalejší ač bude USB3.0, než jakékoliv SSD.
Tak si to promysli, tu cenu a daň.

Zerog

• Aktivní člen
  • *
    • Zerog blog
« Odpověď #11 kdy: 17 Září 2012, 14:38:22 »
Nehlede na to, ze Ubuntu je relativne velke. Tzn 8 GB minimalne. (moje stare ubuntu ma treba ted system 14 GB).

Za 150Kc pouzitelnou USB nekoupis.

Podle me z USB bude pomalejsi nez pres klasicky SATA disk.

Pak napis co jsi koupil / za kolik a jak to slape :)

Edit: Beru zpet tu cenu ... podle parametru z alza zle poridit tak za 220Kc s DPH 8GB
« Poslední změna: 17 Září 2012, 14:45:18 od Zerog »
Distro:  Debian
WM:      Awesome
NT:       Latitude D620

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 17 Září 2012, 14:57:05 »
Nehlede na to, ze Ubuntu je relativne velke. Tzn 8 GB minimalne. (moje stare ubuntu ma treba ted system 14 GB).

Podle me z USB bude pomalejsi nez pres klasicky SATA disk.

Souhlas.

Flashku nemá moc smysl kupovat. 8 GB je dle mého názoru na ubuntu dost málo. Sice jsem již měl Ubuntu na 4 GB flashce, ale jen jako instalační USB, jakmile jsem nainstaloval chrome a flash, byla plná a nedala se používat. Nehledě na to, ta pomalost, to bylo peklo.

tumblr

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Září 2012, 16:31:24 »
Takže jsem nakonec šáhnul po Patriot Supersonic Xpress 32GB http://www.wfu.edu/~yipcw/atg/disk/usb3/flashx4/images/usb3-patroit-32GB-cdm301bx64-127.3-1.png   za 700kč a uvidíme. miniálně to využiju jako usb flashku po koupi velkého SSD.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.