Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs Xubuntu na starším PC a ovládání  (Přečteno 4009 krát)

alighator

• Návštěvník
Ubuntu vs Xubuntu na starším PC a ovládání
« kdy: 26 Ledna 2007, 14:10:43 »
Zdravím,
mám dotaz :-) Na starší pc - PentiumII, 333MHz, 192MB RAM jsem si nainstalovala nejdříve Ubuntu, ale zdálo se mi výrazně pomalejší než s pův. Win98, někde jsem tu četla, že Xubuntu by mohlo jet lépe, takže jsem raději zvolila tohle, no jede rychleji, ale i tak pomaleji než ty win, mám dotaz co by se hodilo více na tenhle typ pc? A ještě jeden - návody na Ubuntu 6.10 - platí i pro Xubuntu (hlavně teda příkazy v Terminálu)?
Díky za odpovědi.
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 03:18:14 od Anna Taliánová »

Sandman

• Návštěvník
    • http://www.zevl.org
Ubuntu vs Xubuntu na starším pc a ovládání
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2007, 14:53:29 »
Příkazy v terminálu platí určitě, co se týká té rychlosti tak můžeš zkusit třeba Fluxbox
love(X,Y):-women(X), man(Y), pretty(X), rich(Y).
love(_,_):-fail.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2007, 14:55:31 »
Příkazy platí  pro Xubuntu. Nemůžete očekávat, že na stejném počítači bude stejně rychlý moderní os (i když je určený pro starší pc) jako os starý osm let, ve vašem případě bych problém viděl nejspíš ve slabém procesoru, můžete vyzkoušet např. fluxbuntu (derivát ubuntu s graf. prostředím fluxbox).

alighator

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2007, 15:36:53 »
Díky za odpovědi, koukala jsem na fluxbuntu, vypadá to zajímavě, ale je prostředí i v češtině? Možná špatně hledám, ale nějak jsem to nenašla. Ten počítač bude používat laik na jazyky a vlastně i na počítače :-)

Skeletonix

• Host
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2007, 16:14:41 »
Mno osobně si myslím, že na současné distribuce typu Ubuntu, Suse. Madriva ... je to moc starý stroj. pokud Linux, tak asi nějaké jiné distribuce ...  Vector Linux, DammSmall, Puppy Linux, či na instalaci náročnější Gentoo, Debian a nainstalovat je to co je nezbytně třeba ... Sám jsem provozoval Ubuntu s fluxbox na P3-450MHz,256 RAM a bylo to docela na hranici únosnosti (ale šlo to)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2007, 11:35:57 »
Před týdnem jsem instaloval Kubuntu na P3 500MHz Celeron 164 MB RAM. Bootování 2:45 min., spuštění aplikací žádná velká rychlost, ale dalo se to použít.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2007, 13:44:04 »
Ještě nedávno jsem Ubuntu provozoval na dualu 2xPIII 600 s 1GB RAM a SCSI ultra 320 RAIDem s 4x35GB a celkem to šlo. Pak jsem začal ty 256-ky RAMky rozprodávat a rychlost rapidně klesala, rovněž provoz na 40GB ATA disku byl opět znatelně pomalejší.

Někteří tvrdí, že Xubuntu je méně náročné než Ubuntu a tudíž rychlejší.... možná, ale není to nic výrazného.

Jak tady již bylo psáno, mě se na slabých strojích také osvědčil Puppy 2.13, akorát doporučuji trochu přidat na RAMce, neboť Puppy běhá z RAMky. Na 300 Celeronu s 256MB RAM je to docela "letecký den". Také mě překvapila velmi dobrá detekce HW, akorát lokalizace je trochu náročnější (lokalizační balíčky je třeba vzít z jiných dister). Jinak má i své volitelné repozitáře. Mimochodem jednu instalaci mám na USB FLASH-ce a super (pro novější PC - boot z USB), dokonce Puppy má takové hezké GUI klikátko na mount/unmount :-). Minimálně stojí za vyzkoušení

alighator

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Ledna 2007, 12:52:15 »
Díky všem,
s xubuntu jsem se docela potrápila, asi to bylo mou neznalostí, ale nešly mi v terminálu příkazy jako sudo mount, ani sudo gedit, když jsem se pokoušela editovat /etc/fstab, po marných pokusech, kdy jsem zkoušela všecko možné, jsem tam zase nainstalovala ubuntu a jde obojí, takže dokud se s tím nenaučím, zůstanu u ubuntu - návody tady i na wiki jsou dost srozumitelné pro úplné začátečníky :-)

DarkenCZ

• Host
« Odpověď #8 kdy: 28 Ledna 2007, 14:39:55 »
nevím proč nešel mount, ale gedit je z Gnome (google: gedit is the official text editor of the GNOME desktop environment.)
V xubuntu musí být nějaký podobný editor, který se zadá místo gedit

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 28 Ledna 2007, 15:37:45 »
Jo, mousepad. Ale to neznamená, že Gedit se nedá doinstalovat. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.