Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hlaste chyby a nedodělky v překladech  (Přečteno 3147 krát)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Hlaste chyby a nedodělky v překladech
« kdy: 22 Září 2012, 14:01:15 »
Pokud používáte Ubuntu 12.10 a pokud kdekoli narazíte na chybu v překladech nebo něco nepřeloženého v základním systému*, tak to prosím nahlaste (nejlépe asi sem), abychom to mohli opravit.

Do 9. října můžeme opravovat chyby/doplňovat překlady v instalátoru (Ubiquity a debian-installer), prezentaci promítané při instalaci, dokumentaci, Wubi atd

https://wiki.ubuntu.com/QuantalQuetzal/ReleaseSchedule

Seznam softwaru, který se překládá:
http://komunita.ubuntu.cz/lokalizace/ubuntu

A zde nám můžete pomoci navrhováním překladů:
http://91.189.93.77/stats/quantal/cs
-----------------------

*) Míněno především Unity, Centrum softwaru, instalátor, indikátory v Unity a další "Ubuntí" aplikace a nástroje. To, že vaše oblíbená aplikace XY není přeložena je sice špatné, ale to se řeší jinak a jinde. Viz http://komunita.ubuntu.cz/lokalizace
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

HenryT

• Návštěvník
Re:Hlaste chyby a nedodělky v překladech
« Odpověď #1 kdy: 26 Září 2012, 19:00:20 »
Všiml jsem si, že pokud se třeba rychle ukončí Firefox, spustí a ještě je v RAM, tak na uživatele vyskočí takové varování: "Firefox is already running, but is not responding. To open a new window, you must first close the existing Firefox process, or restart your system." Toto varování je ve Windows přeložené téměř od začátku, ale v Ubuntu dosud ne (po verzi 12.04). Tedy to není ani potřeba překládat, jen kdyby to někdo překopíroval.
Nahlašoval jsem to před mnoha měsíci (24.1.2012) jako bug: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/language-pack-cs/+bug/921011 , ale stále ani v další verzi Ubuntu nic.
Chápu, že je to asi spíše chyba Firefoxu a ne samotného Ubuntu, ale objevuje se lidem při čisté instalaci Ubuntu a spoustě začínajících uživatelů by to určitě zpříjemnilo práci se systémem, když na ně po instalaci nevyskakují chybové hlášky v angličtině.  :)
« Poslední změna: 26 Září 2012, 19:20:57 od HenryT »

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 26 Září 2012, 19:17:20 »
K tomu bych měl ještě něco, okna která FF ukazuje při startu jako je kontrola doplňků, selhání, správce profilů apod. taky nejsou ve verzi pro Linux přeložená

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 26 Září 2012, 19:23:44 »
S Firefoxem bohužel nic nenaděláme.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 26 Září 2012, 19:43:16 »
Zkoušel jsem to přeložit a poslat, ale jak se zdá Mozilla na začlenění toho překladu kašle

HenryT

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Září 2012, 19:49:52 »
To mě mrzí. Chtěl jsem to přeložit na LaunchPadu, ale nepodařilo se mi tam nic takového najít.
Asi nemohu nějak jinak tedy napomoci k řešení tohoto bugu?
Pokusím se tedy pomoci přeložit jiné části Ubuntu.  :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 26 Září 2012, 19:54:42 »
To mě mrzí. Chtěl jsem to přeložit na LaunchPadu, ale nepodařilo se mi tam nic takového najít.
Asi nemohu nějak jinak tedy napomoci k řešení tohoto bugu?

Překlad Firefoxu jde totiž úplně mimo Launchpad. Stejně jako například LO/OOo.

Pokusím se tedy pomoci přeložit jiné části Ubuntu.  :)

Jestli se hodně nudíš, tak je tu dokumentace -- https://translations.launchpad.net/ubuntu-docs/quantal -- více jak tisíc řetězců nám chybí a všechny jsou to takové chuťovky a překlad jde tak stylem 20 řetězců za hodinu :)

Kdyžtak úplný seznam toho, co překládáme "my" -- http://komunita.ubuntu.cz/lokalizace/ubuntu (ostatní věci se překládají převážně v GNOME -- http://l10n.gnome.org/)
« Poslední změna: 26 Září 2012, 19:58:17 od Vojtěch Trefný »

RiP

• Aktivní člen
  • *
    • Richard Pastrňák
« Odpověď #7 kdy: 27 Září 2012, 01:55:09 »
Zdravím. Když vidím, jak někteří překládají dávno přeložené, tak musím reagovat, jak to s tím překladem Firefoxu v Linuxu, respektive Ubuntu je. Firefox pro Linux, ten který distribuuje přímo Mozilla, je samozřejmě do češtiny přeložený kompletně, stejně jako ve Windows. Problém v Ubuntu, jestli se to tedy problémem dá nazvat, není v tom, že by něco nebylo přeloženo do češtiny, ale v tom, jakým způsobem Ubuntu Firefox distribuuje. Balík "firefox" nainstaluje vlastní program v angličtině a balík "firefox-locale-cs" pak nainstaluje rozšíření - jazykový balíček s češtinou. No a jak známo, tak rozšíření se týkají jenom profilu Firefoxu. Proto tedy všechno, co se spustí před vlastním profilem např. Správce profilů, je v angličtině a ne v češtině. Je to stejná situace, jako kdybyste ve Windows nainstalovali anglický Firefox a do něj pak doinstalovali český lokalizační balíček, taky Správce profilů apod. bude v angličtině. Důvod, proč to Ubuntu takhle dělá, je myslím zřejmý - velikost, aby byl Firefox v Ubuntu kompletně v češtině, musely by se místo jednoho balíku s programem (o velikosti desítek MiB) a desítek lokalizačních balíků (o velikosti stovek KiB) vytvářet desítky balíků s lokalizovaným programem (o velikosti desítek MiB).

Pokud chcete mít v Ubuntu Firefox kompletně v češtině, napadá mě toto:
- používat český Firefox přímo od Mozilly (se všemi nevýhodami, které z toho plynou)
- stáhnout si český Firefox od Mozilly stejné verze jako je v Ubuntu, rozbalit a překopírovat soubor "omni.ja" do adresáře "/usr/lib/firefox" (neručím, že nemůže nastat nějaký problém, ale neměl by, a budete to také muset provádět po každé aktualizaci Firefoxu)
- zkompilovat si Firefox sami (varianta pro hardcore linuxáky a Kernel Ultras :) )
- přesvědčit Ubuntu Mozilla Team, aby místo balíku "firefox" a "firefox-locale-cs" dělal rovnou balík "firefox-cs" (tedy kompletní lokalizovaný program namísto jazykových balíčků - určeno pro diplomaty :) )

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 27 Září 2012, 08:17:15 »
Děkuji za přehledné vysvětlení.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #9 kdy: 09 Října 2012, 10:20:03 »
Už jsem to psal ve vláknu Beta 2:
Jak je na tom překlad? V Alfě jsem měl dá se říct vše v češtině a nyní mám spoustu důležitých aplikací v angličtině nebo čechoangličtině - např. Evolution, gedit, GIMP...
Vím, že to nejsou (Evolution a GIMP) nativní aplikace v Ubuntu, ale vždy byly tyto aplikace v CZ.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 09 Října 2012, 10:42:05 »
Ony jsou teď nějak domrdané jazykové balíky, ale přeložené to všechno normálně je.

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #11 kdy: 11 Října 2012, 08:51:20 »
Už je to ok ;)
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.