Ahoj všichni, potřebuju si nainstalovat ubuntu na svůj NTB (Lenovo U410) ale chcu na něm mít zároveň i W7. Nejlepší varianta by byla kdybych nemusel přeinstalovávat windows a formátovat disk protože nemám externí harddisk.
Problém je v tom že se mi instalace nechová tak jako je popsaná tady na wiki. Zobrazí se mi výběr jazyka, potom proběhne kontrola místa na disku atd. a potom je krok kde by mi mělo ubuntu nabídnout instalaci ubuntu vedle W7, to se ale nestane. Naskočí mi tabulka kde by měly být zobrazené disky ale nejsou. Jedinné co můžu udělat je krok zpět, vpřed a ukončit.
Ve windows jsem hlavní disk zmenšil a udělal tak 15 GB místo, kde jsem chtěl mít ubuntu.
Rozdělení disku vypadá následovně:
https://dl.dropbox.com/u/25369376/disky.jpgNeví někdo prosím co s tím ?
Vyřešeno -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ve zkratce můj NTB má 2 disky hlavní kde je windows 7 (sdb) a SSD disk (sda), který má sloužit pro zrychlení systému. Jelikož disk sdb byl od výroby rozdělen na 4 oddíly( a ja do nich nechtěl zasahovat), tak nebylo možné na něj instalovat ubuntu, jelikož ubuntu podporuje nejvíce 4 oddíly a tudíž při instalaci neukázal možnost instalace vedle Windows 7.
Jelikož budu ubuntu používat pouze na programováni projektů do školy v C, tak nepotřebuju aby měl linux nějak moc místa na ukládáni dat. Rozhodl jsem se teda ubuntu nainstalovat na SSD disk 32 GB.
Nejdříve si VŠE důležité zálohujte.Spusťte si ubuntu Live CD, zvolte možnost Vyzkoušet ubuntu bez instalace. Otevřete si Terminal a zadejde příkaz
sudo Gparted. Otevře se Vám prográmek pomoci kterého si pro ubuntu vytvoříte nový oddíl. Zvolte si tedy disk kde chcete mít ubuntu a vytvořte pro něj nový oddil(formátujte na ext4). Ja jsem mu uvolnil 15 GB, snad to bude stačit.
V dalším kroku by už mohla následovat instalace, ovšem můj další problém byl, že i přes vyčlenění oddílu pro ubuntu mi můj sda disk instalační program nenašel. Musel jsem tedy provést ještě jeden příkaz a to
sudo dmraid -rE.
http://askubuntu.com/questions/162631/ubuntu-12-04-installer-does-not-recognize-drive-partitionsPoté už by jste neměli mít s intalací problém, pokračujte podle návodu na
www.wiki.ubuntu.czPři instalaci zvolte možnost Něco jiného a vyberte si Váš připravený oddíl pro ubuntu.
Pokud budete mít po instalaci problém s dual-bootem, je třeba obnovit Grub2. V mém případě windows vůbec nebral linux v potáz. Je třeba obnovit Grub2 podle návodu na wiki. Jediný rozdíl oproti návodu je ten že v kroku
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda zvolte disk na kterém je windows (pozor ne oddíl !). Ja jsem tedy zvolil sdb.
Toť Vše, snad Vám to pomůže.